Kranium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kæbe)
Spring til navigation Spring til søgning
Kranium
Human skull side bones.svg

Kraniet set fra siden

Human skull front bones.svg

Kraniet set forfra

3D-model af kranium.

Et kranium er hvirveldyrs benede struktur, som er hovedets skeletdel. Kraniets formål er at beskytte hjernen og fungere som en naturlig hjelm og støtte ansigtet. Herudover fungerer kraniet også som hæfte for muskler, der er involveret i tygge- og hovedbevægelser.

Menneskets kranium[redigér | rediger kildetekst]

Menneskets kranium er opbygget af 22 knogler, hvoraf kun 2, underkæbebenet (mandiblen) og tungebenet (Os hyoideum) er bevægelige. Dette skyldes, at de øvrige knogler er forbundet indbyrdes med suturer (ueftergivelige ledforbindelser mellem kranieknoglerne, der består af bindevæv)

Kraniet kan opdeles i to dele: hjernekassen (også kaldt neurokraniet), der indeholder hjernen og beskytter denne, og ansigtsskelettet, der er medvirkende til at danne ansigtet, og dermed indeholder både næsehulen og øjenhulen.

Hjernekassen[redigér | rediger kildetekst]

Hjernekassen dannes af nedenstående seks knogler:

Hjernekassen beskrives som regel ved at opdele denne i to dele kaldet theca cranii og basis cranii, hvor sidstnævnte beskrives som hhv. basis cranii interna og basis cranii externa. Theca cranii er den del af kraniet, der kan ses oppefra, basis cranii externa er den del af kraniet, der kan ses nedefra, når underkæben er fjernet, og basis cranii interna er den del af kraniet, der kan ses oppefra, når theca cranii er fjernet.

Ansigtsskelettet[redigér | rediger kildetekst]

Der findes følgende knogler i ansigtsskelettet:

Ansigtsskelettet er den del af kraniet, der kan ses forfra, og består derfor udover ovennævnte knogler også af pandebenet (den del, der kaldes squama frontalis)

Suplerende billeder[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne link[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: