Anarkokapitalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En del af serien af

Politiske ideologier om
Anarkisme

Anarchy-symbol.svg

Traditioner
Anarko-kommunisme
Individualistisk anarkisme
Anarko-primitivisme
Grøn anarkisme
Mutualisme
Anarko-syndikalisme
Kristen anarkisme
Kollektivistisk anarkisme
Anarka-feminisme
Anarko-kapitalisme


Anarkisme i kulturen
Anarkisme og religion
Anarkisme og kunst
Anarkistiske symboler
Anarko-punk


Anarkismen i
samfundsvidenskaben
Anarkistisk økonomi
Anarkisme og kapitalisme
Anarkisme og marxisme
Post-left anarki

Relaterede artikler
Antifascisme
Antimilitarisme
De autonome


Relevante lister
Anarkister
Bøger
Fællesskaber
Koncepter
Musikere
Organisationer

Anarkokapitalisme er en afart af det bredere begreb markedsanarkisme, og er en filosofi, som støtter det frie markeds uhindrede udfoldelse, men som modsætter sig initiering af fysisk vold, truslen om samme, tyveri og svindel. Dens fortalere støtter derfor den private ejendomsret.

Anarkokapitalister støtter frivillige relationer mellem individer frem for ufrivillig underkastelse, og det resulterer i, at de som udgangspunkt modsætter sig eksistensen af individuelle stater. Anarkokapitalister mener, at et fuldstændigt frit og ureguleret marked er det eneste system, som er kompatibelt med dette synspunkt. Selv beskyttelsen mod vold, trusler og svindel skal være et produkt man som individ kan købe eller lade være fra konkurrerende udbydere, i stedet for at være tvunget til at betale for dette produkt via skatten (ligegyldigt om staten rent faktisk leverer et produkt der er pengene værd). Staten udgør altså for anarkokapitalisterne et usundt monopol.

Blandt nogle anarkister anses anarkokapitalismen ikke som værende en form for anarkisme, da de mener, at anarkisme ikke blot er modstand mod staten, men modstand mod al undertrykkelse, og da de anser den private ejendomsret som værende undertrykkende, er anarkokapitalismen inkompatibel med denne definition af anarkisme.[1] En gængs definition på anarki er dog netop blot fraværet af en stat.[2]

Anarkokapitalister[redigér | redigér wikikode]

Af kendte anarkokapitalistiske forfattere kan nævnes David Friedman (The Machinery of Freedom), Murray Rothbard (For a New Liberty: The Libertarian Manifesto og The Ethics of Liberty) og Hans-Hermann Hoppe (Democracy: The God That Failed).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. An Anarchist FAQ F.1 Are "anarcho"-capitalists really anarchists?. Anarchist Writers. Hentet 2013-02-24. 
  2. "anarchy - definition of anarchy by the Free Online Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia." (på engelsk). Farlex, Inc.. Hentet 2013-02-25. "2. (Government, Politics & Diplomacy) the absence or lack of government" 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Anarkokapitalistiske Communities

Anarkokapitalistiske Udgivelser