Autonom (politik)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
DanishView.svg Danske forhold. Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen. 
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

De autonome betegner et løst netværk af personer i de venstreorienterede miljøer, der arbejder politisk gennem autonom selvorganisering og vægter udenomsparlamentariske metoder og direkte aktion. De autonome bevægelser er mest udbredte i Europa, særligt Italien, Spanien,Tyskland, Grækenland og Frankrig. I Danmark er de autonome fortrinsvis unge i og omkring København.[kilde mangler]

Efter urolighederne på Nørrebro i København 18. maj 1993 er betegnelsen 'autonom' i stigende grad blevet brugt ofte nedsættende om venstreradikale eller anarkistiske på den danske venstrefløj uden hensyn til om de kalder sig 'autonome' eller ej.

Autonom teori[redigér | redigér wikikode]

Ordet "autonom" betyder "selvstyrende" eller "selvforvaltende". Autonome ønsker at tage kontrol over deres arbejde og liv ved at bekæmpe alle imperialistiske, kapitalistiske og racistiske dele af samfundet. De organiserer sig i autonomi mod staten, fagforeninger, politiske partier, og andre hierarkiske samfundsorganiseringer. Autonom selvorganisering er en "bottom up"-teori: den henleder opmærksomheden på aktiviteter, der er hverdagens modstand mod kapitalisme: sygefravær, at arbejde langsomt, og socialisere arbejdspladsen. Autonom teori har rødder i anarkistisk og kommunistisk historie og tænkning.

Aktivisme[redigér | redigér wikikode]

Autonom politik udfolder sig ofte som selvorganiseret aktivisme, der går til de politiske problemer direkte, gennem såkaldt direkte aktion. Aktionsformerne indeholder ofte et aspekt af civil ulydighed.

BZ-bevægelse[redigér | redigér wikikode]

De autonome indeholder i høj grad en videreførelse af BZ-bevægelsen, der for at skabe alternativer til samfundet besætter tomme huse og udnytter deres værdi.

Pink Blok og Sort Blok[redigér | redigér wikikode]

Ved demonstrationer er der ofte en opdeling af deltagerne ud fra deres rolle i demonstrationen. Grupperne bliver ofte farvekodede, fx som Pink Blok ellerSort Blok:

  • Pink Blok er ikke-voldelig civil ulydighed. For eksempel Foreningen for flere Operahuse der udklædt som overklasseløg satirisk kræver mere kultur til de rige.[1]
  • Sort Blok (tysk:der schwarze Block) er militant, uniformeret og ofte bevæbnet. Sort Bloks opgave i en demonstration er at beskytte de urolige elementer mod politiet og selve demonstrationen mod moddemonstrationer (Se skinheads og nazister). Den sorte blok starter også gadekampe/riots og erobrer gader ved at spærre adgangen med bål og barrikader.[2]

Andre eksempler er de grønne, gule og røde blokke anvendt ved G13 BZ-aktionen, eller de tofarvede blokke til Shut it Down klima-aktionen i September 2009.[3]

Arrangørerne informerer deltagerne ved hjælp af kæde-sms'er.[4] De mest aktive i blokkene er specialiserede til en enkelt blok.

Samfundsopfattelsen af de autonome[redigér | redigér wikikode]

I den parlamentariske offentlighed er det pt. kun Enhedslisten, der åbent støtter de autonomes krav.[5]

Autonome grupper og tilholdssteder[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]