Louise af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg (1820-1894)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Louise af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Prinzeßhof Itzehoe IMG 2044.JPG
Skulptur af Prinsesse Louise i Itzehoe
Prinsesse af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Fulde navn Louise
Hus Huset Glücksborg
Far Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg
Mor Louise Karoline af Hessen-Kassel
Født 23. oktober 1810(1810-10-23)
Gottorp Slot, Slesvig
Død 30. november 1894 (74 år)
Itzehoe, Slesvig-Holsten
Religion Lutheransk

Prinsesse Louise til Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg (18. november 182030. november 1894) var en dansk-tysk prinsesse af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg, der var datter af hertug Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg og prinsesse Louise Karoline af Hessen-Kassel. Prinsesse Louise var lillesøster til Kong Christian 9. af Danmark. Hun var abbedisse i Itzehoe Kloster fra 1860 til 1894.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Fødsel og familie[redigér | rediger kildetekst]

Prinsesse Louises fødested Gottorp Slot, fotograferet i 2007

Prinsesse Marie blev født den 18. november 1820Gottorp Slot i Hertugdømmet Slesvig som prinsesse af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck. Hun var det syvende barn født i ægteskabet mellem Hertug Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck og Prinsesse Louise Karoline af Hessen-Kassel. Hendes far var overhoved for slægten Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck, en fjern og ubetydelig sidelinje til det danske kongehus, der nedstammede fra Kong Christian 3. Hendes mor var datter af Landgreve Karl af Hessen, dansk feltmarskal og statholder i hertugdømmerne Slesvig og Holsten, og Prinsesse Louise af Danmark, datter af Kong Frederik 5. Gennem sin far nedstammede Marie dermed i lige linje fra Kong Christian 3., mens hun gennem sin mor var oldebarn af Kong Frederik 5.

Prinsesse Louise havde ni søskende, heriblandt den senere kong Christian 9. af Danmark.

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Prinsesse Maries far Hertug Vilhelm af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Beck, fra 1825 Hertug af Glücksborg.

Prinsesse Louise voksede indledningsvis op med sine mange søskende på Gottorp Slot, hvor familien boede hos hertug Vilhelms svigerforældre. I 1824 døde imidlertid enkehertuginde Anna Karoline, enke efter den sidste hertug af den ældre linje af huset Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg, Frederik Henrik Vilhelm, der var død i 1779. Glücksborg Slot stod herefter tomt, og ved et kongeligt patent af 6. juni 1825 overdrog Kong Frederik 6. af Danmark slottet til Vilhelm og udnævnte ham til Hertug af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg.[1] Familien flyttede herefter til Glücksborg, hvor Prinsesse Louise blev opdraget sammen med sine søskende under faderens ledelse. Hertug Vilhelm døde imidlertid allerede som 46-årig i 1831.

Abbedisse i Itzehoe Kloster[redigér | rediger kildetekst]

Prinsesse Louise blev i 1860 udnævnt til abbedisse i det adelige Itzehoe Kloster i Itzehoe i Holsten. Itzehoe Kloster var et protestantisk jomfrukloster, hvor beboerne er konventualinder, dvs. ugifte damer eller enker af adelsstand.

Prinsesse Louise døde som 74-årig den 30. november 1894 i Itzehoe.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bramsen, bd. 1, s. 78-82.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Huset Glücksborg i 150 år – Første bind af Bo Bramsen, Gyldendals Bogklub 1976. ISBN 87-01-00251-1

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]