Gud (monoteistisk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 17. dec. 2014, 18:40 af Sarrus (diskussion | bidrag) Sarrus (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Palnatoke, fjerner ændringer fra 195.41.29.114 (diskussion | bidrag))
For alternative betydninger, se Gud (flertydig).
Detalje fra Michelangelos fresco Skabelsen af sol og måne fra 1512 i Det Sixtinske Kapel.

Gud er i Jødedommen, Kristendommen og Islam himlens og jordens skaber.[kilde mangler] I Gamle Testamente omtales Gud også som Jahve eller Jehova. Gud er egentlig en titel og ikke et egennavn, selv om det opfattes som sådan af mange, hvorimod Jahve eller Jehova er bibelens guds egennavn. I Koranen bruges både betegnelsen Gud og Allah, hvor sidstnævnte er det arabiske ord for Gud (bogstaveligt 'Guden' som udledt fra den bestemte artikel al-).

Kristendom

Skikkelse

I Bibelen omtales, at intet menneske har set Gud. Hertil skal det dog tilføjes at det fortælles om Moses at han talte med Gud "ansigt til ansigt som mænd taler med mænd". Endvidere står der, at Gud skabte mennesket i sit eget billede.

Den eneste

Gud forbød mennesker at have andre guder end ham selv, da han er den eneste sande gud. Dermed er kristendommen og de andre Abrahamitiske religioner monoteistiske.[kilde mangler]

Slægtskab

Gud Fader, Sønnen og Helligånden danner tilsammen Treenigheden i henhold til treenighedslærens tilhængeres opfattelse af Det Nye Testamente.

Der omtales også andre gudssønner i Gamle Testamente, heriblandt Satan, som senere blev regnet for en falden engel. "Gudssøn" er dog en titel der bruges i flere forskellige sammenhænge og man kan derfor ikke sætte entydigt lighedstegn mellem engel og gudsøn.

Se også

Eksterne henvisninger