Langøret flagermus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Eftersyn
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
  Langøret flagermus ?
Plecotus auritus 01.jpg
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukarya
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Chiroptera (Flagermus)
Familie: Vespertilionidae (Barnæser)
Slægt: Plecotus
Underslægt: Plecotus subg. Plecotus
Art: P. auritus
Videnskabeligt artsnavn
Plecotus (Plecotus) auritus
Linnaeus 1758
Underarter
  • Plecotus (Plecotus) auritus auritus
  • Plecotus (Plecotus) auritus begognae
  • Plecotus (Plecotus) auritus sacrimontis

Langøret flagermus (Plecotus auritus) er en art flagermus, der er forholdsvis almindelig i Danmark. Den bygger reder mange steder. F.eks. i kirketårne, redekasser, hule træer, kældre og stalde. Den lever i hele Europa, syd for polarcirklen. Den bor også i Kaukasus, Japan, Himalaya, Nordafrika og Tenerife.

Alder[redigér | redigér wikikode]

Gennem ringmærkning, har man fundet ud af, at mange flagermus bliver over 5 år, og at 10 år ikke er sjældent. Få er blevet over 20 år. Grunden til at flagermus har så høj en levealder er at de bliver nødt til at få unger flere år, da de kun får 1-2 unger om året. Hvis de ikke levede så længe, ville de let uddø.

Føde[redigér | redigér wikikode]

Alle flagermus i Danmark lever udelukkende af insekter og edderkopper. Langøret flagermus lever af myg, guldøjer o. lign. De fanger både byttet i luften og plukker det på overfladen af blade, grene, vandløb og søer. De fleste flagermus æder byttet umiddelbart efter fangsten, men langøret flagermus flyver ofte hen til en foretrukken ædeplads.

Noget tyder på at en flagermus ved hjælp af deres ultralydsskrig kan artsbestemme byttedyret[Kilde mangler]. På den måde kan de bl.a. vælge de insekter fra der smager elendigt. Dværgflagermus sætter ikke mindre end 2-3000 insekter til liv hver eneste nat.

Formering og unger[redigér | redigér wikikode]

Parringsperioden er fra efterår til forår, dog afbrudt af vintersøvnen. Hunnerne er drægtige i ca. 75 dage og laver derefter barselskolonier. De føder en blind, nøgen unge, der klynger sig fast til moderen for at die. Efter en uge, åbner ungen øjnene. Når hunnen skal ud og jage, efterlader hun ungen i "barselsstuen". Efter 3-4 uger er ungerne flyvefærdige, og de er selvstændige efter 6-7 uger. Efter et år er de kønsmodne.

Antal[redigér | redigér wikikode]

Der findes omkring 950 flagermus arter i hele verden, og det betyder at omkring en fjerdedel af verdens pattedyrarter er flagermus. I Danmark findes der 13 forskellige arter.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: