Spring til indhold

Heineken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Heineken
Det nu lukkede Heinekenbryggeri i Amsterdam
Virksomhedsinformation
SelskabsformNaamloze vennootschap (hollandsk A/S)
BrancheBryggeri
Grundlagt1873
GrundlæggerGerard Adriaan Heineken
EtableringsstedAmsterdam, Holland Rediger på Wikidata
HovedsædeHolland Amsterdam
ProdukterDrikkevare(r)
Organisation
EjereFEMSA
Heineken Holding[1] Rediger på Wikidata
DatterselskaberHeineken Hungária
Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma
Nigerian Breweries
Pivovar Krásné Březno
DB Breweries
Sagres
H. P. Bulmer
Asia Pacific Breweries
Sierra Leone Brewery Limited
Heineken UK Limited
Brarudi
Lao Asia Pacific Brewery
Asia Pacific Brewery Lanka
Karlovačka pivovara
Bralima Brewery med flere Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
OpenCorporatesnl/33011433 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Heineken Brouwerijen er en stor, hollandsk bryggerikoncern der blev grundlagt i 1863 af Gerard Adriaan Heineken i Amsterdam.

Med en årlig ølproduktion på 121,8 mio. hl er Heineken verdens tredjestørste bryggeri, og virksomhedens øl brygges på dens over 130 bryggerier i mere end 65 lande. Blandt koncernens mere end 170 ølmærker er Cruzcampo, Tiger, Birra Moretti, Amstel, Murphy’s, Star og selvfølgelig Heineken der er Europas største ølmærke.

Grundlæggelse

[redigér | rediger kildetekst]

Heineken blev grundlagt i 1863 da den 22-årige Gerard Adriaan Heineken købte bryggeriet 'De Hooiberg' (Høstakken) i Amsterdam. I 1873 skiftede bryggeriet navn til 'Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij', og i 1874 åbnede de et andet bryggeri i Rotterdam. I 1886 udviklede Dr. H. Elion, en af den franske kemiker Louis Pasteurs elever, 'Heineken A-gæren' på Heineken-laboratoriet. Denne gær er angiveligt stadig en nøgleingrediens i Heineken-øllen. I 1887 skiftede Heineken over til at bruge undergær.

Fremtidige generationer

[redigér | rediger kildetekst]
Fabrikken i Zoeterwoude-Rijndijk

Grundlæggerens søn, Henry Pierre Heineken, ledede virksomheden fra 1917 til 1940 og blev i firmaet indtil 1951. I hans periode udviklede Heineken teknikker til at fastholde en ensartet ølkvalitet ved storskalaproduktion.

Henry Pierres søn, Alfred Henry "Freddy" Heineken, startede i firmaet i 1940, og i 1971 blev han udnævnt til formand for direktionen. Han var en stor drivkraft bag Heinekens fortsatte globale ekspansion, og trods sin udtrædelse af direktionen i 1989 forblev han i firmaet til sin død i 2002. Det var også Alfred Henry Heineken der tegnede Heinekens karakteristiske grønne flaske og logo. Det fortælles dog at logoets røde stjerne i en periode blev fjernet for at undgå associationer til kommunismen.

I 1968 fusionerede Heineken med sin største konkurrent, hollandske Amstel. I 1980 blev Amstel-bryggeriet lukket, og i 1988 kom turen til Heineken-bryggeriet i Amsterdam hvor der nu er indrettet et virksomhedsmuseum.

Salg i Danmark

[redigér | rediger kildetekst]

Heineken har i en årrække været meget svagt repræsenteret i Danmark, men i 2002 indgik virksomheden en salgsaftale med danske Royal Unibrew. EU-kommissionen havde Heineken og Carlsberg mistænkt for ulovligt at have aftalt at undgå hinandens hjemmemarkeder, men droppede dog sagen.

[redigér | rediger kildetekst]
Wikimedia Commons har medier relateret til:
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.