Spring til indhold

Jane Aamund

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jane Aamund
Fulde navnJane Weibel Aamund
Født8. november 1936(1936-11-08)
Frederiksberg
Død29. januar 2019 (82 år)
Hvide Sande
GravstedHeldum Kirke
BopælNørre Nissum Rediger på Wikidata
SøskendeAsger Aamund
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedIngrid Jespersens Gymnasieskole Rediger på Wikidata
BeskæftigelseJournalist, manuskriptforfatter, forfatter Rediger på Wikidata
Kendte værkerColoradodrømme Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDe Gyldne Laurbær (1997) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Jane Aamunds hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Jane Weibel Aamund (født 8. november 1936Frederiksberg, død 29. januar 2019 i Hvide Sande[1][2]) var en dansk forfatterinde, der var søster til forretningsmanden Asger Aamund. Hun var gift tre gange og fik to sønner og fire børnebørn. Hun døde omgivet af sin nærmeste familie på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande efter længere tids sygdom.

1954 blev hun korrespondent i engelsk på Købmandsskolen og arbejdede fra 1954 til 1968 som freelancejournalist ved danske dag- og ugeblade. 1968 startede hun sit eget PR-bureau. Fra 1973 til 1978 var hun informationsmedarbejder i pelsfirmaet Birger Christensen og senere i Landbrugsministeriet. Fra 1978 til 1980 studerede hun spansk ved Colorado State University. 1980 blev hun ansat som journalist ved Berlingske Tidende. Fra 1997 koncentrerede Jane Aamund sig om at skrive bøger. 1999 flyttede hun til sin mors barndomsegn Lemvig i Vestjylland. I foråret 2018 flyttede hun til et nybygget hus i Nørre Nissum

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

 • Bag damen stod en Christian1977 bygger på historisk researchet og tegner en række portrætter af kongerækkens Christianner og de kvinder de levede sammen med.
 • Klinkevals1989, Juliane Jensen , 1990, og Oven Vande , 1992. I de tre sammenhængende romaner, hvoraf den første er blevet filmatiseret, handler om Aamunds farmoder Juliane og hendes skæbne. Som kvinde og moder.
 • Coloradodrømme1997. Et tilfældigt møde bliver til kærlighed mellem to modne mennesker, danske Ane og amerikanske Bob, med voldsomme konsekvenser for dem selv og deres familier.
 • Danskernes lille verden1997 er samling artikler om Danmark og danskere som har været publiceret i Berlingske Tidende fra 1970 til 1997.
 • Den grønne port1998 er en beretning om et barneliv under og efter besættelsen og om et liv som ung pige i 50ernes København.
 • Kamæleonen1999. Louise tager farve efter de mænd hun vælger at leve sammen med, men erkender, at det koster dyrt at undertrykke sit sande jeg.
 • Den hvide verden2000 handler om Jane Aamunds dramatiske voksenliv med ægteskaber, skilsmisser, børn og hendes mange møder med sygevæsenet i årene 1960 til 2000. Bogen er en selvstændig fortsættelse af barndomserindringerne i 'Den grønne port.
 • Vesten for måne2002 er forfatterens beretning om sin vestjyske familie – om sin stolte mormor, Ane Weibel, der stolede på kærlighedens og troens magt, og om livet i den tilsyneladende idylliske limfjordsby Lemvig.
 • Den irske stemme2003 er en række fortællinger med irske mænd og kvinder, som repræsenterer irsk humor, tradition og identitet.
 • Udlængsel2004. Anne Møller Weibel har overtaget slægtsgården Nørre Vinkel sammen med sin mand Johannes. Da gården brænder ned i 1920, må de fem børn må klare sig selv, og alle søger bort fra Lemvig og ud i den store verden.
 • De grønne skove2008 er en fortælling om de glemte danske udvandrere. En slægts historie i et andet land, hvor man overlevede i kraft af sin overbevisning og fællesskabet. De grønne skove er første bind i Jane Aamunds slægtskrønike om dansk-argentinske nybyggere.
 • Smeltediglen2009 fortsætter historien om den unge landmand Jens, der i pinsen 1859 forlader de flade lollandske marker og konen Kirsten for at rejse til Argentina. Men landet er mere barskt, end Jens og Kirsten havde forestillet sig.
 • Dengang det var sjovt2010 er Jane Aamunds erindringer og anekdoter om de mennesker, hun mødte som journalist på Berlingske Tidende.
 • Mine egne veje - i overklassen, der forsvandt - 2016 fortæller anekdoter om livet og skandalerne i den danske overklasse.
 • Samtaler om natten - 2018. Jane Aamund er alvorligt syg, hvilket holder hende vågen om natten, og dette giver plads til tankerne. Det er en roman om alt det der er sjovt, men også om sorg. Og så handler bogen om nogle af de samtaler hun har haft om natten med forskellige mennesker.
 • De tre romaner Klinkevals, Juliane Jensen og Oven Vande, blev senere kendte som Klinkevalstrilogien , der samlet blev udsendt i 1997.
 • De to romaner Vesten for måne og Udlængsel blev senere kendt som Lemvig-krøniken.
 • 2019 udkommer hendes sidste bog Bjergsted drømme, som er en hyldest til landsbyen mellem Holbæk og Kalundborg, hvor hun boede i fire-fem år. Manuskriptet afleverede hun kort inden sin død til forlaget People's Press.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "Jane Aamund er død: Den kærlige forfatter skrev, som det passede hende". Berlingske Tidende. 30. januar 2019. Hentet 30. januar 2019.
 2. ^ "Jane Aamund er død". DR.dk. 2019-01-30. Hentet 2019-01-30.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om Jane Aamund kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.