Kosttilskud

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 14. jun. 2013, 19:29 af Capsaicin (diskussion | bidrag) Capsaicin (diskussion | bidrag) (Generel forbedring af artikel, indsat billede+reference)
Kosttilskud med vitamin B.

Et kosttilskud er et præparat med næringsstoffer eller andre stoffer med ernæringsmæssig eller fysiologisk virkning. Kosttilskud er typisk beregnet til indtagelse gennem munden (peroral administration). De findes normalt i dosisform fx som kapsler, tabletter, piller, pastiller, pulverbreve eller væskeampuller, men kan også markedsføres som pulvere eller væsker.

Kosttilskud betragtes i dansk lovgivning som fødevarer og er derfor underlagt Fødevarestyrelsen. De er ikke lægemidler og må derfor ikke markedsføres med henblik på at lindre, helbrede eller forebygge sygdomme.[1]

Næringsstoffer som kosttilskud hyppigt indeholder omfatter vitaminer, mineraler og aminosyrer.

Vitaminer er organiske forbindelser som kroppen benytter i stofskifteprocesserne. Vitaminer skal hovedsageligt tilføres udefra, da kroppen producerer for lidt selv. Blandt de vitaminer kroppen selv kan producere findes: vitamin B, vitamin D og vitamin K.

Kroppen kan dog ikke benytte vitaminerne uden mineraler. Kroppen producerer ikke selv mineraler, hvorfor kroppen er afhængig af indtagelse af mineraler fra fødevarer, drikkevarer og evt. kosttilskud. En varieret kost er den bedste kilde til både vitaminer og mineraler. En kost der ikke er tilstrækkeligt varieret kan suppleres med kosttilskud.

Referencer

  1. ^ "Bekendtgørelse om kosttilskud (BEK nr 1440)". Retsinformation.dk. 2009-12-15. Hentet 2013-06-14.

Se også