Lise Bostrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lise Bostrup
Født 2. september 1956 Rediger på Wikidata
Zions Sogn Rediger på Wikidata
Far Ole Bostrup Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Forlægger, lærebogsforfatter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Lise Bostrup (født 2. september 1956 i Zions Sogn, Esbjerg) er cand.mag. i dansk og tysk[1], bogforlægger[2] og lærebogsforfatter samt formand for Den Danske Sprogkreds[3] og har undervist i dansk på universiteter i Danmark og i Tyskland samt i dansk for udlændinge i Danmark.

Lise Bostrup er datter af rektor Ole Bostrup (1934-2012) og lærer Grethe Maack (1932- ). Hun voksede op i Hillerød og flyttede som 11-årig med sine forældre til Nakskov, hvor hun blev nysproglig student i 1975; hun blev cand.mag i dansk og tysk i 1983 fra Københavns Universitet.

Efter pædagogikum var hun fagkonsulent i dansk på Dansk Flygtningehjælp i Odense, inden hun arbejdede som universitetslektor i dansk i Münster (Tyskland) 1986-90, hvorefter hun var leder af Dansk Litteraturinformationscenter[4][5] i 6 år, dernæst konsulent samt tillige ekstern lektor i kulturformidling og kulturjournalistik ved Institut for Nordisk Filologi på Københavns Universitet[6] 1996-98. Amanuensis i dansk sprog ved Københavns Universitet 1998-2010. Hun underviser nu i dansk for udlændinge på højt niveau på Studieskolen[7] i København og er leder af sommerkurser i dansk for udenlandske studerende på Den Internationale Højskole i Helsingør og holder foredrag om dansk sprog i ind- og udland.

Lise Bostrup har bl.a. været medlem af EU's Litterære Oversættelsesjury 1990-95 og af bestyrelsen for Det Danske Kulturinstitut 1995-97, af Dansk PEN og af Det Udenrigspolitiske Selskab og bestyrelsen af Dansk Forfatterforening 2007-2013 samt medlem af styrelsen for faglitterære forfattere, internationalt udvalg og arrangør af Forfatterforeningens arrangementer på Kulturnatten. Medlem af bestyrelsen for Modersmål-Selskabet 2016-17. I 2017 grundlagde hun Den Danske Sprogkreds, som hun er formand for.

Hendes skribent- og udgivervirksomhed omfatter især lærebøger, grammatik og ordbøger til danskundervisning af fremmedsprogede. Hun har også redigeret og udgivet Vores Vanløse - erindringer fra Vanløse, hvor hun bor, og hun har været udgiver og redaktør af Danish Literary Magazine[8] 1991-96. Hun har endvidere skrevet videnskabelige artikler om dansk sprog og litteratur[9] og holdt foredrag i det meste af Europa, USA, Rusland og Kina.

Bøger[redigér | redigér wikikode]

Aktivt dansk. En lærebog i dansk for udenlandske studerende, Danskere, en lærebog i dansk for udlændinge på mellemtrinnet, Intensivt dansk, en øvebog i dansk for udenlandske studerende, Dansk-engelsk ordbog (med Kirsten Gade og Glyn Jones), Engelsk-dansk ordbog (med samme), Dansk-russisk ordbog med Svetlana Vvedenskaya og Aksander Uskov, Dansk-bulgarsk ordbog med Vladimir Stariradev og Bulgarsk-dansk ordbog med samme og Dansk-Polsk ordbog med Katarzyna Strenka og Jozef Jarosch.

Forlaget Bostrup har udgivet erindringsværker af bl.a. Mogens Wenzel Andreasen, romaner og digte fra de tidligere dansk-vestindiske øer og debatbogen Er dit modersmål okay? Sprogpolitik i Danmark og ude i verden og Sange om det danske sprog i samarbejde med Den Danske Sprogkreds.

Noter[redigér | redigér wikikode]