Balde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Menneskebalder.
Den øverste en kvindes, den nederste en mands.

Balder er en del af anatomien for nogle arter af pattedyr, f.eks. primater. Baldernes placering på hver side af kroppen danner en revne, hvori endetarmsåbningen (anus) er placeret. Balderne består af muskel- og fedtvæv.

Menneskets balder[redigér | redigér wikikode]

Menneskets balder er runde udvækster og sidder i forlængelse af ryggen, og sidden fast på hoften. Der er en række mere eller mindre vulgære synonymer til balder, f.eks. numse, røv og bagdel.

Balderne indeholder hver to muskler adskilt af et lag fedtvæv, yderligere er der et lag fedtvæv lige under huden. Musklerne benyttes i forbindelse med kroppens normale funktioner; f.eks. at sætte sig, gang/løb og løft.

Balderne betyder endvidere, at mennesket kan lægge hele sin vægt på bagdelen, f.eks. når vi sætter os ned. Dette har vi tilfælles med andre primater, mens f.eks. hunde bærer hele deres vægt på benene hvis de sidder ned.

Revnen mellem balderne er den såkaldte Analfure. Mellem den enkelte balde og det tilhørende ben, er der ofte en hudfold. Denne fold kaldes en sædefold. [1]

Nogle biologer mener at menneskets opretstående gang, foruden at mennesket i dyreriget var en fremragende langdistanceløber, medførte at vi udviklede kraftige sædemusker, der giver en veludviklet bagdel.

Kvindens balder[redigér | redigér wikikode]

Et eksempel på en kvindes balder.

Kvindens krop er fra naturens side udviklet således den tiltaler manden, og dermed er en reklame for den enkelte kvindes fertilitet. Dette gælder også for kvinders bagdel, da det fra naturens side har det været et sundhedstegn at en kvinde havde en rund bagdel. På den måde kunne manden bedst sikre sig at hans afkom blev født og overlevede den første tid.

I dag er en stor bagdel ikke på samme måde et sundhedstegn, men stadig har mænd ofte en svaghed for kvinder med runde fyldige balder.

Mode[redigér | redigér wikikode]

Kvinder har gennem tide benyttet klæder til enten at fremhæve eller skjule deres bagdel – afhængig af hvad moden dikterede.

Et klart eksempel er meget stramme bukser, som medfører at bagdelen kommer til at virke mere fast og fyldig. Hvilket bringer os frem til endnu et eksempel, nemlig G-strengstrussen. Da kvinder begyndte at gå i meget stramme bukser, men samtidig benyttede almindelige trusser, kunne det til tider se ud som om ballen var halveret på grund af man kunne se trussekanten igennem; derfor begyndte kvinder at gå uden trusser eller med G-strengstrusser.

Et historisk eksempel er fra slutningen af 1800-tallet, hvor selv tynde kvinder benyttede et stativ under deres kjoler, således de fik en enorm bagdel.

Mandens balder[redigér | redigér wikikode]

En mands balder.

Generelt finder kvinder det tiltrækkende hvis en mand har en muskuløs bagdel[kilde mangler] – som f.eks. fodboldspillere ofte vil have. Det er et tegn på mandens styrke eller ressourcerigdom, og det betyder at han vil kunne være en bedre far for sine børn.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Politikens "Dansk visuel ordbog", pp. 210, ISBN 87-567-6000-0

Se også[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: