Halmstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Halmstad
Halmsted
Halmstad byvåben
Halmstad stora vapen.svg
Hd Slott 1941.jpg
Halmstad slott 1941
Overblik
Land: Sverige Sverige
Landskap: Halland
Län: Hallands län
Grundlagt: 1307
Postnr.: 302 XX
Demografi
Indre By: 55 688 (2005)
 - Areal: 3 301 hektar km²
 - Befolkningstæthed: 17 invånare/hektar pr. km²
Større by: 89 727 (2005)
 - Areal: 1 705,90 km² km²
 - Befolkningstæthed: 87,2 invånare/km² pr. km²
Andet
Tidszone: +1 (sommer +2)
Hjemmeside: www.halmstad.se
Oversigtskort

Koordinater: 56°40′N 12°51′Ø / 56.667°N 12.850°Ø / 56.667; 12.850 Halmstad (gl. dansk: Halmsted[1]) er en by på den svenske vestkyst med 59.000 indbyggere.[2] Den er hovedby i Halmstads kommun og residensby for Hallands län, hvor Nissan udmunder i Kattegat. Byen er rig på kunst og skulpturer.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Selve navnet optræder første gang i formen Halmstæde i kong Valdemar 2. Sejrs Jordebog fra 1231, dengang som navnet på et herred og en kongsgård.

Fra et pavebrev i 1264 kan man se, at Halmstad på det tidspunkt havde et dominikanerkloster. I andre dokumenter fra samme periode kaldes Halmstads indbyggere for borgere, og der står at de bedrev handel og ejede skibe.

De første kendte købstadsprivilegier er fra 1307, udstedt af kong Erik Menveds bror, den senere Christoffer 2., der var hertug af Halland.

I 1430'erne blev Halmstad hærget og plyndret af svenske tropper under Engelbrekt.

Halmstad var Kalmarunionens kongresby. Kalmarunionen indeholdt bestemmelser om, at kongevalg skulle holdes i Halmstad. Borgerne drømte om, at Halmstad ville blive Nordens hovedstad.

Christian IV, konge af Danmark 1588-1648, har sat sit præg på Halmstad. Han opholdt sig meget i det danske Halland og lod Halmstad Slot og et befæstningsværk bygge. For at styrke grænseforsvaret mod Sverige forvandlede han Halmstad fra en fredelig købstad til en stærk grænsefæstning. I en halvmåne rundt om byen lå en vold med seks fremspringende bastioner. Af de fire byporte, en i hvert verdenshjørne, er kun Nørre Port bevaret.

Slottet var på det nærmeste færdig i 1619, da Christian IV indbød Gustav II Adolf til Halmstad. Der blev festet på slottet i syv dage. Samme år ødelagde en brand byen, og Christian IV fik mulighed for at gøre Halmstad til en moderne renæssanceby med lige gader og regelmæssige bykvarterer.

I 1563 belejredes Halmstad af svenskerne, men byen forsvarede sig fremragende og tappert. Måske er det derfor, at Halmstads byvåben indholder tre hjerter. Frederik 2. belønnede borgerne med store jordejendomme.

Ifølge Brømsebrofreden i 1645 fik Sverige Halland som pant i 30 år, og i Roskildefreden 1658 blev afståelsen definitiv. I 1676 stod slaget ved Halmstad, hvor svenskekongen Karl XI besejrede den danske hær. Det blev det sidste slag i Halland mellem danskere og svenskere.

I 1800-talet blev byen, takket være søfart og industri, en af Sveriges hurtigst voksende byer.

Sport[redigér | redigér wikikode]

For golfspillere har Halmstad, med Halmstad GK i spidsen, en række fine golfbaner inden for blot nogle få km. I alt findes der 183 golfhuller.

Af øvrige sportstilbud findes bl.a.:

Kunst[redigér | redigér wikikode]

Kunstinteresserede har masser at vælge imellem, f.eks.

  • Kunstliv Halland, hvor byens kunstnere åbner deres atelierer (midt i maj).
  • Mjellby Kunstmuseum, med sin unikke samling af kunstnere fra Halmstad-Gruppen
  • Hotel Tylösands store og interessante kunstsamling.

Strand og natur[redigér | redigér wikikode]

Ved byen er der 40 km frodig strand med mange badebugter. I byens omegn er der også store skove og søer, som er åbne for alle at besøge hele året rundt.

Fotogalleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]