Herman Møller

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hermann Møller)
Herman Møller

Personlig information
Født 13. januar 1850 Rediger på Wikidata
Hjerpsted, Danmark Rediger på Wikidata
Død 5. oktober 1923 (73 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filolog, sprogforsker Rediger på Wikidata
Fagområde Indoeuropæiske sprog, Semitiske sprog Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Christian-Albrechts-Universität, Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Martin Thomas Hermann Møller (født 13. januar 1850 i Hjerpsted, Tønder Amt, død 5. oktober 1923 i København) var en tysk-dansk sprogforsker, og professor i germansk filologi ved Københavns Universitet (1888 - 1921). Han er dels kendt for sin sammenligning mellem semitiske og indoeuropæiske sprog, som han mente var beslægtede, og dels for sit bidrag til laryngal-teorien i indoeuropæisk.

Efter at være blevet student fra Flensborg 1867, studerede han først i Kiel, derefter ved andre tyske universiteter historie, klassisk og germansk filologi. I 1875 tog han doktorgraden i Leipzig ved en afhandling Die Palatalreihe der indogermanischen Grundsprache im Germanischen. Efter fra 1878 at have virket som privatdocent i Kiel i sammenlignende sprogvidenskab og germanske sprog blev han 1883 normeret docent i tysk sprog og litteratur ved Københavns Universitet og var 1888—1921 professor i germansk filologi. Foruden en række tidsskriftartikler kan af hans altid skarpsindige og selvstændige arbejder nævnes Das altenglische Volksepos in der ursprünglichen strophischen Form (1883) og Zur altdeutschen Alliterationspoesie (1888). Særlig har han syslet med frisisk og i de senere år med betydningsfulde undersøgelser over slægtskabsforholdet mellem de indoeuropæiske og de semitiske sprog: Semitisch und Indogermanisch (1907), Indoeuropæisk og semitisk sammenlignende Glossarium (1909), Vergleichendes indogerm.-semitisches Wörterbuch (1911).

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


SprogforskerSpire
Denne biografi om en sprogforsker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi