Kategoridiskussion:Kategorier med transitivitetsproblemer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Hvad skal denne kategori bruge til?[redigér wikikode]

Hvad er problemet? Hvem er det et problem for? Er det en bedre måde at gøre det på? Og hvad betyder transitivitet præsis i denne sammenhæng? --Steen Th 28. apr 2010, 23:47 (CEST)

Problemet er at disse kategorier bryder med de overordnede kategoriseringsprincipper. Eksempel: Kategori:Byer i Tønder Kommune rummer tre underkategorier, hvoraf de to (Kategori:Tønder og Kategori:Løgumkloster) rummer en masse, der ikke er byer, mens den tredje (Kategori:Lokaliteter i Tønder Kommune) alene rummer ting, der ikke er byer. --Palnatoke 29. apr 2010, 09:20 (CEST)
Hvis ovenstående er i strid med retningslinjerne må retningslinjerne laves om! --Santac 29. apr 2010, 09:28 (CEST)
Det kan du jo foreslå, men indtil det evt. gennemføres, vil jeg anmode om at rutinerede brugere sørger for at følge retningslinjerne. --Palnatoke 29. apr 2010, 10:03 (CEST)

Et forslag: hvis Kategori:Byer i Tønder Kommune og Kategori:Løgumkloster blev lagt under Kategori:Lokaliteter i Tønder Kommune, og Kategori:Lokaliteter i Tønder Kommune og Kategori:Personer fra Tønder var underkategorier til Kategori:Tønder, ville kategoritræet passe indtil dette niveau.(Hvilken overkategori, Tønder burde høre under, er en anden sag).--Rmir2 29. apr 2010, 11:00 (CEST)

Jeg har tjekket linket til retningslinjerne. Der står ikke nogen om hvordan sådan en situation håndteres. Så det er meget hårdt, at slå på, at det er i modstrid med reglerne.
Men jeg synes ikke det er et problem at fx i byer er kategorier for en bestemt by; under forfattere er kategori for en forfatter, selvom artikler ikke er hhv. byer og forfattere. Det gælder alle typer af kategorier for en bestemt emne som virksomheder, institutioner, sportsklubber, familier mv. Det er en styrke og ikke et problem.
Hvis det ikke er i orden - hvordan burde de kategorier tildeles kategorier. Det mangler jeg et godt svar på. Specielt når det påpeges, at det er forkert, uden at komme med et bud for hvad er det rigtige. --Steen Th 1. maj 2010, 21:59 (CEST)

Brugen af kategoriseringer findes her:Wikipedia:WikiProjekt Kategorier. Princippet er enkelt: En overkategori samler fænomener bredt, underkategorier bruges til systematisering efter delemne men således, at alle underkategorier hører ind under overkategorien, hvorimod den enkelte artikel meget vel kan henregnes til flere ulige kategorier. Dette er også grunden til mit oven for stillede forslag om en mere "logisk" kategorisering for Tønder/Løgumkloster-emnerne:

Hvis du ser på det en gang til, tror jeg, at du vil være enig. Venlig hilsen--Rmir2 2. maj 2010, 08:37 (CEST)

Her er mit bud:

Efter min mening er der ikke forskel på Tønder og Løgumkloster efter den nutidig opdeling - de er kun byer i kommunen. Jeg vil gerne holde de gamle amter indtil 1970, som Tønder Amt, lidt ude af kategorierne for byer. Det er vigtigere at få de nuværende inddelinger på plads. Ellers er det i orden at bytte rundt på "Lokaliteter i xx" og "Byer i xx". Men jeg ved ikke om jeg er enig med Palnatoke endnu, som sidste indlæg mest var rettet til. --Steen Th 2. maj 2010, 09:40 (CEST)

Principielt kan jeg kodt tilslutte mig dit forslag. Dog kan det indebære, at der er visse artikler, fx. under Kategori:Tønder, som bør flyttes til en anden kategori, fordi de ikke er lokaliteter eller byer. Ligeledes tror jeg, at hele Kategori:Personer fra Tønder opad burde linkes på en anden måde (måske til "personer fra region syd" eller lignende) for at følge logikstrukturen. Der findes jo altid muligheden for fx fra artiklen om Tønder at bruge "se også"-henvisningen.--Rmir2 2. maj 2010, 11:32 (CEST)

Formålet med en kategori for Tønder er at holde styr på, hvad der er inde for et område/by, uden at det nødvendigvis skal skrives i hovedartikel - det bliver netop ikke gjort. Hvis man holde på at under byer-kategorier kun må være byer - så er der kun artikel om byen - det få vi ikke nogen nytte ud af.

Ellers vil jeg gerne have mere styr på sammenhængen - så jeg lavet denne illustration:

Kategori:Personer Kategori:Byer Kategori:Kommuner Kategori:Regioner Kategori:Verdens lande Kontinent
efter kontinent Kategori:Personer efter kontinent Kategori:Byer efter kontinent Kategori:Lande efter kontinent
kontinent Kategori:Personer fra Europa Kategori:Byer i Europa Kategori:Lande i Europa Kategori:Europa
efter land Kategori:Personer efter nationalitet
land Kategori:Personer fra Danmark Kategori:Byer i Danmark Kategori:Kommuner i Danmark Kategori:Danmarks regioner Kategori:Danmark
mellem[mg 1] Kategori:Personer fra Danmark efter geografi Kategori:Byer i Danmark efter region
region Kategori:Byer i Region Syddanmark Kategori:Kommuner i Region Syddanmark Kategori:Region Syddanmark
mellem[mg 2] Kategori:Personer fra Sønderjylland - Kategori:Personer fra Syd- og Sønderjylland Kategori:Byer i Syd- og Sønderjylland
kommune Kategori:Personer fra Tønder Kommune Kategori:Byer i Tønder Kommune Kategori:Tønder Kommune
efter by Kategori:Personer efter by i Danmark
byer Kategori:Personer fra Tønder Kategori:Tønder
 1. ^ Der udover findes:
  efter kommuner
  Kategori:Fredede bygninger, konstruktioner og anlæg i Danmark efter kommune, Kategori:Herregårde i Danmark efter kommune og Kategori:Sogne i Danmark efter kommune
  efter landsdel
  Kategori:Byer i Danmark efter landsdel
  Rest
  Kategori:Dansk lokalhistorie - blandet underlæggende typer.
  Listen er ikke gjort komplet
 2. ^ Kategori:Sønderjylland og Kategori:Syd- og Sønderjylland kan sammen Kategori:Jylland behandles på samme som byer, kommuner og lande. Men undladt her for at gøre denne illustration mere enkelt.

Jeg arbejder stadig lidt på den. Så kommentarer må gerne gives. Den skal læses på den måde, at man starter i toppen med fx byer forfiner sig ned og ender med kategorien for Tønder, hvor det så deler sig i alle mulige andre emner. --Steen Th 3. maj 2010, 15:51 (CEST)

Lokaliteter[redigér wikikode]

Jeg har fra sidelinjen fulgt diskussionen her med interesse. Holdningsmæssigt er jeg meget på linje med det kategori-træ Steen Th skitserer her. Jeg har tænkt specifikt på, hvordan vi kommer videre med lokaliteter og mener nu at have en løsning herpå.

Den går ud få følgende: Kategori:Lokaliteter i Tønder Kommune bibeholdes, men indholdet afgrænses til udelukkende at indeholde Bebyggelser med under 200 indbyggere de fleste artikler i kategorien passer i denne afgrænsning, men det efterlader en hjemløs restgruppe. Denne restgruppe skal så flyttes til andre mere passende kategorier. I første omgang kunne det være til Kategori:Tønder eller Kategori:Tønder Kommune. Det kræver dog, at der oprettes kategorier for samtlige danske kommuner, men bl.a. Steen Th og jeg er i fuld gang med oprettelsen af disse kommunekategorier, så det er forholdsvist overkommeligt. --Patchfinder 3. maj 2010, 19:35 (CEST)

Jeg vil råde til at artiklen Lokalitet bliver skrevet, og at der i den anføres kilder, som understøtter denne specielle betydning af "lokalitet". --Palnatoke 3. maj 2010, 20:19 (CEST)
Efter nu at have gransket indholdet i artiklerne i kategorien lokaliteter, har jeg ændret holdning og mener nu at den skal omdøbes til Landsbyer, da langt de fleste artikler i kategorien er om landsbyer. Artiklen landsby er skrevet. Det meste af restindholdet kan flyttes til Kategori:Tønder Kommune. I de tilfælde, hvor der er særlig meget restindhold omhandler det primært sognegeografi, hvilket passende kan indplaceres i nyoprettet Kategori:Tønder Sogn.--Patchfinder 3. maj 2010, 21:20 (CEST)

Så er der oprettet kategorier for samtlige danske kommuner (undtaget København), så nu har vi noget at arbejde videre med. --Patchfinder 4. maj 2010, 01:00 (CEST)

Og nu har jeg lavet et skelet til Kategori:Landsbyer - Kategori:Landsbyer i Danmark - Kategori:Landsbyer i Aalborg Kommune osv., kategorierne er renset for hvad der ikke er landsbyer og der er dermed gjort klart til store flyttedag, hvilket er en administratoropgave.--Patchfinder 4. maj 2010, 21:30 (CEST)