Institut d'études politiques de Paris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Logo Sciences Po.svg
Indgang til instituttet i Paris.

L'Institut d'études politiques (IEP) de Paris, også kendt som "SciencesPo", er en højere fransk læreanstalt inden for samfundsvidenskab. Koordinater: 48°51′15.02″N 2°19′42.49″Ø / 48.8541722°N 2.3284694°Ø / 48.8541722; 2.3284694 Siden 1872 har skolen uddannet 32 stats- og regeringsledere, 7 af de sidste 8 franske præsidenter, 3 tidligere direktører af Den Internationale Valutafond og flere ledere af større internationale organisationer så som FN, UNESCO, WTO, EP og ECB. Skolen er også alma mater for talrige franske intellektuelle og kulturelle figurer bl.a. Marcel Proust, René Rémond, Paul Claudel og Raymond Aron. Den regnes blandt franskmænd for en af Frankrigs bedste læreanstalter, og et papir fra SciencesPo er lig stor anseelse og jobmuligheder.

I 2019 blev skolen rangeret som verdens 3. bedste universitet i "Politics and International Studies". [1]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Universitetet blev grundlagt i Paris i 1871 af Émile Boutmy for at fremme en ny klasse af franske politikere til at lede landet efter det ydmygende nederlag i den Fransk-Prussiske krig.[2] I 1984 blev SciencesPo udnævnt til at være en "grande école", en betegnelse for universiteter i Frankrig kendt for deres selektivitet og krævende studier.

SciencesPo gennemgik mange reformer under ledelse af Richard Descoings (1997-2012). I disse år introducerede skolen et obligatorisk år i udlandet til sin bachelorgrad og begyndte at tilbyde en flersproget læseplan på fransk, engelsk og andre sprog. Det var også i denne periode, at SciencesPo tilføjede sine regionale campusser.

SciencesPo gennemførte desuden reformer i sin optagelsesprocessen. Tidligere havde SciencesPo udelukkende rekrutteret sine studerende på baggrund af en krævende skriftlig eksamenen. Dette system blev kritiseret for at give elever fra prestigefyldte gymnasier eller dem, der havde råd til år lange forberedende kurser, en fordel. I 2001 grundlagde SciencesPo "Equal Opportunity Program" som bredte kravene for optagelsesprocessen ud. Dette program gør det muligt for institutionen at rekruttere studerende fra gymnasier i Frankrig, der på grund af sociale og økonomiske begrænsninger ellers ikke ville have kunne studere ved SciencesPo.[3] Fra 2001 til 2011 steg andelen af stipendiatstuderende på Sciences Po fra 6 procent til 27 procent. [4]

I 2000 åbnedes den første campus udenfor Paris (i Nancy) denne blev snart fulgt af andre og i 2010 åbnede det 7. og største regionale campus i Reims.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

SciencesPo tilbyder uddannelse i samfundsvidenskablige fag på bachelor, kandidat og ph.d. niveau. Eleverne på skolen kommer fra hele verden af, og siden 2009 er antallet af internationale ansøgninger tredoblet. I 2018 var de 10 største oprindelseslande for optagede studerende via den internationale optagelsesprocess: USA, Tyskland, Italien, Indien, Kina, Canada, Storbritannien, Brasilien, Mexico og Schweiz. [5] Elever optaget på bachelorniveau i 2018 kom fra 93 forskellige lande: Europæiske studerende udgjorde 16% af de optagne, efterfulgt af studerende fra Asien (9,3%) og Amerika (6%). 64% af indtaget var franske studerende, der kom fra 1.585 forskellige gymnasier, og størstedelen kom fra regioner uden for Paris. [6]

Bachelor[redigér | redigér wikikode]

Biblioteket ved SciencesPo i Reims

The Sciences Po Undergraduate College tilbyder en treårig bachelor med et tværfagligt fundament i statskundskab, økonomi og humaniora. Alle bachelorstuderende er fordelt udover de syv campuser efter deres regionale specialisering. I Dijon fokuserer studerende på Øst- og centraleuropa, i Le Havre på Asien, i Menton på Mellemøsten, i Nancy på Europa, i Poitiers på Latinamerika, i Reims på Nordamerika og i Paris følger man et generelt program uden specifik specialisering. [7] På tredje år af bacheloruddannelsen tager studerende et obligatorisk år på et partneruniversitet i udlandet, ofte i den region de specialiserer sig i.

På alle 7 campuser vælger studerende desuden en koncentration - Politik og Statskundskab, Økonomi og Samfund eller Politiske Humaniora. [8]

SciencesPo tilbyder desuden dobbelt-bacheloruddannelser med Columbia University, Keio University, University College London, Freie Universität Berlin, University of British Columbia, University of Sydney, National University of Singapore, University of Hong Kong, University of California Berkeley.

Kandidat[redigér | redigér wikikode]

På kandidatniveau tilbyder SciencesPo en- og toårige kandidatuddannelse og ph.d.-uddannelser. Alle kandidatuddannelser foregår på SciencesPo campus i Paris. SciencesPo tilbyder også dobbelt masteruddannelse med internationale partnere. Studerende, der er indskrevet i disse dobbelt-uddannelser, bruger ét år på Sciences Po i Paris og et år på partneruniversitetet. [9]

Fakulteter[redigér | redigér wikikode]

Skolen har 5 fakulteter:

 • Økonomi
 • Historie
 • Samfundsvidenskab
 • Sociologi
 • Jura

Universitetet har også et bibliotekssystem, Presses de Sciences-Po, og alliancer med en række uafhængige akademiske institutioner, herunder Columbia University, King's College London, National University of Singapore og Sorbonne Paris Cité alliance.

Optagelsesprocedure[redigér | redigér wikikode]

Optagelsesprocessen til Sciences Po er meget selektiv.[10] Der findes flere procedurer afhængigt af kandidatens baggrund og det pågældende program, som kandidaten søger til:

Optagelse til bacheloruddannelsen[redigér | redigér wikikode]

Optagelsesproceduren for elever der forbereder sig på det franske baccalaureat (en eksamensprøve svarende til en afgangseksamen fra et dansk gymnasie), består af to faser: skriftelige prøver og et optagelsesinterview. Den internationale procedure for kandidater består også af to faser: I første omgang sender kandidaten en ansøgning bestående af karakterbeviser, en anbefaling fra en lærer eller anden person, information om hvad kandidaten laver uden for skolelivet (for eksempel klubber, foreninger m.m) og en motiveret ansøgning. Derefter inviteres kandidaten ind til et optagelsesinterview, hvor kandidaten bliver yderligere vurderet.[11]

Optagelse til kandidatuddannelser[redigér | redigér wikikode]

Optagelsesprocedurerne til kandidatuddannelser på Sciences Po er specifikke til hver overbygning: Sciences Po School of Public Affairs, Sciences Po Paris School of International Affairs, Sciences Po Law School, Sciences Po Urban School, Sciences Po School of Management and Innovation, Sciences Po School of Journalism, Sciences Po Doctoral School. [12]

Tidligere elever[13][redigér | redigér wikikode]

Den Franske præsident Emmanuel Macron gik på skolen mellem 1997 og 2001

Franske præsidenter[redigér | redigér wikikode]

Franske premierministre[redigér | redigér wikikode]

Tidligere præsident i Den Europæiske Centralbank Jean-Claude Trichet har gået på SciencesPo.

Udenlandske politikere[redigér | redigér wikikode]

Andre[redigér | redigér wikikode]

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Politics & International Studies". Top Universities. 2019-02-15. Retrieved 2019-02-27.
 2. ^ "Sciences Po 1945–1979" Centre d’histoire de Sciences PoArchived 12 October 2005 at the Wayback Machine
 3. ^ Kahlenberg, Richard D. (2011-09-13). "An Affirmative-Action Success". The Chronicle of Higher Education Blogs: Innovations. Retrieved 2017-10-05.
 4. ^ "In France, a Bastion of Privilege No More". The New York Times. 2011-09-04. ISSN 0362-4331. Retrieved 2017-10-05.
 5. ^ "2018 Admissions: More Applicants, Greater Selectivity"
 6. ^ 2018 Admissions: More Applicants, Greater Selectivity
 7. ^ "Undergraduate studies at Sciences Po"
 8. ^ "Undergraduate studies at Sciences Po"
 9. ^ "Graduate Studies at Sciences Po". Sciences Po. Retrieved 6 May2017.
 10. ^ https://www.sciencespo.fr/en/news/news/2018-admissions-more-applicants-greater-selectivity/3955
 11. ^ https://www.sciencespo.fr/admissions-bourses/college-universitaire-devenir-candidat
 12. ^ http://www.sciencespo.fr/en/education/graduate-studies
 13. ^ Liste på Sciences Po's hjemmeside ((fransk)). Hentet 2012-04-24.