Lilith

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Lilith (1892), af John Collier

Lilith (af mesopotamisk: Līlīṯu lilitu hundæmon eller hebraisk: לילית lail nat) var ifølge middelalderlig jødisk legendelitteratur Adams allerførste halvdel, kone eller elskerinde (skabt af Elohim, den tvekønnede Gud, modsat Yahweh, Guden af hankøn).

I Bibelen[redigér | redigér wikikode]

I Bibelen forekommer ordet en gang i en liste på otte dyr.[1]

Citat Der mødes Sjakal med Vildkat, og Bukketrolde holder Stævne; kun der skal Natteheksen raste og lægge sig der til Ro; Citat
Fra Esajas' Bog kapitel 34:14[2]

Oversættelsen "natteheksen" beror på en ældre oversættelse. Lil har nærmere rod i det sumeriske ord for "storm" og de akkadiske stormdæmoner lilu og lilatu. [3]

I jødiske myter[redigér | redigér wikikode]

Ifølge en af de hebræiske legender og skabelsesmyter blev Adam skabt af fin jord, mens Lilith blev skabt af dynd og slam. Den fine jord har ikke nogen stor nærings og dyrkningsværdi, hvorimod dynd og slam er meget mere frugtbart. Det siges at Adam blev misundelig på dyrene som havde en partner og hævnede sig ved at voldtage alle hunnerne (Yahweh bad Adam finde sig en mage blandt dyrene), men han følte ingen tilfredsstillelse ved at gøre dette så han bad Gud om at skabe en hun til ham også. Det gjorde Gud, Lilith blev, som sagt skabt af dyndet og slammet og Adam var glad en kort stund indtil hans og Lilith's første samleje hvor de ikke kunne blive enige om hvem af dem der skulle dominere den anden. Dette udløste et enormt skænderi mellem dem og Lilith stak af.

Ifølge en anden legende blev Adam og Lilith skabt som ét væsen, de sad sammen i ryggen. De skændtes altid, og blev skilt i to, men de kunne stadig ikke holde fred, og sloges om herredømmet. Adam mente han havde ret til at herske, og Lilith mente det samme.

Lilith udtalte Guds hemmelige navn, fik vinger og fløj væk fra Edens have, og slog sig ned ved Det Røde Hav med nogle dæmoner mellem tidsler og torne. Lilith fødte her en mængde dæmonbørn, hvis fader ikke var Adam.

Adam ville gerne have sin kvinde tilbage, og klagede sin nød til Elohim, der sendte tre engle, Sanvi, Sansanvi og Semangelaf ud for at hente hende tilbage. Lilith ville ikke tilbage til Adam og som straf lod Gud derfor alle hendes dæmonbørn dø.

I en anden udlægning af samme historie, aftalte Lilith med Sanvi, Sansavi og Samangelaf at hun kunne få lov til at forblive fri for Adam hvis hun tilgengæld dræbte 100 af sine unger om dagen og derefter blev gjort steril.

Yahweh skabte nu Eva til Adam, og Eva blev stammoder til alle menneskene.

Lilith var barnløs, alle hendes dæmonbørn var blevet dræbt, og derfor blev det sådan at alle spæde børn var hendes lovlige bytte, hvis ikke de var beskyttet med de tre engles navne. Det var i lang tid en jødisk tradition at skrive Sanvi, Sansanvi og Semangelaf på barnekammerets dør for at beskytte børnene mod Lilith.

Havde barnekammeret ikke de tre engles navne over sig så havde Lilith fri adgang til børnene, hvor hun omskar pigerne og spiste drengene Historien om Lilith versus Eva bunder i at bibelen har to vidt forskellige skabelsesberetninger, den ene med Elohim og den anden med Yahweh, modstridende, både i kronologi og historie.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Judit M. Blair De-Demonising the Old Testament – An Investigation of Azazel, Lilith, Deber, Qeteb and Reshef in the Hebrew Bible. Forschungen zum Alten Testament 2 Reihe, Mohr Siebeck 2009 ISBN 3-16-150131-4
  2. ^ Esajas' Bog kapitel 34:14
  3. ^ (Gads bibelleksikon 2006, s.469).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Religion Stub
Denne religionsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.