J.F. Steffensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Johan Frederik Steffensen)
J.F. Steffensen
Født 28. februar 1873 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 20. december 1961 (88 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Matematiker, aktuar Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johan Frederik Steffensen (28. februar 1873 i København20. december 1961 i Hellerup) var en dansk matematiker, aktuar, administrerende direktør og professor ved Københavns Universitet.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Steffensen var søn af generalauditør H.C. Steffensen og hustru født Smith. Han blev student fra Metropolitanskolen i 1890 og gav sig herefter til at studere jura ved Københavns Universitet, hvor han blev cand. jur. i 1896.

Fra skoletiden havde Steffensen stor interesse for matematik og han fortsatte sideløbende med jurastudiet sin videre matematiske uddannelse. I 1912 erhvervede han doktorgraden (dr. phil.) for en matematisk afhandling (disputats) med titlen Analytiske Studier med Anvendelser på Taltheorien.

Efter forskellige ansættelser som jurist i forsikringsselskaber, tog Steffensen i 1914 imod et tilbud om at blive administrerende direktør i livsforsikringsselskabet Tryg, hvilket han var til 1917. Han var desuden bestyrelsesformand i Statsanstalten for Livsforsikring.

Hans år med ansættelser i forbindelse med praktisk forsikringsvirksomhed blev imidlertid meget hårde, og han blev udsat for omfattende kritik og angreb. Steffensen var først og fremmest videnskabsmand, og lykkeligvis blev han i 1919 udnævnt til docent i forsikringsmatematik ved Københavns Universitet. Docenturet blev i 1923 omdannet til et professorat i forsikringsmatematik, hvori han virkede frem til pensionering i 1943.

Steffensen skrev et meget stort antal både rent matematiske og forsikringstekniske afhandlinger, og han var i årene 1918-1948 dansk redaktør af Skandinavisk Aktuarietidskrift. Til undervisningen af de aktuarstuderende skrev han flere lærebøger af stor betydning for udviklingen af aktuarvidenskaben i Danmark på et fast matematisk grundlag.

Tillidshverv[redigér | rediger kildetekst]

Steffensen var formand for bestyrelsen for Matematisk Forening 1930-36 og for Foreningen af danske Aktuarer 1922-24 og 1930-33; æresmedlem af Den Danske Aktuarforening, af Matematisk Forening, af Svenska Aktuarieforeningen, af Institute of Actuaries i London, af Royal Statistical Society i London og af den Czechoslovakiske Statistiske Forening; formand for Centralforeningen af Lærere ved Universitetet, den polytekniske Læreanstalt, den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole og den farmaceutiske Læreanstalt 1927-33; medlem af Livsforsikringsnævnet 1926-29; medlem af bestyrelsen for Statsanstalten for Livsforsikring 1929-51 (formand 1941-51), for Reassurance-Compagniet Salamandra fra 1930 og for Genforsikrings Aktieselskabet Rossia fra 1950.

J.F. Steffensen blev Ridder af Dannebrog 1930, Dannebrogsmand 1938, og Kommandør af 2. grad i 1946.

Han er begravet på Ordrup Kirkegård.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]