Katerina Sakellaropoulou

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Katerina Sakellaropoulou
President Sakellaropoulou.jpg
Grækenlands præsident
Nuværende
Overtaget embede
13. marts 2020
Foregående Prokopis Pavlopoulos
Personlige detaljer
Født 30. maj 1956 (66 år)
Thessaloniki, Grækenland
Politisk parti Løsgænger, Uafhængighed
Uddannelses­sted Arsakeion
Nationale og Kapodistrias' universitet i Athen
université Paris-Panthéon-Assas
Religion Ortodoks kristendom
Underskrift Katerina Sakellaropoulou signature.svg
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Katerina Sakellaropoulou (græsk: Κατερίνα Σακελλαροπούλου, født 30. maj 1956 i Thessaloniki) er Grækenlands præsident. Hun blev valgt til at efterfølge den tidligere græske præsident, Prokopis Pavlopoulos, af det Hellenske Parlament den 22. januar 2020, og indtog præsidentembedet den 13. marts 2020 som Grækenlands første kvindelige præsident. Inden sin udnævnelse til præsident fungerede hun som præsident for det græske Statsråd, den højeste administrative domstol i landet.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Hendes familie kommer fra Stavroupoli, en by i Xanthi-præfekturet. Hun studerede jura ved Athens Universitet og færdiggjorde sine studier i offentlig lov fra Université Panthéon-Assas i Paris, Frankrig. I midten af 1980'rene blev hun medlem af Statsrådet og blev ophøjet til rådmand i 2000.

I oktober 2015 blev hun udnævnt til vicepræsident for Statsrådet, og i oktober 2018 blev hun den første kvindelige præsident for domstolen, efter en enstemmig valgrunde. SYRIZA-regeringen, som var ved magten på det tidspunkt, støttede hendes progressive linje på emner som miljø og menneskerettigheder.

Privat lever Sakellaropoulou sammen med sin partner, Pavlos Kotsonis, som også er advokat. Hun har et barn fra et tidligere ægteskab.

Nominering og valg til præsident[redigér | rediger kildetekst]

Den 15. januar 2020 nominerede den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, hende til posten som Præsident for den Hellenske Republik. Hun blev valgt den 22. januar 2020 med 261 parlamentsmedlemmer, der stemte for ud af 300 pladser i parlamentet.

Kildeangivelser[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.