Horne (Hjørring Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Horne. (Se også artikler, som begynder med Horne)
Horne
HorneMissionshus.jpg
Horne Missionshus
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Nordjylland
Kommune Hjørring Kommune
Sogn Horne Sogn
Postnr. 9850 Hirtshals
Demografi
Horne by 700[1] (2022)
Kommunen 63.839[1] (2022)
 - Areal 929,58 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.hirtshals.dk
Oversigtskort
Udsigt over "Det Grønne Hjørne", overfor den tidligere købmand i Horne, i billedet bl.a. pavillonen og kunstværket (i dag fjernet), der markerde tilhørsforholdet til tidl. Hirtshals Kommune.

Horne er en mindre by i Vendsyssel med 700 indbyggere (2022)[1], beliggende i Horne Sogn. Byen ligger i Hjørring Kommune og hører til Region Nordjylland.

Horne strækker sig fra Horne Kirke i vest (mod Tornby) til Horne Skole i øst (mod Åbyen). Midt i byen ligger det lokale pizzeria med Horne Efterskole til nabo. Mod nord i retning af Hirtshals ligger Horne Stadion (Horne KFUM). Nordjyske Jernbaners strækning Hjørring-Hirtshals inkluderer Horne Station vest for kirken, ca. 3 km vest for centrum.

En væsentlig del af byens (ældre) befolkning er Indre Mission, Kredsforbund 8 og holder til i Missionshuset på Skansebakken [2]. Horne missionshus blev indviet d. 10. November 1875 og er i dag Danmarks ældste missionshus [3].

Byen er præget af de årlige arrangementer arrangeret af Horne KFUM som blandt andet omfatter Tour de Skansebakken og Danske Bank Cup (i dag Slagter Winther Cup) som er en fodboldturnering for lilleputter til juniorer med typisk deltagelse fra Danmark, Norge, Sverige og Tyskland. [4]

Tidligere landsholdsmålmand Mogens Krogh, forfatter og medstifter af Venligboerne, Mads Nygaard og entertaineren Niels Hausgaard stammer fra Horne.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Indre Mission
  3. ^ Horne Kirke
  4. ^ "Horne KFUM". Arkiveret fra originalen 30. marts 2008. Hentet 16. marts 2008.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]