Kræge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Kræge
Prunus domestica subsp insititia.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Prunus (Kirsebær)
Art P. domestica(Blomme)
Underart P. d. insititia
Videnskabeligt underartsnavn
Prunus domestica insititia
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Kræge (Prunus domestica ssp. insititia) eller havre-blomme er en busk eller et lille træ, der er en underart til blomme (Prunus domestica). Det har til forskel fra den ægte blomme (Prunus domestica ssp. domestica) kuglerunde frugter med en afrundet sten, der ikke løsnes fra frugtkødet.

Krægen regnes almindeligvis for at være stamformen til vores blommesorter, og på Langeland er der fundet krægesten i en udgravning fra Vikingetiden. I 1800-tallet var kræge almindelig kendt, og de små blommer spillede en stor rolle for landhusholdningerne. Krægerne blev anvendt til most og i tørret tilstand som fyld i fjerkræ eller til fremstilling af vin. Den modner først i september, men kan også høstes senere. Ligesom det er tilfældet med sent høstede druer, samler den mere sukker og dermed mere smag, hvis den får lov at hænge længe. Kræge er velegnet til fremstilling af marmelade og saft. Den kan koges med stenene siddende i, som giver en karakteristisk, let bitter smag. Til fremstilling af saft kan keæge også fryses i mindst 24 timer for at fjerne bitterstofferne.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Kræge er en løvfældende busk eller et lille træ med en løs og åben vækst, der bliver op til 5-6 m høj. Den kendes på sine spidse grenvinkler, uægte grentorne, mange rodskud og blade der er 4-7 cm lange og 2,5 til 4,5 cm brede. Den danner både lang- og kortskud, og kortskuddene er ofte krumme (i modsætning til ægte Blomme). Barken er først dunhåret og meget lyst grøn med rødviolette partier. Senere bliver den tofarvet med rødbrun lysside og lysegrøn skyggeside. Ældre grene har en blank, brun bark, som skaller af i sølvgrå flager. Gamle grene og stammer får efterhånden en grå og opsprækkende bark med smalle revner.

Knopperne sidder spredt, og på langskuddene danner grenen en hyldeagtig forhøjning under hver knop. De enkelte langskudsknopper er smalle, kegleformede og spidse. På kortskuddene er knopperne mere ægformede og afrundede, og de sidder i klynger med 4-5 sammen. Blomstringen sker i april-maj. Blomsterne er langstilkede, overhængende og helt hvide. Frugterne er kuglerunde stenfrugter med én afrundet sten. Frugten hedder krægeblomme.

I september måned er den let at kende på sine ca. 2 cm store blåduggede frugter. De er velsmagende, og større end den nærtbeslægtede slåen, hvor frugten som bekendt snerper munden sammen

Planten er rodægte, og dens rodnet er højtliggende med mange rodskud. Det betyder, at man kan formere den ved at opgrave dens rodskud. Planten danner spontane krydsninger med slåen (Prunus spinosa).

Højde x bredde og årlig tilvækst: 4 x 4 m (40 x 40 cm/år), heri ikke medregnet rodskudsplanter.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

I Danmark er krægen almindelig i levende hegn i den sydøstlige del af Jylland, Fyn , omkringliggende øer, Sjælland og Lolland-Falster. Kræge findes sjældent vildtvoksende (men ofte naturaliseret) i Skandinavien. Derimod er den meget udbredt i Vest- og Sydeuropa, hvor den foretrækker lysåbne voksesteder (skovbryn, lysninger, overdrev og skrænter) på varm, tør og kalkrig bund.

På Castlemorton Common ved Malvern Hills sydvest for Birmingham findes den sammen med bl.a. agerrose, ask, korsved, kristtorn, mistelten, alm. skovranke, Dioscorea communis, engelsk elm, frynseeg, navr, skovæble, skørpil, slåen, stilkeg, storbladet lind, tarmvridrøn og vortebirk[1].


Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: