Sidney Sonnino

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Sidney Sonnino

Personlig information
Født Sidney Sonnino Rediger på Wikidata
11. marts 1847 Rediger på Wikidata
Pisa, Italien Rediger på Wikidata
Død 24. november 1922 (75 år) Rediger på Wikidata
Rom, Italien Rediger på Wikidata
Nationalitet Italien Italiensk
Politisk parti Historisk Højre, Italiens liberale parti Rediger på Wikidata
Søskende Giorgio Sonnino Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Pisa Universitet Rediger på Wikidata
Medlem af Accademia Nazionale dei Lincei,
Accademia della Crusca Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Diplomat, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdssted Rom Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sidney Sonnino (født 11. marts 1847 i Pisa, død 24. november 1922) var en italiensk baron og statsmand.

Sonnino var søn af en rig italiensk jøde og en engelsk protestantisk dame. Han blev opdraget som protestant og studerede i sin fødeby. Han var i nogle år ansat som attaché ved flere hoffer, men kastede sig over statsvidenskabelige studier, hvori han gav en fremstilling af bøndernes og arbejdernes ringe levevilkår.

I 1880 blev han valgt til deputeretkammeret, hvor han sluttede sig til centrum venstre. Han var fra 1887 til 1889 understatssekretær for skatkammeret under Crispi. Han opgav den første post, men forblev i den sidste indtil marts 1896 og fik stor andekendelse for at bringe orden i statens økonomi.

Fra 1. februar 1906 til 1. marts 1910 var han finansminister, men i for kort tid til at kunne udøve nogen væsentlig indflydelse. I november 1914 blev han udenrigsminister og kom til at besidde denne post under Italiens deltagelse i 1. Verdenskrig. Han vandt herefter ry som den bedste italienske udenrigsminister efter Cavour.

Han repræsenterede Italien på Fredskonferencen, der ikke skaffede det italienske folk resultater, og en misfornøjet befolkning vendte sig mod ham. Han gik af i juni 1919 og gik fra deputeretkammeret til senatet.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Jensen, Hans (H. J-n.) og Blangstrup, Chr. (1926), "Sonnino, Sidney", Salmonsens Konversationsleksikon (2. udgave), København: A/S J. H. Schultz Forlagsboghandel, vol. XXI, s. 952, hentet 28. marts 2018{{citation}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Thomas Harder, "Sidney Sonnino", Den Store Danske, Gyldendal, hentet 28. marts 2018


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.