Kalmar Slot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Kalmar Slot
Kalmar castle (by Pudelek) 03.JPG
Kalmar Slot
Opførelse afsluttet 1100-tallet
Arkitektonisk stil Renæssancen
Land Sverige Sverige
Landskap Småland
Län Kalmar
Kommune Kalmar
Nuværende ejer Statens fastighetsverk
Websted Kalmar slott
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Kalmar Slot (svensk: Kalmar slott) er et svensk slot i Kalmar, Kalmar län, Småland. Slottet er beliggende hvor Kalmars middelalderlige havn lå i Slottsfjärden, og har spillet en afgørende rolle i Sveriges historie, siden slottets opførelse blev påbegyndt i slutningen af 1100-tallet. På det sted blev der på Knut Erikssons tid bygget et kastel – et rundt befæstningstårn. Magnus Ladulås lod i 1280'erne bygge en forsvarsborg rundt om kastellet. I 1397 var slottet centrum for en af de vigtigste politiske begivenheder i Nordens historie: dannelsen af Kalmarunionen – en union bestående af de nordiske lande, skabt af dronning Margrete 1.

I 1500-tallet havde slottet sin største glansperiode, hvor det fik sit nuværende udseende. Gustav Vasa og to af hans sønner, Erik 14. og Johan 3., ombyggede den middelalderlige borg til et pragtpalads, der var en renæssancekonge værdig. Salene fik deres indretning og slottets forskellige dele blev føjet sammen til den forening af forsvarsfæstning og eventyrslot, som er Sveriges bedst bevarede renæssanceslot.

Slotsruinen[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]