Vilslev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Vilslev
Vilslev Spang set fra kirken mod syd Tidligere toldkammer ved Vilslev Spang
VilslevSpangN.JPG VilslevSpangKglToldkammer.jpg
KongeaadalMejeri.JPG
Det tidligere Kongeaadal Mejeri
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Esbjerg Kommune
Sogn Vilslev Sogn
Postnr. 6771 Gredstedbro
Demografi
Vilslev by 475[1] (2020)
Kommunen 115.483[1] (2020)
 - Areal 742,5 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.esbjergkommune.dk
Oversigtskort

Vilslev er en by i Sydvestjylland med 475 indbyggere (2020)[1], beliggende 2 km vest for Gredstedbro, 9 km syd for Bramming, 10 km nordvest for Ribe og 20 km sydøst for Esbjerg. Byen hører til Esbjerg Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Vilslev hører til Vilslev Sogn, og Vilslev Kirke ligger i byen. Byen ligger lige nord for Kongeåen, hvis udløb i Vadehavet ligger ved Kongeå Sluse 4 km sydvest for byen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Sønderjyllands nordgrænse gik siden slutningen af det 11. århundrede ved Kongeåen, som senere også blev nordgrænse for hertugdømmet Slesvig. Kongeåen danner på det meste af sit løb sognegrænser, så sognene ligger enten nord eller syd for åen, men Vilslev Sogn ligger på begge sider med Vilslev nord for åen og landsbyen Jedsted syd for åen. Dermed gik grænsen mellem hertugdømmet Slesvig og kongeriget Danmark midt gennem sognet.

Lige syd for kirken kunne folk gå over åen på en spang, mens kreaturer måtte benytte vadestedet i åen. Her ved spangen var der toldsted 1791-1851. Det var dog kun personer fra andre sogne, der skulle betale told. Ejendomsforholdene var for komplicerede til at man kunne kræve told af sognets egne beboere. Ved spangen opstod det lille samfund Vilslev Spang med 6 huse. Toldgården var embedsbolig og havde også plads til toldkarle. Kroen lå lige over for toldstedet, og desuden var der købmandsbutik, farvergård og afholdsloge. Da mejeriet Kongeådal blev opført i 1885, valgte man også spangen som den mest centrale placering i sognet.

I 1940 blev vejen Kongeådal lidt længere mod øst ført over åen på en bro, og trafikken flyttede hertil. Mejeriet flyttede med, og her ligger i dag byens Dagli'Brugs. I 1953 blev der her opført en fælles skole for Vilslev og Jedsted. Den er senere nedlagt, og børnene går nu i skole i Gredstedbro.

Ved fredsslutningen efter krigen i 1864 rykkede Sønderjyllands nordgrænse mod syd fra Kongeåen til Grænsegrøften. 6 sogne i Ribe Herred blev indlemmet i kongeriget Danmark som led i en byttehandel, hvor de fleste kongerigske enklaver blev indlemmet i Slesvig. Jedsted-området undgik ligesom Ribe Herred at komme under preussisk styre frem til genforeningen i 1920 og hører derfor ikke til Sønderjylland efter den nutidige definition.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]