Rutherford B. Hayes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rutherford B. Hayes
19 præsident af USA
Embedsperiode
4. marts 1877 – 4. marts 1881
Vicepræsident William A. Wheeler
Foregående Ulysses S. Grant
Efterfulgt af James A. Garfield
Personlige detaljer
Født 4. oktober 1822
Delaware, Ohio
Død 17. januar 1893 (70 år)
Fremont, Ohio
Dødsårsag Hjerteanfald
Gravsted Spiegel Grove
Politisk parti Det republikanske parti
Ægtefælle(r) Lucy Webb Hayes
Mor Sophia Birchard
Far Rutherford Hayes, Jr.
Uddannelses­sted Kenyon College
Harvard Law School
Beskæftigelse Sagfører
Religion Metodist
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Rutherford Birchard Hayes (født 4. oktober 1822, død 17. januar 1893) var USA's 19. præsident og bestred embedet fra 1877 til 1881.

Ved præsidentvalget i 1876 var Hayes' (der var guvernør i Ohio) demokratiske hovedmodstander New York-guvernøren Samuel Tilden. Sydstaterne Florida, Louisiana og South Carolina havde valgkomiteer, der var domineret af republikanerne, så selvom det indledningsvist tydede på en sejr til demokraten Samuel Tilden, endte Hayes med at vinde alle tre stater, fordi valgkomiteerne ugyldiggjorde adskillige stemmer pga. påstande om trusler og bedrageri. Da der ikke var nogle love, der bestemte, hvordan man afgjorde den slags tvivlstilfælde, blev der nedsat en kommission, der i starten bestod af fem senatorer, fem medlemmer af Repræsentanternes Hus og fem højesteretsdommere. Kommissionen bestod således af syv medlemmer af hvert parti, samt en erklæret upartisk højesteretsdommer. Da en dommer efterfølgende trak sig, fordi han blev valgt til senatet, blev han erstattet af en republikaner. I sidste ende valgte kommissionen således med stemmerne 8-7 at tildele sejren til Hayes.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Speel, Robert (original forfatter); Lammers-Clark, Stephanie (oversætter) (5. november 2016). "Valgsvindel i USA? Fire præsidentvalg med omdiskuterede valgresultater". videnskab.dk. Hentet 6. november 2016.
Wikimedia Commons har medier relateret til:
USASpire
Denne artikel om en amerikansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker