Koji Kondo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Koji Kondo

Personlig information
Født 13. august 1961 (62 år) Rediger på Wikidata
Nagoya, Japan Rediger på Wikidata
Nationalitet Japan Japansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Osaka Kunstuniversitet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Lyddesigner, komponist, pianist Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Nintendo Rediger på Wikidata
Genre Spillemusik, chiptune, latinmusik, jazz Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Koji Kondo (近藤浩治 Kondō Kōji, født 13. august 1961) er en japansk komponist og musiker, der har komponeret underlægningsmusik til diverse computerspil produceret af Nintendo. Han er bedst kendt for sin musik til Super Mario Bros.-serien og The Legend of Zelda-serien.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Kondo blev født i Nagoya, Japan og begyndte allerede som barn at skrive enkle melodier. Da han var 17, besluttede han sig for at forfølge musikken professionelt. Han modtog uddannelse i klassisk musik og lærte at spille på flere instrumenter.

I 1980'erne opdagede Kondo, at et firma Nintendo søgte musikere til at komponere musik til dets computerspilsystem, Nintendo Entertainment System (Famicom i Japan.) Kondo havde på det tidspunkt ikke overvejet at skrive computerspilmusik, men besluttede sig for at give det en chance. Han blev ansat i 1983.

Hos Nintendo befandt Kondo sig i et helt anderledes miljø end normalt; han var pludselig indskrænket til kun fire "instrumenter" på grund af begrænsninger på systemets lydchip. Selvom han og Nintendos teknikere til sidst fandt ud af at tilføje en femte kanal (normalt reserveret til lydeffekter,) var hans musik yderst begrænset på systemet.

Kondo er blevet hos Nintendo gennem forskellige konsoller, herunder Super Nintendoen, Nintendo 64, Nintendo GameCube og senest Nintendo DS. De sidstnævnte systemer har i stort omfang forbedret Nintendos lydmæssige muligheder, og Kondo komponerer i dag musik i cd-kvalitet.

Computerspilslydspor (inkomplet)[redigér | rediger kildetekst]