Huset Oldenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Oldenborgske slægt)
Gå til: navigation, søg
Huset Oldenborg
Royal Arms of Norway & Denmark (1699-1819).svg
De dansk-norske kongers (og oldenborgske hertugers) våbenskjold (1699 – 1773)
Land Tyskland
Danmark
Gren af Danmark: Jellingdynastiet
Foregående fystehus Danmark: Jellingdynastiet
Titler Konge af Danmark
Danmarks dronning
Grundlægger Tyskland: ?
Danmark: Christian 1.
Sidste regent Tyskland: Anton Günther af Oldenborg
Danmark: Frederik 7.
Nuværende regent Margrethe 2.
Tilhører en sidelinje
Grundlagt Tyskland: ?
Danmark: 1448
Opløst Tyskland: 1667
Danmark: (1863)
Genindsat gennem den Glücksburgske slægt
Nationalitet Tysk
Dansk
Yngre grene

Slesvig-Holsten-Gottorp
Slesvig-Holsten-Sønderborg

Glücksburgske slægt

Huset Oldenborg er et europæisk fyrstehus med oprindelse i Nordtyskland. Navnet stammer fra slægtens stamborg Aldenburg (dansk: den gamle borg) i Nordtyskland.

Det er en af Europas mest indflydelsesrige fyrstelige slægter med grene, der har regeret i Oldenborg, Danmark, Norge, Sverige, Slesvig, Holsten, Rusland, Sachsen-Lauenburg, Grækenland og Island.

Den nuværende dronning af Danmark, konge af Norge og ex-konge af Grækenland samt ægtefællerne til regenterne i Storbritannien og Spanien tilhører alle Huset Oldenborg.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Slægtens historie kan føres tilbage til en vis Egilmar, der omkring år 1100 betegnes som "en mægtig greve i grænseområdet mellem frisere og sachsere". Han og hans efterkommere byggede et grevskab op omkring hans stamborg Aldenburg (dansk: den gamle borg). Slægtens grevelige gren uddøde i 1667 med Anton Günther af Oldenborg.

Slægten steg i betydning, da Grev Christian 8. af Oldenborg besteg den danske trone som Christian 1. i 1448 og efterfølgende også blev konge af Norge, Sverige samt hertug af Slesvig og Holsten.

I 1700-tallet kom medlemmer af den gottorpske sidegren af slægten på tronerne i Rusland, Sverige og Oldenburg.

Den augustenborgske sidegren, der var beslægtet med den lyksborgske sidegren, uddøde i 1931 med Albert af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg.

Slægten Oldenborg i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Huset Oldenborg kom med Christian 1. på den danske trone i 1448. Siden har alle danske konger tilhørt denne fyrsteslægt. Den glücksburgske slægt (eller lyksborgske slægt), der kom på tronen med Christian 9. i 1863, er en sidegren af den oldenborgske slægt.

Christian 1.s søn kong Hans er født i Aalborg i 1455. Siden kong Hans kom på tronen i 1481, har alle danske konger været født i Danmark (eller i det dengang danske Sydslesvig for Christian 3.s, Christian 5.s og Christian 9.s vedkommende).

Christian 5.s uægte søn Christian Gyldenløves descencenter Danneskiold-Samsøe er direkte efterkommere i mandslinjen af Huset Oldenborg. Adelsslægten Danneskiold-Samsøe lever stadig idag.

Oldenborg Stamtræet[redigér | redigér wikikode]

Stamtræet over Huset Oldenburg:

Geneaological Træ / Stamtræ for Det Danske Hus i oldenborgske og Glücksborg.[1] [2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Official Website of the Danish Royal House. The Danish Monarchy, copyright 2014, Copenhagen, DK. Hentet 2014-02-20. 
  2. ^ Louda, Jiri; Maclagan, Michael (December 12, 1988). "Denmark & Norway, Table 33". Heraldry of the Royal Families of Europe (1st Ed.(U.S.) edition udg.). Clarkson N. Potter, Inc.;. 

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]