Grimstrup (Esbjerg Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Grimstrup. (Se også artikler, som begynder med Grimstrup)
Grimstrup
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Esbjerg Kommune
Sogn Grimstrup Sogn
Postnr. 6818 Årre
Demografi
Grimstrup by 572[1] (2023)
Kommunen 115.758[1] (2023)
 - Areal 742,5 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside grimstrup-online.dk
Oversigtskort

Grimstrup er en landsby i Sydvestjylland med 572 indbyggere (2023)[1]. Byen ligger i Grimstrup Sogn nær Esbjergmotorvejen ved afkørsel 73 Korskro, fem kilometer vest for Endrup, 10 kilometer nord for Bramming, og 18 kilometer øst for Esbjerg. Byen tilhører Esbjerg Kommune, og er beliggende i Region Syddanmark.

I byen findes der børnehave (Egekno-ppen), vuggestue, dagpleje og en skole (Egekratskolen). Hvert år bliver der afholdt Grimstrup Sports og Byfest af byens frivillige sammen med den lokale sportsklub Grimstrup Idrætsforening. Her mødes byens borgere til forskellige aktiviteter. Endvidere findes Grimstrup Kirke med tilhørende forsamlingshus i byen.

Byen er opkaldt efter vikingehøvdingen Grim, som blev begravet med sin hest og sit udstyr i 900-tallet. Først 1000 år senere, i 1983 [2], blev han fundet og gravet op, under anlæggelsen af det nye parcelhuskvarter på Agernvej. Han ligger i dag på Esbjerg Museum. Navnet Grimstrup betyder i øvrigt Grims Torp eller udflyttergård. [3]

Grimstrups historie[redigér | rediger kildetekst]

Grimstrup nævnes for første gang på skrift i 1325 under navnet "Grimstrop", og huser en af de største egeskove i regionen. I skoven findes der alt fra gravhøje der strækker sig helt tilbage til 300 f.kr., til det man kender som russerhulen. Russerhulen stammer tilbage fra 2. verdenskrig, hvor 2 russiske krigsfanger i efteråret 1944 flygtede fra de tyske besættelsesstyrker der kom forbi Grimstrup. De flygtede ind i skoven og gemte sig i en selvlavet hule indtil befrielsen den 5. maj 1945. De fik mad vha. lokale beboere, og især den daværende præstefrue hjalp med til at sikre deres overlevelse gennem disse måneder. I øvrigt blev præstegården brugt flittigt af lokale sabotører og modstandsfolk under 2. verdenskrig. [4][5] I skoven finder man også det højeste punkt i Esbjerg kommune, Møllehøj, i den nordlige del af skoven.

Billede af mindesten ved Russerhulen
Mindesten ved Russerhulen, resterne af selve hulen i baggrunden

Nævneværdige personer fra Grimstrup[redigér | rediger kildetekst]

Af kendte personer fra Grimstrup kan nævnes:

- Hieronymus Georg Zeuthen, matematiker som var med til at sætte dansk matematik på verdenstavlen gennem sit store arbejde, primært inden for enumerativ geometri.

- Maren Thomasdatter Splids, et af de sidste ofre for heksejagten i Danmark, og et af de meste kendte. Hun blev brændt på bålet i Ribe 10. november 1641[6].

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ North Sea Trail: Vikingehøvdingen fra Grimstrup (Webside ikke længere tilgængelig)
  3. ^ Vikingehøvdingen Grim fra Grimstrup
  4. ^ "Så fandt vi Russernes hule". Varde Ugeavis. 2007-07-31.
  5. ^ "Russerhulen". dengang.dk. 2019-10-13.
  6. ^ "Maren Splids historie". Arkiveret fra originalen 11. januar 2018. Hentet 13. januar 2018.
Esbjerg JernbanestationSpire
Denne artikel om geografi i Esbjerg Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi