Løvernes Konge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Løvernes Konge
The Lion King logo.svg
Filmens logo
Overblik
Originaltitel The Lion King
Genre Børnefilm,
tegnefilm,
musicalfilmRediger på Wikidata
Instrueret af Roger Allers
Rob Minkoff
Produceret af Don Hahn
Manuskript af Irene Mecchi
Jonathan Roberts
Linda Woolverton
Medvirkende Jonathan Taylor Thomas
Matthew Broderick
James Earl Jones
Jeremy Irons
Filmholdsmedlem John Ripa,
Barry Kooser,
Dorse Lanpher,
Ted Kierscey,
Robert Walker med flereRediger på Wikidata
Filmmusik The Lion KingRediger på Wikidata
Musik af Hans Zimmer og Elton John
Klip Tom Finan,
John CarnochanRediger på Wikidata
Distributør Walt Disney Pictures
Udgivelsesdato USA 15. juni 1994
Danmark 18. november 1994
Længde 89 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $79.300.000
Fortsættes i Løvernes Konge 2: Simbas stolthed
Nomineringer og priser
2 Oscars, 2 Golden Globes
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDbRediger på Wikidata
Løvernes Konges hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Løvernes Konge (The Lion King) er en Disney-tegnefilm fra 1994. Det er 32. film fra Disneys klassikere og er endnu ikke blevet overgået, som studiets største økonomiske tegnefilmssucces. Mange mener, at Løvernes Konge markerede afslutningen på Disneys renæssance.[kilde mangler]

Filmen handler om en ung løve i Afrika kaldt Simba, der må overgå forskellige hindringer for at overtage sin far som løvernes konge.

Filmen Pocahontas blev lavet samtidig med Løvernes Konge. I starten troede Disney ikke på projektet, og næsten alle fra produktionen gik over til Pocahontas, men da studiet fik øjnene op for filmen, ændrede situationen sig. Disney anså Løvernes Konge med et stærkt budskab om at vokse op, livet og døden, forældre-barn relationer mm.

Det er en musikalsk film med sange skrevet af Elton John og Tim Rice, og med soundtrack af Hans Zimmer. En af sangene vandt en Oscar-pris. Disney producerede senere nogle beslægtede film: En efterfølger, Løvernes Konge 2: Simbas stolthed (1998) og en "forgænger", Løvernes Konge 3: Hakuna Matata (2004). Senere igen kom filmen Løvernes garde: Brøler igen (2015), efterfulgt af serien Løvernes garde fra 2016.

Filmen Løvernes Konge har ligheder med en japansk tegnefilmsserie Den hvide løve Kimba, der blev produceret fra 1966 – 1978. Disney har dog afvist, at de kendte til Kimba, inden de lavede historien om Simba.

Plottet er udtænkt efter Shakespeares skuespil Hamlet. Simba er henholdsvis inspireret af figuren Bambi, samt Moses og Josef. Bon Jovis hår har efter sigende, været inspiration til Simbas manke.

Disney brugte mere end 2 år på scenen med gnuerne, som var lavet med cgi teknologi.

Disney fik hyret Lebo M, sammen med et afrikansk kor, til give musikken den rigtige afrikanske stemning.

Løvernes Konge anses af mange, som Disneys' måske største mesterværksamt, en af verdens mest elskede tegnefilm nogensinde.

Løvernes Konges musical på Broadway, er den af de mest succesfulde nogensinde.

Nathan Lane var originalt sat til at spille Zazu, og Ernie Sabella som en af hyænerne. Efter et møde hvor de to mødte hinanden i et optagelsestudie, (medvirkende i Guys and the Dolls), bedt om optage sammen som hyæner. Direktørerne grinede så meget af deres performance, og besluttede give dem rollerne som Timon og Pumbaa.

I starten var det meningen filmen skulle have heddet 'King of the Jungle', men da en fan påpegede at der ikke levede løver i junglen, blev titlen ændret.

En live-action udgave af filmen er planlagt til 2019, instrueret af Jon Favreau.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Løvernes Konge foregår på den afrikanske savanne og handler om den lille løveunge Simba, der en dag skal overtage sin far Mufasas plads på Kongesletten som løvernes konge. Men desværre vil Mufasas bror Scar forhindre Simba i at arve tronen, så han selv kan overtage pladsen. Derfor udfører Scar sammen med hyænerne en skrækkelig plan ved at myrde Mufasa. Derefter bilder Scar Simba ind, at det var hans skyld, hvorefter Simba flygter ud i junglen, mens Scar indtager tronen på løgnen om, at både Simba og Mufasa er døde.

I junglen redder surikaten Timon og vortesvinet Pumba Simba fra at blive stegt i solen, og i den følgende tid bliver Simba i junglen og vokser op sammen med sine to redningsmænd, der nu er blevet hans venner.

En skønne dag, hvor Simba er blevet voksen, møder han pludselig sin gamle barndomsveninde Nala. Sammen med Bavianen Rafiki får hun ham til at tage hjem til Kongesletten, så han kan overtage sin rette plads som konge.

Da Simba vender tilbage til sit barndomshjem sammen med Timon og Pumba, der er fulgt efter ham, opdager han, at alt er visnet og borte og at Scar behandler løvinderne som skidt. Nu må han se fortiden i øjnene og tage kampen op med Scar om magten – få forræderen til at indrømme løgnen omkring, hvem der dræbte Mufasa.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Rolle Art Engelsk version Dansk version
Simba (barn) Løve Jonathan Taylor Thomas Andreas Hviid
Simba (voksen) Løve Matthew Broderick Peter Jorde
Nala (barn) Løve Niketa Calame Amalie Alstrup
Nala (voksen) Løve Moira Kelly Pernille Højgaard
Mufasa Løve James Earl Jones Aage Haugland
Sarabi Løve Madge Sinclair Kirsten Olesen
Scar Løve Jeremy Irons Stig Hoffmeyer
Rafiki Mandril Robert Guillaume Peter Belli
Zazu Næsehornsfugle Rowan Atkinson Peter Zhelder
Timon Surikat Nathan Lane Henrik Koefoed
Pumba Vortesvin Ernie Sabella Lars Thiesgaard
Shenzi Plettet hyæne Whoopi Goldberg Lone Kellermann
Banzai Plettet hyæne Cheech Marin Donald Andersen
Ed/Ib Plettet hyæne Jim Cummings
Sarafine Løve Zoe Leader Ann Hjort
Muldvarp-sendebud Muldvarp Jim Cummings Kjeld Nørgaard

Andre Kor: Nicoline Møller, Lise Nees, Trine Dansgaard, Pia Scharling, Johnny Jørgensen, Brian Grønbæk Jensen, Søren Launbjerg.

Efterfølgere[redigér | redigér wikikode]

Som efterfølgere er der kommet både en toer, Løvernes Konge 2: Simbas stolthed, hvor man møder Simbas datter Kiara, og en treer, Løvernes Konge 3: Hakuna Matata, hvor man får indsigt fra de to andre film, men fra andre vinkler. I tegneserieudgaven kaldet Timon og Pumba er to af figurerne i filmen de vigtigste personer. På samme måde, som Løvenes Konge er inspireret af Hamlet, er Løvernes Konge 2 inspireret af Romeo og Julie, og Løvenes Konge 3 inspireret af Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde.

Efter den første film, og før efterfølgerne blev lavet, udkom en bog, der også byggede videre på filmen. Bogen hedder Løvernes Konge: Seks nye eventyr, og heri bliver det blandt andet fortalt, at Simba havde en søn som hed Kopa. Disse bøgers popularitet var temmelig begrænset. De indeholder også nogle modstridende oplysninger. Før Løvenes Konge 2 blev lavet, havde Disney i tankerne, at Simba måske skulle have to børn, et af hvert køn, men i sidste ende besluttede man, at han skulle nøjes med en pige.

Disney gav et firma rettigheder til filmen, og heraf kom historien 'Six New Adventures', hvor Simba havde en søn kaldet Kopa.

Kopa er ifølge mange non-canon (ikke officiel), og foregik kun i bøgerne.

I 2016 kom en spin-off serie til filmen, kaldet Løvernes Garde (Lion Guard). Her følger serien Simbas' søn Kion, som er leder af Løvernes Garde.

Musik[redigér | redigér wikikode]

Tim Rice og Elton John skrev fem sange til filmen:

  • "Circle of Life" ("En verden af liv")
  • "I Just Can't Wait to Be King" ("Jeg bli'r meget snart majestæt")
  • "Be Prepared" ("Gør jer klar")
  • "Hakuna matata"
  • "Can You Feel the Love Tonight" ("Føl hvordan dit liv bli'r fyldt")

Sidstnævnte vandt både en Oscar for bedste sang og en Golden Globe for bedste sang. Den originale engelske udgave bliver spillet under rulleteksterne i den danske filmudgivelse.

Under produktionen blev der også inviteret et afrikansk kor ind, som skulle sørge for give filmen sjæl. Lebo M og hans band leverede dette og mange andre sange, og der kom også to album kaldet Rhythm of Pride Lands og Return to Pride Rock. Der er ydeligere udkommet opsamlingsalbum med titlerne Collection og Best of.

Hans Zimmer, komrpmisten bag soundtracket, har tidligere udgivet yderligere album kaldet 'The Lion King Complete Score' også kaldet 'The Lion King Expanded Scores', som var et uofficelt album, bestående af scores og numre fra filmen.

Albummet består af numre fra soundtracket' i fuld længde, hvor kun nogle enkelte, i forkortet udgave, kom med i den endelige version, mens resten består af numre nogle alternative versioner, eller aldrig før udgivet numre.

I 2014 udkom som en del af Disneys' Legacy Edition (særlige udgaver af de mest elskede klassikeres' soundtrack), en genudgivelse, af overstående album, denne gang under titlen ' The Legacy Collection The Lion King', som 2 disk album, bestående af 33 numre.

Disney har også tidligere, udgivet album kaldet 'The Lion King Collection', som var opsamling, af henholdsvis Lion King 1 og 2, samt musik inspireret heraf.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Priser
Foregående:
Mrs. Doubtfire
Golden Globe for bedste film - musical eller komedie
1995
Efterfølgende:
Babe - den kække gris