Nørre Nissum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Nørre Nissum
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Lemvig Kommune
Sogn Nørre Nissum Sogn
Postnr. 7620 Lemvig
Demografi
Nr. Nissum by 990[1] (2023)
Kommunen 19.371[1] (2023)
 - Areal 508,17 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.lemvig.dk
Oversigtskort

Nørre Nissum er en by i det nordlige Vestjylland med 990 indbyggere (2023)[1], beliggende i den østlige del af Lemvig Kommune i Region Midtjylland. Byområdet består af Seminariebyen, Nissumby og Kirkebyen. Nørre Nissum er en udpræget skoleby. Her grundlagdes Danmarks første indremissionske højskole og seminarium. Højskolen er i dag omdannet til efterskole. Seminariet er udvidet med en HF-afdeling.

Lærersminariet i Nørre Nissum er det eneste tilbageværende seminarium, som blev grundlagt af Indre Mission.

Nørre Nissum Seminarium har været lukningstruet[redigér | rediger kildetekst]

Nørre Nissum og Skive Seminarium skulle efter planerne være fusioneret og placeret i Holstebro senest i 2012, men massive protester fra lokalsamfundene bevirkede, at bestyrelsen for VIA University College på et møde den 1. februar 2010 besluttede, at de to uddannelsessteder kan fortsætte, hvis de lever op til en række fastsatte kvalitetskrav.[2]

Efterskoler og højskole[redigér | rediger kildetekst]

Ud over kommuneskolen er der tre efterskoler (Nørre Nissum Efterskole, Fenskær efterskole og Kongensgaard efterskole). Derudover er der en højskole for pensionister (Seniorhøjskolen).

Nørre Nissum i TV og underholdning[redigér | rediger kildetekst]

De fiktive personer K.E, Heine og Piphans fra DR's satireprogram Angora By Night bor i den lille by. Udover det, har børneentertaineren Tante Andante bosat sig med sin familie.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Jf.Vestjyske seminarier reddet på målstregen, i: Seminariebladet nr. 1, feb. 2010, s. 39 (Tillæg til Magisterbladet nr. 04, 26. februar 2010
Dansk geografiSpire
Denne artikel om geografi i Lemvig Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi