Kvas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Kvas (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Kvas (flertydig))
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Kvas
Mint bread kvas.jpg
Et krus kvas
Alkoholprocent 0,05-1,44 %
Farve brun
Ingredienser rugbrød, vand, gær

Kvas (russisk: квас, tr. kvas; litauisk: gira) er en drik, der laves på mørkt brød, der har gæret. Drikken er meget vellidt i Rusland, Hviderusland, Ukraine, Polen og de Baltiske lande ligesom i de tidligere Sovjet-republikker som Usbekistan, hvor Kvas-sælgere er almindelige i gaderne. Oprindelsen går mere end 5.000 år tilbage, som med ølproduktion.

Kvas laves ved at lade en blanding af malt og rugmel, alternativt gammelt rugbrød og sukker, overhældt med vand, stå ved stuetemperatur. Blandingen omrøres med mellemrum, til væsken gennem fortsat gæring og dannelse af eddikesyre har fået en syrlig smag. Samtidig dannes også små mængder ethanol og kulsyre.

Alkoholprocenten (0,05-1,44 %) er så lav, at drikken opfattes som acceptabel for børn at drikke. Kvas bliver ofte smagt til med frugt og krydderurter som jordbær eller mynte.

Kvas bruges som ingrediens i den kolde russiske sommersuppe okrosjka.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.