Spring til indhold

Heinz Kohut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heinz Kohut
Mindeplade i Wien
Personlig information
Født3. maj 1913 Rediger på Wikidata
Wien, Østrig Rediger på Wikidata
Død8. oktober 1981 (68 år) Rediger på Wikidata
Chicago, Illinois, USA Rediger på Wikidata
ÆgtefælleElizabeth Meyer Kohut (fra 1945) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedWien Universitet Rediger på Wikidata
BeskæftigelsePsykiater, psykolog, akademiker, psykoanalytiker Rediger på Wikidata
FagområdePsykoanalyse Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverUniversity of Chicago Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Heinz Kohut (født 3. maj 1913 i Wien, død 8. oktober 1981 i Chicago) er en østrigskfødt, amerikansk psykoanalytiker, der opbyggede en teori, hvor mange af Sigmund Freuds antagelser indgik, men hvor fx personlighedens tredeling med dens drifter og konflikter ikke spillede nogen rolle[1]. Teorien kaldes Selvpsykologi. Den psykoanalytiske selvpsykologi, danner grundlaget for mange af nutidens psykoanalytikeres terapeutiske indfaldsvinkler. Den afviser den grundlæggende betydning af den freudianske psykoseksuelle driftsteori ved dannelsen af den menneskelige psyke, og understreger begrebet empati som en afgørende entitet ved menneskelig udvikling og psykoanalytisk forandring[2][3].

Tanken er, at terapeutens empatiske forholden sig til klienten, skal fremme dennes oplevelse af selvet og selvværd. Gennem sund narcissisme opnås et stærkt, levende og sammenhængende selv, der stræber ambitiøst og idealistisk mod den fulde realisering af de personlige evner og muligheder.

Heinz Kohuts selvpsykologi og hans bidrag til det psykoanalytiske felt har haft en indirekte indflydelse i Danmark, selvom det ikke nødvendigvis har været en dominerende tilgang inden for det danske psykoterapeutiske landskab. Kohuts idéer og teorier om selvets udvikling og behovet for anerkendelse har dog været relevante for klinisk praksis og diskussioner om psykoterapi i Danmark på flere måde.

  • Kohut, H. (2019). Analysen af selvet. Hans Reitzels Forlag
  • Kohut, H. (2021). Selvets psykologi. Hans Reitzels Forlag
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.