Goliat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
David møder Goliat i en tilsyneladende ulige tvekamp. Fremstilling fra det 13. århundrede

Goliat (hebraisk: גָּלְיָת Golyat, arabisk: جالوت Jalut) er en figur fra Det gamle testamente i Bibelen.

Goliat er en filistæisk kæmpe med sværd og rustning, som bliver slået ihjel med en enkelt sten fra en slynge sendt afsted af hyrdedrengen David, som senere bliver konge af Israel.

Tvekampen mellem dem er blevet til det generelle udtryk David mod Goliat om en kamp mellem den lille og den store, som den lille vinder. Tvekampen er beskrevet i den hebraiske bibel Tanakh, den kristne Bibelen og er kort nævnt i Koranen.

I virkeligheden var kampen ulige til den modsatte side. Ifølge Malcolm Gladwell: En trænet slyngeskytte kan levere skud med stor kraft og præcision. Stenene i Elah-dalen er bariumsulfat, med en høj densitet. Kombineret med en afgangshastighed på op til 35 m/s svarer det til kraften af et "45 mm projektil".

(Malcolm Gladwell siger "45 millimeter handgun". Der må menes et .45_ACP , også kaldet "kaliber 45", for 5.56 x 45 mm NATO benyttes i en riffel, og 45mm i diameter ville være en kanon.)

Samtidig skyldtes Goliats vækst en hjernesvulst, der både giver dobbeltsyn og langsomme bevægelser, så Goliat havde ikke en chance.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion