Grand Slam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Grand Slam (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Grand Slam)
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Vinderne af herresinglerækken i de fire Grand Slam-turneringer i 2009

Grand Slam opnås af en tennisspiller (i single) eller et par (i double), der inden for et kalenderår vinder alle fire Grand Slam-turneringer:

Disse fire turneringer anses for de vigtigste tennisturneringer, og de har da også de højeste pengepræmier og flest ranglistepoint. Titlerne kaldes Grand Slam-titler.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I tennis blev betegnelsen Grand Slam brugt første gang i 1933 af den amerikanske journalist John Kieran. Han beskrev Jack Crawfords forsøg på at vinde alle fire titler det år ved at sammenligne det med "a countered and vulnerable grand slam in bridge". Kieran havde udvalgt disse fire titler som de største i tennis, fordi de på det tidspunkt var de væsentligste internationaler mesterskaber, der blev afholdt i de eneste fire lande, der havde vundet Davis Cup. Det lykkedes ikke for Crawford at opnå en Grand Slam det år, for han tabte i finalen i US Championships til Fred Perry. Først i 1938 lykkedes det for Don Budge som den første at opnå en Grand Slam.

Udtrykket "Grand Slam" blev første gang anvendt i forbindelse med Bobby Jones´ bedrift om at vinde de fire største golf begivenheder i 1930: The Open Championship, US Open Championship, USA Mænds Amatør Golf Championship og The (British) Amatør Championship. Da Jones vandt alle fire majors, søgte sportens verden efter måder at beskrive størrelsen af hans bedrift. Indtil dette tidspunkt var der ingen betegnelser til at beskrive en sådan præstation, fordi ingen havde troet det muligt. Atlanta Journal's O.B. Keeler døbte det "Grand Slam," en betegnelse lånt fra Brigde. (se mere: Wikipedia/Grand Slam (golf))

Vindere[redigér | redigér wikikode]

De fire turneringer spilles på forskellige underlag, hvilket gør det svært at vinde alle fire, og endnu sværere når det skal være indenfor samme år, og derfor har kun meget få spillere vundet en ægte Grand Slam. Siden de fire turneringer begyndte at blive spillet på forskellige underlag, har kun 2 herrespiller vundet alle fire, nemlig Andre Agassi Og Roger Federer. De vandt dog ikke turneringerne inden for et kalenderår, men lige akkurat inden for et årti. Betegnelse for at vinde alle fire Grand Slam-turneringer i løbet af en spillers karriere (men ikke inden for ét kalenderår) kaldes en Career Grand Slam (se nedenfor).

Hos damerne er det ironisk nok Agassis senere kone, Steffi Graf, der senest har lavet en Grand Slam. Det gjorde hun i 1988, hvor hun også vandt de Olympiske Lege i Seoul. Det kalder man også en Golden Slam, altså fire Grand Slam turneringer og et OL indenfor samme år. Det kan selvfølgelig kun udføres hvert fjerde år.

Grand Slam[redigér | redigér wikikode]

Herresingle

Damesingle

Juniorsingle

Herredouble

Damedouble

Derudover har tre spillere vundet alle fire Grand Slam-titler i double men med to forskellige partnere:

En enkelt spiller har vundet alle fire Grand Slam-titler i double med tre forskellige partnere:

Fire Grand Slam-titler i træk[redigér | redigér wikikode]

Det internationale tennisforbund (ITF) definerede på et tidspunkt Grand Slam som sejre i fire Grand Slam-turneringer i træk (også selvom det skete gennem et årsskifte), således at Grand Slam-betegnelsen gik på at en spiller var regerende mester i alle fire turneringer på samme tid.

Efter at Martina Navratilova vandt fire Grand Slam-turneringer i træk, og således var regerende mester i dem alle fire, blev hun tildelt en Grand Slam-bonus på $1,000,000 af ITF. To andre spillere – Steffi Graf og Serena Williams – har også fuldført en Grand Slam (efter ITF's definition).

Vindere af alle fire Grand Slam-turneringer i træk (men ikke inden for et kalenderår):

Single

Double

Career Grand Slam[redigér | redigér wikikode]

Sejre i alle fire Grand Slam-turneringer på et eller andet tidspunkt i løbet af en spillers karriere kaldes en "career Grand Slam."

Herresingle

Det er bemærkelsesværdigt, at det ikke lykkedes for flere dominerende spillere i deres respektive tidsalder at vinde en Career Grand Slam, fordi de manglede at vinde én af turneringerne. John Newcombe, Jimmy Connors, Boris Becker, Stefan Edberg og Pete Sampras manglede alle at vinde French Open, mens Ken Rosewall, Ivan Lendl og Mats Wilander manglede at vinde Wimbledon.

Damesingle

Double

Spillere med Career Grand Slam i double (med forskellige partnere):

Mixeddouble

Career "Boxed Set"[redigér | redigér wikikode]

Tre spillere har opnået at vinde det såkaldte "Boxed Set" – alle fire Grand Slam-titler i både single, double og mixeddouble – i løbet af deres karriere:

Golden Slam[redigér | redigér wikikode]

Golden Slam (eller Golden Grand Slam) betyder sejre i de fire Grand Slam-turneringen samt i de Olympiske Lege inden for et kalenderår. Der har kun været meget få muligheder for at opnå dette, ikke kun fordi Sommer-OL kun afholdes hvert fjerde år, men også fordi tennis ikke var på OL-programmet mellem 1924 og 1988.

Indtil nu er en Golden Slam kun blevet opnået én gang:

Career Golden Slam[redigér | redigér wikikode]

En Career Golden Slam er sejre i OL samt de fire Grand Slam-turneringer i løbet af en spillers karriere.

Herresingle

Damedouble

Small Slam[redigér | redigér wikikode]

Spillere der har vundet tre af de fire Grand Slam-turneringer i løbet af et kalenderår, siges sommetider at have vundet en small slam. Det er lykkedes for adskillige spillere:

Herresingle


Juniorsingle

Damesingle