Matthew Perry

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Matthew Perry
Matthew Perry.jpg
Matthew Perry i 2013.
Personlig information
Fulde navn Matthew Langford Perry
Født 19. august 1969 (49 år)
Williamstown, Massachusetts, USA
Nationalitet Canada/USA Canadisk-amerikansk
Forældre Suzanne Jane Louise Morrison og John Bennett Perry
Roller Chandler Bing
Venner
Emmypriser
2007: Nomineret – Outstanding Lead Actor in a Miniseries or Movie: The Ron Clark Story
2003 og 2004: Nomineret – Outstanding Guest Actor in a Drama Series: The West Wing. Nomineret for begge
2002: Nomineret – Outstanding Lead Actor in a Comedy SeriesFriends.
Golden Globe
2007: Nomineret – Best Performance by an Actor in a Mini-Series or a Motion Picture Made for TelevisionThe Ron Clark Story

Matthew Langford Perry (født 19. august 1969) er en canadisk/amerikansk skuespiller og komiker. Han er bedst kendt for sin rolle som Chandler Bing i den meget populære komedieserie Venner. Han har været nomineret til både en Emmy og til en Golden Globe for rollen som Ron Clark i The Ron Clark Story.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Perry er født den 19. august 1969 i Williamstown, Massachusetts. Perry har både canadisk og amerikansk statsborgerskab. Hans mor, Suzanne Jane Louise Morrison (pigenavn Langford), er en canadisk journalist og tidligere pressesekretær for den canadiske premiereminster Pierre Trudeau, og hans far, John Bennett Perry, er en amerikansk skuespiller og tidligere model[1][2][3]. Hans forældre blev skilt før hans 1-års fødselsdag og hans mor er siden blevet gift med broadcast-journalisten Keith Morrison. Perry blev boende hos sin mor i Ottawa. Under hans opvækst blev Perry en ivrig tennisspiller og var hurtigt højt på ranklisten i junior-rækken. Han gik på Rockcliffe Park Public School, Lisgar Collegiate Institute og på Ashbury College.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

1980'erne[redigér | redigér wikikode]

Perry flyttede til fra Ottawa til Los Angeles for at forfølge sin drøm om at blive skuespiller. Han gik på highschool'en The Buckley School i Sherman Oaks. Mens han gik i på Buckley, var han med i Our Town, som George Gibs og han var også med som junior-producer til The Miracle Worker. Patty Duke var med og roste den unge Perrys overbevisende rolle som Helens bror Jimmy. Han var også med The Sound of Music, som lille. Som 16-17 årig havde instruktøren Tim Hillman planlagt en production af The Elephant Man, specielt til at få Perry i hovedrollen som John Merrick, sammen med Vanessa Smith, og den senere kendte skuespillerinde fra Les Miserables Lisa Capps. Han fik sit professionelle gennembrud som 18- årig.

Da han blev castet til filmen A Night in the Life of Jimmy Reardon, trak Perry sig fra rollen i The Elephant Man, og hans high school skuespilskarriere sluttede. Perry stræbte også efter at blive komiker, så han var med i LA Connection i Sherman Oaks, mens han stadig gik i high school, hvor han hurtigt blev populær. Efter nogle gæstemedvirkende roller sidst i 80'erne, var det hans intentioner at gå på University of Southern California, men så blev han tilbudt hovedrollen som Chazz Russell i serien Second Chance. I starten medvirkede Perry sammen med Kiel Martin, da serien havde premiere i 1987, og efter 13 episoder skiftede serien navn: fra Second Chance til Boys Will Be Boys. Perrys status blev hævet til top-biling, og serien havde igen fokus på Chazz og hans teenagevenner. Trods navnskiftet kørte showet kun en enkelt sæson.

Det endte med, at Perry blev i Los Angeles, og havde gæsteroller i Growings Pains og i Beverly Hills 90210 som Brandon Walshs ven Roger Azarian.

1990'erne[redigér | redigér wikikode]

I starten af 90'erne, prøvede Perry at sikre en audition til forsøgsudsendelsen Six of One, senere kendt som Venner (Friends), af Martha Kauffman og David Crane, med hvem han begge havde arbejdet sammen med i tv-serien Dream On. På grund af tidligere samarbejde med forsøgsudsendelsen LAX 2194, var han alligevel lidt tøvende med hensyn til auditionen til Venner, men da han fik læst manuskriptet til serien, fik han rollen, som han er mest kendt for, rollen som Chandler Bing. Serien var et kæmpe skridt opad for Perry, der sammen med de andre medvirkende, fik en masse genvundne seere. Samtidig med serien, var Perry med i film som Fools Rush In, sammen med sin far John Bennett Perry og Selma Hayek, Three to Tango, Ni Fod Under (The Whole Nine Yards) med Bruce Wilis og dens efterfølger Ti Fod Under (The Whole Ten Yards) og Serving Sara.

2000'erne[redigér | redigér wikikode]

Mest kendt for sine komiske roller. Perry havde og været i gang med at skabe en karriere i dramagenren, særligt pga. hans skildring af Det Hvide Hus' forbundsrådmand Joe Quincy i Aaron Sorkins tv-serie The West Wing. Han medvirkede 3 gange i serien (2 gang i 4. sæson og 1 gang i 5.), det gav ham 2 Emmy-nominationer i kategorien: Outstanding Guest Actor in a Drama Series, i 2003 og i 2004. Han var også med i 2 episoder af Ally McBeal, som advokat Todd Merrick, i seriens 5. sæson, inklusiv en 2-timers specielt påtænkt gensyn med komedie-dramaet. Da Venner sluttede, havde Perry sin debut som instruktør i en episode, i 4. sæson, i Bill Lawrences sitcom Scrubs, hvor han selv gæstemedvirker som Murray Mark, en operatør i en lille lufthavns traffikkontrol. Murray bliver bedt om at give sin ene nyre til sin far Gregory, spillet af Perrys egen rigtige far John Bennett Perry.

Perry spillede hovedrollen i TNT-filmen: The Ron Clark Story,som havde premiere den 13. august 2006. Perry spiller Ron Clark, en landsby skolelærer, der bliver overflyttet til den hårdeste klasse i landet. Han fik både en Golden Globe- og en Emmy-nominering for hans skuespil.

I 2006-2007, var Perry med i Aaron Sorkins time-lange drama Studio 60 on the Sunset Strip. Perry spiller Matt Albie, sammen med Bradley Whitfords Danny Tripp, en skriver-instruktør duo, hentet til for at hjælpe et faldende sketch show. Perrys rolle skulle overvejende være baseret på Sorkins egne oplevelser, særligt på tv.

I 2006 begyndte Perry på indspilningen af filmen Numb, et komediedrama om en kronologisk deprimeret forfatter. Filmens release dato er blevet rykket flere gange, men indtil videre bliver det til vinter 2008. Han har også optrådt i David Mamet's Sexual Perversity in Chicago i London.

I 2008 var Perry med i filmen 17 Again, en komedie om en mand på 36 år, der en dag vågner op og opdager, at han er 17 år igen. Det er Zac Efron, der spiller Perry som 17-årig.

Den 11. September 2012 havde en ny TV-serie ved navn Go On præmiere på den amerikanske tv-kanal NBC, hvor Perry spiller hovedrollen som en nybagt enkemand, der modvilligt finder trøst i en støttegruppe. Serien er på nuværende tidspunkt stadig i gang med sin første sæson.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Perry udviklede en afhængighed af alkohol, og for at lindre trangen til alkohol, blev han afhængig af Vicodin (smertestillende tabletter). Han begyndte at tage receptpligtigt medicin efter en jet-skiulykke i 1997, og indskrev sig på behandlingscenteret Hazelden. I 2000 blev han indlagt på hospitalet med kronisk betændelse i bugspytkirtlen, som en konsekvens af hans medicinindtag. Den sommer tabte Perry 10 kilo, som tydeligt kunne ses i 7. sæson af Venner, som startede med en fortsættelse af 6. sæsons sidste afsnit.

Under optagelserne til Serving Sara, kom Perry på afvænning. Optagelserne blev stoppet i de 13 dage, det tog Perry at blive rask nok til at fortsætte. Optagelserne til Venner, var arrangeret sådan, at de scener hvor Perrys rolle som Chandler var med, blev optaget til sidst. Hans bedring gav igen et vægttab, som tydeligt kunne ses i Serving Sara.

Perry har både statsborgskab til Canada og Amerika[4]. Han er fan af Ottawa Senators, New England Patriots og Boston Red Sox [5][6].

Trivia[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgOprydning
Denne artikel trænger til en oprydning for at opnå en højere standard. Du kan hjælpe Wikipedia med at forbedre den.
 • Han mangler en del af den midterste finger på højre hånd, efter et uheld med en dør, mens han gik i skole.
 • Hans medskuespiller fra Venner Jennifer Aniston, tilbød at blive hans personlige træner for at kunne hjælpe ham med at tabe sig, men han afslog.
 • Han er et eneste medlem af Venner-gruppen, der ikke har været nomineret til en "Razzie"-award.
 • Hans far har medvirket i et afsnit af Venner som en af Rachels kæresters far.
 • Han siger den sidste replik i det sidste afsnit af Venner-serien. Da det er blevet foreslået, at de skal gå ud og drikke kaffe, spørger hans karakter Chandler: "Hvor?".
 • Han er det yngste medlem af Venner-gruppen.
 • Da han gik til audition til rollen som Chandler, behøvede han ikke et manuskript. Han havde nemlig selv hjulpet en ven med at skrive rollen.
 • Han gik til audition til Chandler Bing om fredagen og begyndte på serien om mandagen.
 • Bag scenerne er Perry meget gode venner med Jennifer Aniston.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Film[redigér | redigér wikikode]

År Titel Rolle Bemærkninger
1988 Dance Til Dawn Roger Tv-film
A Night in the Life of Jimmy Reardon Fred Roberts Krediteret som Matthew L. Perry
1989 She's Out of Control Timothy Krediteret som Matthew L. Perry
1990 Call Me Anna Desi Arnaz, Jr. Tv-film
1993 Deadly Relations George Westerfield Tv-film
1994 Getting In Randall Burns
Parallel Lives Willie Morrison Tv-film
1997 Fools Rush In Alex Whitman
1998 Almost Heroes Leslie Edwards
1999 Three to Tango Oscar Novak
2000 Ni Fod Under / The Whole Nine Yards Nicholas 'Oz' Oseransky
Disney's The Kid Mr. Vivian Ukrediteret
2002 Serving Sara Joe Tyler
2004 Ti Fod Under / The Whole Ten Yards Nicholas 'Oz' Oseransky
2005 Hoosiers II: Senior Year Træner Norman Dale Jr.
2006 The Ron Clark Story Ron Clark Tv-film
2008 Numb Hudson Medproducer
Birds of America Morrie
The Beginning of Wisdom Del
2009 17 Again Mike O' Donnell (voksen) Zac Efron som ung Mike

Tv[redigér | redigér wikikode]

År Titel Rolle Bemærkninger
1979 240-Robert Arthur Afsnit 1.6: "Bank Job"
1983 Not Necessarily the News Bob Afsnit 1.10: "Audrie in Love"
1985 Charles in Charge Ed Stanley Afsnit 1.20: "The Wrong Guy"
Krediteret som Matthew L. Perry
1986 Silver Spoons Davey Afsnit 5.6: "Rick Moves Out"
19871988 Second Chance
(Boys Will Be Boys)
Chazz Russell Hovedrolleindehaver: Medvirkede i alle 21 afsnit
1988 Just the Ten of Us Ed Afsnit 2.4: "The Dinner Test"
Krediteret som Matthew L. Perry
Highway to Heaven David Hastings Afsnit 5.2: "Hello and Farewell"
1989 Empty Nest Bill som 18-årig Afsnit 1.21: "A Life in the Day"
Growing Pains Sandy Medvirkede i 3 afsnit
1990 Sydney Billy Kells Medvirkede i 13 afsnit
Who's the Boss? Benjamin Dawson Afsnit 7.8: "Roomies"
1991 Beverly Hills, 90210 Roger Azarian Afsnit 1.18: "April Is the Cruelest Month"
1992 Sibs Ukendt Afsnit 1.18: "What Makes Lily Run?"
Dream On Alex Afsnit 3.23: "To the Moon, Alex!"
1993 Home Free Matt Bailey Hovedrolleindehaver; Medvirkede i alle 13 afsnit
1994 L.A.X. 2194 Blaine Pilot-afsnit
19942004 Venner Chandler Bing Hovedrolleindehaver
1995 The John Larroquette Show Steven Afsnit 2.21: "Rachel Redux"
Caroline in the City Chandler Bing Afsnit 1.6: "Caroline and the Folks"
2001 The Simpsons Matthew Perry Afsnit 13.1: "Treehouse of Horror XII"
2002 Ally McBeal Advokat Todd Merrick Afsnittene 5.16 og 5.17: "Love Is All Around" del 1 & 2
2003 The West Wing Joe Quincy Medvirkede i 3 afsnit
2004 Scrubs Murray Marks Afsnit 4.11: "My Unicorn", også som instruktør
20062007 Studio 60 on the Sunset Strip Matt Albie Medvirkede i alle 22 afsnit, bortset fra "The Disaster Show"
2011 Mr. Sunshine Ben Medskaber

Spil[redigér | redigér wikikode]

År Titel Rolle/stemme
2010 Fallout: New Vegas Benny

Priser & nomineringer[redigér | redigér wikikode]

Emmy Awards

 • 2007: Nomineret: "Outstanding Lead Actor in a Miniseries or Movie" for En Lektie For Livet/The Ron Clark Story.
 • 2004: Nomineret: "Outstanding Guest Actor in a Drama Series" for The West Wing
 • 2003: Nomineret: "Outstanding Guest Actor in a Drama Series" for The West Wing.
 • 2002: Nomineret: "Outstanding Lead Actor in a Comedy Series" for Venner.

Golden Globes

 • 2007: Nomineret: "Best Performance by an Actor in a Mini-Series or a Motion Picture Made for Television" for The Ron Clark Story.

American Comedy Awards

 • 1996: Nomineret: "Funniest Supporting Male Performer in a TV Series" for VennerDelt med David Schwimmer

Kids' Choice Awards

 • 2002: Nomineret: "Favorite Television Actor" for Venner.

Satellite Awards

 • 2006: Nomineret: "Best Actor in a Series, Drama" for Studio 60 on the Sunset Strip.

Screen Actors Guild Awards

 • 2007 Nomineret: "Outstanding Performance by a Male Actor in a Television Movie or Miniseries" for The Ron Clark Story.
 • 1999-2004: Nomineret: "Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series" for VennerNomineret for alle 6 år delt med hele castet

TV Guide Awards

 • 2000: Vandt: "Editor's Choice" for VennerDelt med hele castet, Jane Sibbett og John Christopher Allen

TV Land Awards

Teen Choice Awards

 • 2004: Nomineret: "Choice TV Actor – Comedy" for Venner.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]