Højreekstremisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Højreradikal)
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
March med tilhængere af det højreekstreme slovakiske parti Kotleba – Vort Slovakiet.

Højreekstremisme eller højreradikalisme bruges som betegnelse for politiske synspunkter, der ligger alleryderst (ekstremt) til højre i det politiske spektrum, og som ofte kendetegnes ved at være nationalistiske, militante, racistiske, autoritære og antidemokratiske.

Betydningen og brugen af begrebet har varieret gennem historien og i forskellige lande, og højreekstremismen omfatter både yderligtgående kapitalistiske, konservative og reaktionære bevægelser, forskellige terrorister og terrororganisationer, Ku Klux Klan, hooligan-grupper samt nazister og fascister. Højreekstremisternes politiske ideologi kan derfor være nazisme, fascisme, gejstlig fascisme, kristofascisme og lignende.

Begrebet højreekstremisme anvendes inden for den samfundsvidenskabelige forskning, men anvendes også ofte nedsættende om politiske modstandere.

De politiske holdninger, der særligt anses for at høre til højreekstremismen, er det stærkt negative syn på indvandrere som adskiller sig fra den gængse befolkning ved fx at have en anden hudfarve, en anden kultur eller en anden religion og derfor af højreekstremister anses som en trussel mod deres nations påståede oprindelige kultur, opretholdelsen af en stram retspolitik samt opfattelsen af familien som den bærende enhed i samfundet.[kilde mangler] Deraf følger også en stærk modstand mod homoseksualitet.[kilde mangler]


Historie[redigér | redigér wikikode]

Historisk har højreekstremismen rødder i Tyskland, hvor det paramilitære frikorps Stahlhelm blev dannet i 1918. Korpset var stærkt nationalistisk, anti-kommunistisk og imod Weimarrepublikken. Senere blev det indlemmet i SA. Fra 1918 til 1938 dannedes højreekstreme bevægelser flere steder i Europa efter italiensk forbillede – Rexisterne i Belgien, Lappobevægelsen i Finland. Siden 2. verdenskrig har der kun været få tilløb til større antidemokratiske højreekstreme bevægelser i de to lande, Italien og Tyskland. I Italien drejer det sig om det nyfascistiske parti Movimento Sociale Italiano-Destra Nazionale, dannet 1994, der dog senere har taget afstand til fascismen.

Den tyske efterretningstjeneste Bundesamt für Verfassungsschutz har til formål at bekæmpe såvel venstre- som højreekstremisme, og partier kan forbydes, hvis de er forfatningsfjendtlige, dvs. modstandere af demokrati, retsstaten, frihedsrettigheder og menneskerettigheder. Højreekstreme bevægelser er siden 1996 gået lidt frem i medlemstal og aktiviteter. Blandt de højrekstreme partier er Deutsche Volksunion og Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Sidstnævnte stillede i 2005 op til Forbundsdagen, men klarede ikke spærregrænsen. Partiet blev indbragt for forfatningsdomstolen, men da domstolen kritiserede bevismaterialet, måtte sagen opgives. Problemet var, at antallet af partimedlemmer der i hemmelighed arbejdede for Bundesamt für Verfassungsschutz var så stort, at det var umuligt at afgøre hvilke ekstreme synspunkter der kunne tilskrives partiet, og hvilke der kunne tilskrives infiltranter fra efterretningstjenesten.[kilde mangler]

Der er tre eller fire faser af udviklingen af højreekstremistiske partier i Europa efter Anden Verdenskrig.[1] [2]

Højreekstreme symboler som hagekors og romersk hilsen har været forbudt i Tyskland siden Det Tredje Riges kollaps.

Ku Klux Klan er et andet eksempel på en højreekstrem bevægelse som besad stor magt i den Amerikanske Syd efter afslutningen på Rekonstruktionstiden og som blussede op igen i 1920'erne og 1960'erne

Mange partier og bevægelser bliver fejlagtigt placeret på højrefløjen grundet deres nationale og/eller konservative træk. Det er dog i de fleste tilfælde misvisende, da sådanne partier i stor udstrækning kan være progressive på mange områder. I historisk kontekst har der i denne gruppe eksisteret politiske ønsker om at nedbringe uligheden og at værne om miljøet, som det sås i den traditionelle nationalsocialisme. Det vil i det tilfælde give bedre mening enten at sige at de er uden for kategori ift. venstre/højre-skalaen eller en placering i midten, da de i stor udstrækning indeholder elementer fra begge sider af det politiske spektrum.

Højreekstremisme i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Ifølge SFI, det Nationale Forskningscenter for Velfærd omfattede højreradikale organisationer i Danmark i 2014 bl.a. nazistpartiet, DNSB, Danskernes Parti, Danish Defence League, Devils Choice, Danmarks Nationale Front, Dansk National Socialistisk Bevægelse, Right Wings, Stop Islamiseringen af Danmark, Folkebevægelsen mod indvandring[3][4][5] Forskere på området skelner mellem højreradikale grupperinger der er nationalsocialistiske og andre der er højrenationale.[6] Den højrenationale strømning er større end den nationalsocialistiske, og er kendetegnet ved at nationalistiske holdninger, hvor ”Danmark” er den vigtigste politiske enhed, og ved mistro, fjendtlighed og racisme over for indvandrere. Hvor nationalsocialistiske grupper typisk er anti-semitiske er højrenationale gruppers fjendebilleder ofte mere varierede og inkluderer fjendebilleder der udspringer af nutidige globale konflikter og de betragter oftest islam som en hovedmodstander.[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Klaus von Beyme: “Right-wing extremism in post-war Europe”. In: West European Politics 11 (1988:2), 2–18.
  2. ^ Anders Widfeldt: “A fourth phase of the extreme right? Nordic immigration-critical parties in a comparative context”. In: NORDEUROPAforum (2010:1/2), 7-31, http://edoc.hu-berlin.de/nordeuropaforum/2010-1/widfeldt-anders-7/XML/
  3. ^ https://www.dr.dk/nyheder/indland/ekstremistiske-grupper-paa-fremmarch-i-danmark
  4. ^ http://nyheder.tv2.dk/2014-09-09-her-er-de-15-ekstreme-grupper-i-danmark
  5. ^ a b https://www.sfi.dk/publikationer/antidemokratiske-og-ekstremistiske-miljoeer-i-danmark-3094/
  6. ^ Larsen, C.H. (2012): Politisk ekstremisme i Danmark, internetpublikation. Roskilde Universitet for Social- og Integrationsministeriet.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Klaus von Beyme: "Right-Wing Extremism in Post-War Europe" (Klaus von Beyme (red.): Right-Wing Extremism in Western Europe, London 1988)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]