Hald Ruin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Hald ruin set fra "fastlandet". Man aner det lave tårn
Fra Hald ruin, kælderhvælvinger.

Hald Ruin, også kaldet Det tredje Hald eller Bispens Hald, er en borgruin på en lille halvø i Hald sø syd for Viborg. Borgen blev opført i 1528 af Viborgs sidste katolske biskop, Jørgen Friis og udgjorde det tredje Hald i rækken af de fem Hald´er, som man nu mener har ligget i området igennem de sidste 700 år. Ruinen er frit tilgængelig. Den mest fremtrædende part er borgens tårn, som dog i sin nuværende skikkelse er en rekonstruktion fra sidste del af 1800-tallet. Desuden finder man nogle kælderhvælvinger samt dele af borgens indgangsparti med skydeskår til kanoner samt lejer til akslerne for to vindebroer. Indgangspartiet er i de senere år blevet yderligere frilagt af Nationalmuseets arkæologer. Hele borganlægget er omgivet af volde. Ud mod søen findes en "nødudgang" og i søbunden ud for denne har man fundet rester af pælespærringer.

Borgen blev bygget i forbindelse med urolighederne omkring indførelsen af den lutherske reformation i Danmark. Det siges, at bygherren, biskop Jørgen Friis, var én af de første fanger i fangehullet i borgtårnet. Efter reformationen overgik borgen til kronen, og var i over 100 år sæde for kongens lensmand i området. I 1664 blev borgen og det tilhørende gods solgt til den jødiske købmandsfamilie de Lima fra Hamborg. Det er uvist om de Lima´erne nogensinde har boet på Hald. Omkring år 1700 var borgen fuldstændig forfalden og ubeboelig. Siden har den henligget som ruin. Dog blev tårnet genopført i slutningen af 1800-tallet af den daværende ejer, Christopher Krabbe. Han brugte tårnet først som lysthus og senere som landarbejderbolig. En overgang har der været restaurant i tårnet. Et kegleformet tag blev fjernet i 1930´erne.

Borgen har en plads i litteraturen, idet St. St. Blichers novelle, Jøderne på Hald foregår på den. I indledningen til novellen lader Blicher en gammel mand fortælle om Halds historie. Blicher begår her den fejl, at han anser borgruinen for at været det andet Hald, Niels Bugges Hald. Det anlæg, som nu regnes for det første Hald, Brattingsborg, blev dengang blevet anset for at være en skanse, som var opført i forbindelse med en belejring af Niels Bugges Hald.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°23′25.49″N 9°21′19.65″Ø / 56.3904139°N 9.3554583°Ø / 56.3904139; 9.3554583