Mads Hjulmand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Mads Hjulmand
Ein mann ein fjord.jpg
Hjulmand (forest i midten) med holdet fra Ein Mann, ein Fjord!, til premieren i Berlin 2009.
Personlig information
Født 12. november 1982 (35 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Nationalitet Danmark
Bopæl Vesterbro i København
Beskæftigelse skuespiller, dubber og speaker
Eksterne links
madshjulmand.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Mads Hjulmand (født 12. november 1982) er en dansk skuespiller, dubber og speaker.

Mads er uddannet fra Statens Teaterskole i 2008, men debuterede faktisk allerede i 2004 i Det Ny Teaters opsætning af The Sound of Music. Desuden har han efter endt uddannelse været i USA for at lære den berygtede Method Actings hemmeligheder at kende på The William Esper Studio med den legendariske lærer William Esper. Hans første mulighed for at arbejde professionelt i udlandet fik han under uddannelsen. Det sidste år på teaterskolen var han i Wien og studere, og her endte han med at medvirke på Off Theater i forestillingen Tohuwabohu af den tyske instruktør Anne Lenk.

Efter endt uddannelse landede han ved et tilfælde rollen som Lars i den tyske komiker Hape Kerkelings komedie Ein Mann, Ein Fjord, og det har kastet en række roller af sig i udenlandske tv-serier og film. Senest som civilbetjent og hjerteknuser i den tyske kult tv-serie Das Grossstadtrevier om en lille politistation i hjertet af St. Pauli i Hamborg. Bydelen er kendt for sin særlige atmosfære med ludere og lommetyve og ikke mindst for Jan Fedder, en folkekær tysk skuespiller, der spiller den gamle snedige kommissær i serien.

Herhjemme har man kunne opleve Mads i et væld af gakkede roller i den prisvindende ungdomsforestilling OpsangMungo Park, og efterfølgende på Aalborg Teater, hvor han med sort galde genoplivede punkeren Frank i De Skrigende Halse og portrætterede lokale skæbner i Aalborg – Jeg Elsker Dig! Mads har også medvirket i klassiske forestillinger på Det Kongelige Teater, Grønnegårdsteatret og senest på Momentum i Odense i forestillingen IB3EN, hvor han spillede folkefjenden og multikunstneren Stockmann.

Derudover har Mads haft vidt forskellige roller i tv-serier som Livvagterne, Store Drømme, 2900 Happiness og Tjenesten samt medvirket i Ghita Nørbys/Peter Flindts filmatisering af H.C. Andersens De Vilde Svaner og Nikolaj Arcels oscarnominerede drama En Kongelig Affære med Mads Mikkelsen i hovedrollen. Desuden har Mads lagt stemme og krop til figuren Lil Payne i musikvideoen Det Lille Prik, en biograf- og YouTube-kampagne for at få unge mænd til at give blod. Mads har desuden lagt stemme til et hav af tegnefilm, deriblandt Brad Pitts figur Will the Krill i filmen Happy Feet 2 og som frøen i Disneys Prinsessen og Frøen. Mads Hjulmand er også begyndt at lande roller i større internationale film, senest i Jan Komasas Warsaw 44 om opstanden i Warszawa i 1944. Mads er bosat på Vesterbro i København.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Tv-serier[redigér | redigér wikikode]

I Tyskland[redigér | redigér wikikode]

Han spiller også på tysk tv, i ”Großstadtrevier“ siden 2011 og i filmen ”Ein Mann, ein Fjord!“ i 2009.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpg Artiklen om skuespilleren Mads Hjulmand kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.
Danmark Stub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi
Skuespiller Stub
Denne danske skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi