Hans Christopher Hersleb

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Hans Christopher Hersleb (11. juni 1722Frederiksberg22. februar 1788) var en dansk jurist og embedsmand, som var borgmester i København fra 1754 til sin død.

Han var søn af biskop Peder Hersleb, og blev student i Halle i 1739. Han studerede ved Københavns Universitet 1740-43, hvorpå han blev sekretær i kancelliet og landsdommer i Sjælland 1745. Hans borgmesterperiode varede fra 1754 til hans død, dog blev han ligesom sine kolleger en tid afskediget i den Struenseeske periode.

23. april 1755 blev han gift med Cathrine Magdalene Munch, den eneste datter af etatsråd og højesteretsassessor Laurids Munch. Hersleb blev i 1747 optaget som medlem af det kgl. danske Selskab og blev som vidnesbyrd om Frederik Vs nåde mod selskabet tillige med 3 andre af dets medlemmer samme år udnævnt til justitsråd. Foruden at han forøgede selskabets samlinger, udgav han beskrivelse af Dronning Dorotheas brudesmykke og andre antikviteter, der tilhørte Københavns Magistrat, og fortegnelse over dokumenterne i Rådstuearkivet (1786), hvilket arkiv blev omordnet under hans tilsyn.

En krønike over københavnske begivenheder, der er af betydning for hans egen tids historie, er udgivet længe efter hans død i Nyeste Skilderi for Kjøbenhavn 1826. 1760-66 var han medlem af direktionen for Det Kongelige Teater. 1766 blev han etatsråd, 1775 konferensråd.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Giessing, Jubel-Lærere II, 2, 260.
  • Werlauff, Det kgl. danske Selskab.
  • Thomas Overskou, Den danske Skueplads II.

O. Nielsen.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.