Lamberto Dini

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lamberto Dini
Lamberto dini.jpg
51. premierminister i Italien
Embedsperiode
17. januar 1995 – 17. maj 1996
Foregående Silvio Berlusconi
Efterfulgt af Romano Prodi
Personlige detaljer
Født 1. marts 1931
Firenze, Italien
Nationalitet Italien Italiener
Politisk parti Folkets Frihed (PdL)
Ægtefælle(r) Donatella Zigone
Uddannelses­sted University of Michigan
Università degli Studi di Firenze
Profession Politiker, Økonom
Religion Romerskkatolske kirke
Underskrift Lamberto Dini signature.svg
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Lamberto Dini (født 1. marts 1931 i Firenze) er en italiensk politiker og økonom, der var landets premierminister fra 1995 til 1996. Han var tidligere justitsminister og fra 1996 til 2001 udenrigsminister.

Dini er kandidat i økonomi fra Università degli Studi di Firenze og arbejdede fra 1959 til 1979 i Den Internationale Valutafond; de sidste tre år som direktør med ansvar for Italien, Grækenland, Portugal og Malta. I 1979 kom han til Banca d'Italia, hvor han var direktør frem til 1994.

Han blev finansminister i Berlusconis første regering i maj 1994. Regeringen kollapsede dog allerede efter syv måneder, og i januar 1995 udpegede præsident Oscar Luigi Scalfaro Dini til premierminister. Han vandt en tillidsafstemning blandt alle partier på nær kommunisterne. Ved valget i 1996 stillede Dini op med sit eget parti, Rinnovamento Italiano. Han blev indvalgt i deputeretkammeret og var udenrigsminister i fire regeringer under Romano Prodi, Massimo D'Alema og Giuliano Amato. Dinis parti blev senere fusioneret med en række andre midterpartier til Democrazia è Libertà – La Margherita. Ved valget i 2001 blev Dini valgt til Senatet. I 2008 meldte han sig ind i det Berlusconi-ledede Il Popolo della Libertà.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
ItalienskSpire
Denne artikel om en italiensk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker