Heinz Kohut

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heinz Kohut
Wien19 Gymnasiumstrasse083 2017-04-13 GuentherZ GD Kohut 0813.jpg
Mindeplade i Wien
Personlig information
Født 3. maj 1913 Rediger på Wikidata
Wien, Østrig Rediger på Wikidata
Død 8. oktober 1981 (68 år) Rediger på Wikidata
Chicago, Illinois, USA Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Wien Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Psykiater, psykolog, akademiker, psykoanalytiker Rediger på Wikidata
Fagområde Psykoanalyse Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver University of Chicago Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Heinz Kohut (født 3. maj 1913 i Wien, død 8. oktober 1981 i Chicago) er en østrigskfødt, amerikansk psykoanalytiker, der opbyggede en teori, hvor mange af Sigmund Freuds antagelser indgik, men hvor fx personlighedens tredeling med dens drifter og konflikter ikke spillede nogen rolle. Teorien kaldes Selvpsykologi. Den psykoanalytiske selvpsykologi, danner grundlaget for mange af nutidens psykoanalytikeres terapeutiske indfaldsvinkler. Den afviser den grundlæggende betydning af den freudianske psykoseksuelle driftsteori ved dannelsen af den menneskelige psyke, og understreger begrebet empati som en afgørende entitet ved menneskelig udvikling og psykoanalytisk forandring.

Tanken er, at terapeutens empatiske forholden sig til klienten, skal fremme dennes oplevelse af selvet og selvværd. Gennem sund narcissisme opnås et stærkt, levende og sammenhængende selv, der stræber ambitiøst og idealistisk mod den fulde realisering af de personlige evner og muligheder.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.