Jakob Jakobsen (filolog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Jakob Jakobsen.

Dr. Jákup Jakobsen, egentlig Jakob Jakobsen (22. februar 1864 i Tórshavn, på Færøerne13. august 1918Frederiksberg) var en færøsk sprogforsker og nordisk filolog.

Han var søn af boghandler Hans Nicolai Jakobsen og Johanne Hansdatter. Da han var 13 år gammel blev han sendt til Herlufsholm, hvorfra han dimitterede i 1883. Han bestod i 1891 skoleembedseksamen med dansk som hovedfag. Via sit arbejde på provst V.U. Hammershaimbs udgivelse Færøske Anthologi, fik Jakobsen indsigt i færøsk sprog og litteratur. Dette kendskab udviklede sig ved besøg i hjemmet (særlig i 1887). I 1892 tog han med offentlig understøttelse på en toårig rejse, der dels gjaldt indsamling af sagn og eventyr på Færøerne, dels omfattede en – så vidt muligt – fuldstændig samling af de levninger (ord og talemåder samt traditioner), som endnu var tilbage af den gamle "norrøne-dialekt" på Shetlandsøerne.

Han er begravet på Vestre Kirkegård.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.