Livjatan (havuhyre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Besejringen af Leviatan, gravering af Gustave Doré fra 1865. På billedet dræber Gud det legendariske søuhyre, et motiv, kunstneren har hentet fra Esajas' Bog 27,1.
For alternative betydninger, se Livjatan. (Se også artikler, som begynder med Livjatan)

Livjatan (hebraisk: לויתן; latin: Leviathan) er et kæmpemæsigt havuhyre.

Livjatan omtales i Bibelen som det uhyre, Gud i urtiden besejrede. Denne kamp mellem Gud og Livjatan omtales blandt andet i Salmernes Bog 74:14: Du knuste Livjatans hoveder og gav dem som føde til havets fisk. Også i Jobs Bog 40:25 – 41:26 findes kampmotivet, hvor Jahve spørger Job, om denne kunne kæmpe på samme måde som Jahve mod Livjatan.

Dette kampmotiv findes også i andre myter uden for Bibelen, blandt andet i Ba'alsmyten fra Ugarit, hvor Ba'al dræber Livjatan. Generelt er det dog nedtonet i Det Gamle Testamente for i stedet at betone Guds uindskrænkede magt. I Salme 104:26 er Livjatan et havuhyre, som har havet til legeplads. "Der sejler skibene, der er Livjatan, som du skabte til at lege i det".

Myten om Livjatan er også blevet brugt i mange forskellige film og bøger, som for eksempel i filmen Atlantis fra 2001, hvor den bliver brugt som en slags "vagthund" for at beskytte indgangen til den forsvundne by Atlantis.

BibelSpire
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion