Tunge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tunge.

Tungen er en slimhindebeklædt muskel, som kun hvirveldyr har. Den er meget bevægelig og bruges ud over at smage med også til at dirigere maden rundt i munden med.

Oversiden af tungen er dækket af bestemte strukturer, kaldet papiller. De findes i flere udgaver:

  • De filiformede papiller.
  • De foliate papiller.
  • De cirkumvallate papiller.
  • De fungiformede papiller.

De filiformede papiller har ingen betydning for menneskets smagssansning. De filiformede papiller skal sørge for, at fødepartikler ikke glider fremad, nærmest som en slags modhager. Men de sidste to slags papiller har betydning for smagssansen, da de indeholder smagsløgene.

På den bagerste del af tungen sidder 6-15 tryklåsformede papiller - de kaldes de cirkumvallate papiller. De sidder omkring et V-formet område (sulcus linguae), og i disse papiller sidder smagsløgene langt nede i furerne. De ca. 150-400 fungiformede papiller, der sidder på den forreste del af tungen, er fyldt med smagsløg. Der kan være op til 250 smagsløg i hver papil. I de fungiformede papiller, der er ca. 1x1 mm store, sidder smagsløgene i overfladen (i modsætning til i de cirkumvallate).

Små børn kan have smagsløg i ganen, i kinderne, på strubehovedet og i svælget, da deres papillers antal og størrelse ikke er reduceret endnu som følge af alder. Smagsløgene behøver altså ikke at sidde i papillerne på tungen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet: