Hjælp-diskussion:Redigering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hvordan skiver jeg "?" og "&" i links?

Du skal helst undlade dem. Den nyeste version af softwaren tillader vist nok at de kan bruges, men det er stadig temmeligt ustabilt (sommetider virker det ikke), så mit bedste råd er slet ikke at bruge dem. -- Christian List 31. Mar 2003 kl.21:06 (CEST)

Jeg er nødtil at bruge dem, da jeg ikke kan lave om på hjemmesider. Hvad er UNIX kode for tegnene?

Peter

Hvad mener du med "da jeg ikke kan lave om på hjemmesider", alle sider på Wikipedia kan laves om ? -- Christian List

  • Mon ikke der menes hvordan der bruges "?" og "&" i links til eksterne sider?

"Dette er dobbelte og tredobbelte apostroffer, ikke anførselstegn" Hvad er hvad og hvor finder dem på tastaturet?

Apostrof = '
Anførselstegn = "
Apostrof findes på amerikansk tastatur til venstre for "enter" ("return") tasten. På dansk tastatur er det tasten lige over "enter" ("return") tasten. -- Christian List 31. Mar 2003 kl.21:06 (CEST)

over "enter" ("return") tasten. Har jeg en Del-tast, ved siden af den har jeg `|´-tasten

jeg har ' og * imellen ø og "enter" ("return") tasten.

Peter


Jeg ved ikke helt hvilket keyboard du så har, på mit er det som beskrevet. Microsoft angiver et standard keyboard her: http://www.microsoft.com/globaldev/keyboards/kbdda.htm Det skulle gerne ligne dit, det passer i hvert fald med min beskrivelse. -- Christian List

Dit link svare til mit tastatur, hvilet ikke gør mig kloger, da jeg godt selv kan se det.

Ved at kigge lidt bedre på din forklaring, så tror jeg egentlig vi snakker om præcis det samme. Den tast med ' og * er jo lige præcis den du skal bruge ( ' er en apostrof). -- Christian List

Nogen må kende den hemmelige htmlkode for tegnene ? og &

& = &
spørgsmålstegnet burde være ? men det ser ikke ud til at virke...
-- BlueEel

Hej Christian :-)

Det er ret fint med de flotte ting vi nu kan gøre med billederne, men alle billeder herinde forudsætter at du kan koderne i forvejen, kunne du ikke skrive de mest almindelige, HELE koder ned om hvordan man sætter billeder på, altså sammen med de flotte flag. Det ville hjælpe mig en del og hvis ikke, kan du så smide et par stykker over på min brugerside. Bare en med højre-thumb (håber det hedder det eller lign.) og med EN lille tekst nedenunder, det er den mest almindelige, så må jeg lære den først. *GGG* MVH og god dag fra Maya123 4. mar 2004 kl. 05:30 (CET)~


Hvordan kan man linke til billeder på fx. den engelske Wikipedia? --Erik Bachmann 4. feb 2005 kl. 00:05 (CET)

Du kan ikke direkte indsætte billeder fra den engelske Wikipedia. Du er nødt til at kopiere dem enten til den danske Wikipedia eller til Commons, og derefter kan du linke til dem. For det meste er det bedst at lægge billederne på Commons, så andre sprogudgaver også kan bruge dem. --Christian List 4. feb 2005 kl. 01:25 (CET)

Sprogbrug[redigér wikikode]

I følgende tekst: "Tekst i parentes gemmes automatisk" ville jeg nok have skrevet skjules automatisk. Ordet "gemmes" optræder flere steder i den betydning. BeeJay 11. apr 2005 kl. 23:19 (CEST)

Enig. Du kan jo bare rette det :-) --Rune Magnussen 13. apr 2005 kl. 21:33 (CEST)

Tabeller[redigér wikikode]

Jeg så tilfældigvis en kommentar om, at en tabel var lavet til en wiki-tabel. Hvordan foregår det? Beskrivelsen kunne passende sættes ind istedet for beskrivelsen af HTML-baserede tabeller. --Rune Magnussen 13. apr 2005 kl. 21:33 (CEST)

Ja, det afsnit bør erstattes. Beskrivelsen af wiki-tabeller findes i Stilmanualen, men kræver vist en lille smule tilpasning for at kunne bruges her. Er der ikke en venlig sjæl, der kan sørge for, at det kommer i orden? Det er temmelig træls at have bøvlet med at sætte en tabel op i HTML for derefter at opdage, at det kunne have været gjort væsentlig lettere vha. wiki-koder.--Heelgrasper 18. jun 2005 kl. 22:22 (CEST)

Samarbejde på tværs af de danske wiki projekter[redigér wikikode]

Jeg har brugt siden her som forsøg på at lave nogle generelle hjælpesider, på tværs af de danske projekter.

Forsøget går ud på, at i stedet for 5 udgaver af hjælpesiderne på hver sit projekt, er der en masterudgave på Wikimedia, og 1 kopi på hver af de danske wiki projekter. Alle redigeringer i de lokale hjælpesider skal så også kopieres til masterudgaven på Wikimedia, der derved hele tiden er en fuld opdateret version.

Hjælpesiderne skal kun indeholde den tekniske information, der er nødvendig for at skrive artikler på de enkelte projekter, politiker og retningslinier fastlægges lokalt på de enkelte projekter, og skal, som de næsten allerede er, være på særskilte sider. På Wikimedia er der derudover en fuld wiki-dokumentation, i form af wiki-håndbogen, der i modsætning til hjælpesiderne indeholder alt hvad man kunne tænke sig at vide om mediaWiki softwaren.

Fremgangsmåden er også skrevet som skjult tekst i starten af artiklerne.

WP udgaven afviger endnu lidt i forhold til de andre, da WP i modsætning til de andre ikke bruger Hjælp: navnerummet til hjælpesider. Det bør nok tilpasses på et tidspunkt. --Bisgaard 29. sep 2005 kl. 22:22 (CEST)

Forsøget er midlertidig afbrudt da kommende funktioner i softwaren vil kunne gøre det automatisk med interwiki skabeloner. --Bisgaard 5. okt 2005 kl. 18:46 (CEST)

Flash hjælp?[redigér wikikode]

Kære Alle

Jeg er ejer/initeativtager til en mediawiki side henvendt til danske medicinstuderende/sundhedsfagligt personel
Mednote.dk

Mine brugerer har svært ved at vende sig til at skrive wiki koder.
Jeg her derfor lavet to flash film, som en "blød" introduktion til mine brugerer.
Kig her
Er det noget som den danske wikipedia kan bruge?
Filmene er lavet med Wink et freeware tool
Hvis der er nogle kommentarer/forslag/ønske om at få mit råmateriale, kan jeg kontaktes på
webmaster@mednote.dk

med venlig hilsen
svend gundestrup
--83.93.78.109 25. jun 2006 kl. 00:40 (CEST)

Det ser super ud og jeg er sikker på det kunne være en rigtig god hjælp til nye brugere. Men vi har desværre ikke muligheden for at bruge flash her (der er vist et eller andet med flashformatet og de frie licenser, der ikke rigtigt spiller sammen). Så hvis vi skulle bruge hjælpefilmene her ville de være nødt til at ligge på en anden server. Mvh Malene Thyssen 25. jun 2006 kl. 01:13 (CEST)


Kære Malene
Tusinde tak, I er velkommen til at linke til hvor flash filmene ligger, jeg regner med at lave lidt flere med tiden.
Ang. licenser, så når programmet er lavet med wink, freeware, så man I vel godt lægge det på jeres server...eller?
Tænk på at du også har muligheder for at eksporterer dine præsentationner i openoffice.org til flash.
Hvis det var problemer med licenser, kunne openoffice samt wink jo ikke eksporterer til flash?
Det eneste som kan være problemet er hos brugeren, som skal installere en "lukket" swf afspiller.
Men tænk over det :-)


mvh
svend gundestrup
--83.93.78.109 25. jun 2006 kl. 01:55 (CEST)

shit...[redigér wikikode]

Lavede en fejl - men kan ikke gendanne siden "på grund af en redigeringskonflikt"... anyone help?

(er rettet tilbage - beklager og takker)(skrev 130.225.206.20 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

louise fribo er født 3 juli 1970 - ikke 3 august[redigér wikikode]

Hej ho - er der nogen der vil rette min fødselsdag? Jeg ved ikke hvem der har lagt informationerne ind på mig. Jeg ville blive glad hvis nogle gad rette den fra 3 august til 3 juli. (Får efterhånden en del henvendelser d. 3 august....) Mange tak! Louise Fribo

Java i artikler[redigér wikikode]

Jeg er ved at opbygge en artikel hvor jeg vil lave et avanceret koordinatsystem hvor man kan klikke kurver fra og til. Alt i alt kræver det nok at jeg laver en html side som bliver vist i en freame. Er det muligt ?

mvh. Poul-Erik.

Nej, det er det med stor sikkerhed ikke. --Palnatoke (diskussion) 23. apr 2012, 00:28 (CEST)

Henvisning til artikler i andet sprog[redigér wikikode]

Hvad er den rigtige måde at lave en henvisning på til en engelsk artikel. [sinc funktion]. Det er en artikel som jeg ikke tror vi vil lave på dansk.

mvh. Poul-Erik

Den findes på svensk og en række andre sprog, så det er vel rigtigst at lade den være et rødt link på dansk.. --Palnatoke (diskussion) 24. apr 2012, 11:54 (CEST)

Hvad skal afsnit med interne henvisninger hede ?[redigér wikikode]

Hvis man neders i sin artikel ønsker at lave en liste over relevante artikler, hvad kalder vi dette afsnit som standard ?

Det kunne hede :

  • se også
  • Andre artikler
  • Relevante artikler
  •  ???

Har vi en standard ?

mvh. Poul-Erik

Hej Poul-Erik. Generelt prøver vi at linke internt direkte i teksten, og det betyder, at man i mange tilfælde helt kan undvære et specielt afsnit med sådan en liste. Men ellers er standarden at bruge "Se også" - se Wikipedia:Stilmanual#Se også-afsnit. Mvh. Arne (Amjaabc) (diskussion) 24. apr 2012, 14:03 (CEST)

Hvor mange Kategorier skal man tilføje ?[redigér wikikode]

Jeg har ikke fundet nogen vejledning i hvor mange Kategorier en artikel bør indgå i. I mit tilfælde er jeg ved at lav/rette 4 artikler som hænger sammen. (Digitale filter, IIR (signalbehandling), FIR (signalbehandling) og vinduesfunktioner). Som hoved kategori er Signalbehandling, men bør Matematik og Funktioner tilføjes ?

mvh. Poul-Erik

Normal vil Kategori:Signalbehandling være nok - Det er en underkategori til Kategori:Matematik via Kategori:Datalogi. Så vidt jeg kan er Funktioner ikke en reletiv til Signalbehandling - så den kan tilføjes. Der er ikke nogen regler generelt for hvor mange kategorier, der skal være, da det er specifik for et emne - men mindst 1 kategori skal der være. --Steen Th (diskussion) 11. maj 2012, 17:42 (CEST)

Fodnotehenvisninger til bøger og artikler, som ikke er links[redigér wikikode]

I fodnotebeskrivelsen står der kun, hvordan man henviser til links. Burde der ikke være et eksempel på, hvordan man henviser til en bog, en artikel eller en tredje type kilde, som ikke ligger online?Sangild (diskussion) 18. feb 2014, 09:33 (CET)

Det er muligt, at det skal stå mere præcist. Det er dog (i forhold til links) ret enkelt med en sådan henvisning, da du blot sætter teksten ind mellem "ref"-koden. Du kan eventuelt markere teksten og så klikke på "ref" i værktøjskassen. En "almindelig" fodnote kan i teksten indsættes således: <ref>''Fugle i farver'', 4. udg., [[Politikens forlag]] (1977) p. 186</ref> Pugilist (diskussion) 18. feb 2014, 09:41 (CET)
Afsnittet handler vel blot om hvordan man refererer med <ref>xyz</ref>. En såden reference kan så indeholde meget forskelligt, herunder links. Til bøger kan bruges {{Cite book}} eller måske bedre {{Kilde bog}}. Du er velkommen til at uddybe afsnittet. -- Mvh PHansen (diskussion) 18. feb 2014, 09:47 (CET)
Afsnittet hedder 'Referencer/fodnoter' og bør derfor beskrive dette emne. Jeg har ikke forstand på at bruge skabeloner, og hvis dette er ment som en hjælp, bør det forklares så jeg og dem der er mindre øvede end mig forstår, hvordan man gør. Nu er jeg blevet lidt klogere, og måske kan jeg jeg endda finde ud af at gøre det selv, men det bør jo stå i selve hjælpeartiklen på en klar og instruktiv måde.--Sangild (diskussion) 18. feb 2014, 12:02 (CET)
Problemet er, at lidt mere øvede brugere godt kan blive blinde overfor uforståelig tekst, fordi de lidt mere øvede bare "ved" hvordan man gør. Så får du selv kæmpet dig igennem, tror jeg faktisk, at det vil være rigtig godt, hvis du kan skrive teksten lidt mere instruktiv, så nye brugere, der skal prøve første gang får en bedre vejledning. Pugilist (diskussion) 18. feb 2014, 12:11 (CET)