Hornum (Hedensted Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hornum Østermark)
Spring til navigation Spring til søgning
Hornum
Hornum kirke.jpg
Hornum Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Hedensted Kommune
Sogn Hornum Sogn
Postnr. 8783
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Hornum. (Se også artikler, som begynder med Hornum)

Hornum ligger i Østjylland og er en lille landsby, med 22 huse og en kirke i Hornum Sogn. Landsbyen ligger på en bakketop 5 km vest for Hornsyld, som Hornum også deler postnummer med, 8783. Landsbyen ligger i Region Midtjylland og hører til Hedensted Kommune.

Lige øst for Hornum ligger Hornum Østermark, som består af en vej der går i ring, med omkringliggende gårde. Tidligere havde Hornum en smedje, men denne er dog i dag forfaldet og fungerer ikke længere som en forretning, men til gengæld ligger der i dag et aktivt tømmerfirma. Desuden ligger der en punkt 1-butik udenfor landsbyen på Bråskovvej.

Hornum Kirke deler præst med Stouby Kirke, beliggende ca. 5 km syd for Hornum. Kirken har et aktivt fællesskab, og flere beboere i Hornum er med i menighedsrådet. Bag kirken har der tidligere gået en sti ned til Hornumkærvej, som blev kaldt Kirkestien, men denne sti er blevet fjernet til fordel for markerne. Man kan dog stadig se en mindesten på Hornumkærvej.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I midten af byen står der et træ, kaldet "Præstens Træ". Ved træet står en mindesten med den dato i 1856, hvor sognepræst til Stouby og Hornum, Frederik Christian Johan Pedersen, omkom. Dette skete, da der i Hornum Østergaard d. 28. april 1856 blev født en dreng der var syg, således at præsten måtte tilkaldes for at hjemmedøbe ham. Drengen blev døbt Jens Jensen. Herefter gik præsten tilbage til kirken for at gå til gudstjeneste, men faldt død om udenfor gården, på det sted, hvor træet står. Til minde om det sted, hvor præsten faldt, plantede Jens Jensen to lindetræer, hvoraf det ene er "Præstens træ". Jens Jensen overtog fødegården i 1884, og flyttede den ud fra byen i 1888, hvor den nu kaldes "Fredenshjem". Familien på Fredenshjem tog i øvrigt navnet "Østergaard" med sig fra deres hidtidige hjem. At Hornum Østergaard stadig findes inde i Hornum by, skyldes at den indtil da havde været en såkaldt "tvillinggård", med to husstande, der var fælles om redskaber mm.

Hornum Østermark[redigér | redigér wikikode]

Hornum Østermark, er et område lige øst for Hornum, på den anden side af Bråskovvej. Området har 2 centrale veje, Hornum Østermarks vej og Tirsbækvej. Området består hovedsageligt af marker, hvor der ligger gårde fordelt langs vejene. Der står en privat ejet vindmølle i området, som er placeret for enden af en grusvej ud til Tirsbækvej. Hornum Østermark hører ligeledes med til Hornum Sogn, og er generelt meget knyttet til Hornum.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Dansk geografiStub
Denne artikel om geografi i Hedensted Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi