Løvernes Konge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Løvernes Konge
The Lion King logo.svg
Filmens logo
Originaltitel The Lion King
Instrueret af Roger Allers
Rob Minkoff
Produceret af Don Hahn
Manuskript af Irene Mecchi
Jonathan Roberts
Linda Woolverton
Medvirkende Jonathan Taylor Thomas
Matthew Broderick
James Earl Jones
Jeremy Irons
Musik af Hans Zimmer og Elton John
Distributør Walt Disney Pictures
Udgivelsesdato USA 15. juni 1994
Danmark 18. november 1994
Længde 89 min.
Land USA
Priser 2 Oscars, 2 Golden Globes
Sprog Engelsk
Budget $79.300.000
Fortsættes i Løvernes Konge 2: Simbas stolthed
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase

Løvernes Konge (The Lion King) er en Disney-tegnefilm fra 1994. Det er 32. film fra Disneys klassikere og er endnu ikke blevet overgået, som studiets største økonomiske tegnefilmssucces. Mange mener, at Løvernes Konge markerede afslutningen på Disneys renæssance.

Filmen handler om en ung løve i Afrika kaldt Simba, der må overgå forskellige hindringer for at overtage sin far som løvernes konge.

Filmen Pocahontas blev lavet samtidig med Løvernes Konge.

Det er en musikalsk film med sange skrevet af komponisten Elton John og Tim Rice, og soundtrack af Hans Zimmer. En af sangene vandt endda en Oscar-pris. Disney producerede senere to beslægtede film: En efterfølger, Løvernes Konge 2: Simbas stolthed (1998) og en "forgænger", Løvernes Konge 3: Hakuna Matata (2004). og endnu en efterfølger, The Lionguard (2015)

Filmen "Løvernes Konge" har ligheder med en japansk tegnefilmsserie "Den hvide løve Kimba", der blev produceret fra 1966 – 1978. Disney har dog afvist, at de kendte til Kimba, inden de lavede historien om Simba.

Plottet er udtænkt efter Shakespeares skuespil Hamlet.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Løvernes Konge foregår på den afrikanske savanne og handler om den lille løveunge Simba, der en dag skal overtage sin far Mufasas plads på Kongesletten som løvernes konge. Men desværre vil Mufasas bror Scar forhindre Simba i at arve tronen, så han selv kan overtage pladsen. Derfor udfører Scar sammen med hyænerne en skrækkelig plan ved at myrde Mufasa. Derefter bilder Scar Simba ind, at det var hans skyld, hvorefter Simba flygter ud i junglen, mens Scar indtager tronen på løgnen om, at både Simba og Mufasa er døde.

I junglen redder surikaten Timon og vortesvinet Pumba Simba fra at blive stegt i solen, og i den følgende tid bliver Simba i junglen og vokser op sammen med sine to redningsmænd, der nu er blevet hans venner.

En skønne dag, hvor Simba er blevet voksen, møder han pludselig sin gamle barndomsveninde Nala. Sammen med mandrillen Rafiki får hun ham til at tage hjem til Kongesletten, så han kan overtage sin rette plads som konge.

Da Simba vender tilbage til sit barndomshjem sammen med Timon og Pumba, der er fulgt efter ham, opdager han, at alt er visnet og borte og at Scar behandler løvinderne som skidt. Nu må han se fortiden i øjnene og tage kampen op med Scar om magten – få forræderen til at indrømme løgnen omkring, hvem der dræbte Mufasa.

Historien er løst baseret på Shakespeares Hamlet.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Rolle Engelsk version Dansk version
Simba (barn) Jonathan Taylor Thomas Andreas Hviid
Simba (voksen) Matthew Broderick Peter Jorde
Nala (barn) Niketa Calame Amalie Alstrup
Nala (voksen) Moira Kelly Pernille Højgaard
Mufasa James Earl Jones Aage Haugland
Sarabi Madge Sinclair Kirsten Olesen
Scar Jeremy Irons Stig Hoffmeyer
Rafiki Robert Guillaume Peter Belli
Zazu Rowan Atkinson Peter Zhelder
Timon Nathan Lane Henrik Koefoed
Pumba Ernie Sabella Lars Thiesgaard
Shenzi Whoopi Goldberg Lone Kellermann
Banzai Cheech Marin Donald Andersen
Ed/Ib Jim Cummings
Sarafine Zoe Leader Ann Hjort
Muldvarp-sendebud Kjeld Nørgaard

Efterfølger[redigér | redigér wikikode]

Som efterfølger er der både en toer, Løvernes Konge 2: Simbas stolthed, hvor vi møder Simbas datter Kiara, og en treer, Løvernes Konge 3: Hakuna Matata, hvor vi får indsigt fra de to andre film, men fra andre vinkler. I tegneserieudgaven kaldet Timon og Pumba er to af figurerne i filmen de vigtigste personer. På samme måde, som Løvenes konge er inspireret af Hamlet, er Løvernes konge 2 inspireret af Romeo og Julie, og Løvenes Konge 3 inspireret af Guild Stern og Rosencrantz.

Efter den første film, og før efterfølgerne blev lavet, udkom en bog, der også byggede videre på filmen. Bogen hedder "Løvernes Konge: Seks Nye Eventyr", og heri bliver det blandt andet fortalt, at Simba havde en søn som hed Kopa. Disse bøgers popularitet var temmelig begrænset, og de er nu næsten ikke mere at finde til salg. De indeholder også nogle modstridende oplysninger. Før Løvenes Konge II blev lavet, havde de i tankerne, at Simba måske skulle have to børn, et af hvert køn, men i sidste ende besluttede man, at han ville nøjes med en pige.

Musik[redigér | redigér wikikode]

Tim Rice og Elton John skrev fem sange til filmen:

  • "En Verden Af Liv" ("Circle of Life")
  • "Jeg Blir Meget Snart Majestæt" ("I Just Can't Wait to Be King")
  • "Gør Jer Klar" ("Be Prepared")
  • "Hakuna Matata"
  • "Føl Hvordan Dit Liv Bli'r Fyldt" ("Can You Feel the Love Tonight")

Sidstnævnte vandt både en Oscar for bedste sang og en Golden Globe for bedste sang. Den originale engelske udgave bliver spillet under rulleteksterne i den danske filmudgivelse.

Under produktionen blev der også inviteret et afrikansk kor ind, som skulle sørge for give filmen sjæl. Lebo M og hans band, leverede dette, og mange andre sange, og der kom også to albums kaldet 'Rhythm of Pride Lands' og 'Return to Pride Rock'. Der er ydeligere udkommet en opsamling med titlen 'Connection' og 'Best of'.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i denne artikel.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Priser
Foregående:
Mrs. Doubtfire
Golden Globe for bedste film - musical eller komedie
1995
Efterfølgende:
Babe - den kække gris