Sidney Sonnino

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Sidney Sonnino.

Sidney Sonnino (født 11. marts 1847 i Pisa, død 24. november 1922) var en italiensk baron og statsmand.

Sonnino var søn af en rig italiensk jøde og en engelsk protestantisk dame; blev opdraget som Protestant og studerede i sin Fødeby. Han var i nogle Aar ansat som Attaché ved flere Hoffer, menkastede sig over statsvidenskabelige Studier og skrev sammen med L. Franchetti La Sicilia nel 1878 (2 Bd), hvori han gav en Fremstilling af Bøndernes og Arbejdernes slette Kår.

1880 valgtes han til Deputeretkammeret, hvor han sluttede sig til venstre Centrum. Han var 1887—89 Understatssekretær for Skatkammeret under Crispi og blev Decbr 1893 Finans- og Skatkammerminister; opgav Juni 1804 den første Post, men forblev i den sidste indtil Marts 1896 og indlagde sig stor Fortjeneste af at bringe Orden i Statshusholdningen.

Febr—Maj 1906 og paa ny Decbr 1909—Marts 1910 var han Første- og Finansminister, men begge Gange i for kort Tid til at kunne øve nogen væsentlig Indflydelse. Novbr 1914 blev han Udenrigsminister, kom til at beklæde denne vigtige Post under Italiens Deltagelse i Verdenskrigen, vandt herved Ry som den bedste ital. Udenrigsminister efter Cavour.

Han repræsenterede ved Siden af Orlando Italien på Fredskonferencen, der ikke skaffede det ital. Folk Resultater, som tilfredsstillede det, hvorfor en ikke ringe Misfornøjelse vendte sig mod S. personlig. Han gik af med Ministeriet Orlando Juni 1919, gik s. A. over fra Deputeretkammeret til Senatet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.