Lamberto Dini

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lamberto Dini
51. premierminister i Italien
Embedsperiode
17. januar 1995 – 17. maj 1996
Foregående Silvio Berlusconi
Efterfulgt af Romano Prodi
Personlige detaljer
Født 1. marts 1931
Firenze, Italien
Nationalitet Italien Italiener
Politisk parti Folkets Frihed (PdL)
Ægtefælle(r) Donatella Zigone
Uddannelses­sted University of Michigan
Università degli Studi di Firenze
Profession Politiker, Økonom
Religion Romerskkatolske kirke
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Lamberto Dini (født 1. marts 1931 i Firenze) er en italiensk politiker og økonom, der var landets premierminister fra 1995 til 1996. Han var tidligere justitsminister og fra 1996 til 2001 udenrigsminister.

Dini er kandidat i økonomi fra Università degli Studi di Firenze og arbejdede fra 1959 til 1979 i Den Internationale Valutafond; de sidste tre år som direktør med ansvar for Italien, Grækenland, Portugal og Malta. I 1979 kom han til Banca d'Italia, hvor han var direktør frem til 1994.

Han blev finansminister i Berlusconis første regering i maj 1994. Regeringen kollapsede dog allerede efter syv måneder, og i januar 1995 udpegede præsident Oscar Luigi Scalfaro Dini til premierminister. Han vandt en tillidsafstemning blandt alle partier på nær kommunisterne. Ved valget i 1996 stillede Dini op med sit eget parti, Rinnovamento Italiano. Han blev indvalgt i deputeretkammeret og var udenrigsminister i fire regeringer under Romano Prodi, Massimo D'Alema og Giuliano Amato. Dinis parti blev senere fusioneret med en række andre midterpartier til Democrazia è Libertà – La Margherita. Ved valget i 2001 blev Dini valgt til Senatet. I 2008 meldte han sig ind i det Berlusconi-ledede Il Popolo della Libertà.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
ItalienskSpire
Denne artikel om en italiensk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker