Løvernes Konge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Løvernes Konge
The Lion King logo.svg
Filmens logo
Overblik
Originaltitel The Lion King
Genre Dramafilm,
børnefilm,
tegnefilm,
musicalfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Roger Allers
Rob Minkoff
Produceret af Don Hahn
Manuskript af Irene Mecchi
Jonathan Roberts
Linda Woolverton
Medvirkende Jonathan Taylor Thomas
Matthew Broderick
James Earl Jones
Jeremy Irons
Filmholdsmedlem Barry Kooser,
Robert Walker,
Joe Grant,
Michael Humphries,
Debra Armstrong med flere Rediger på Wikidata
Filmmusik The Lion King – Original Motion Picture Soundtrack,
Circle of Life Rediger på Wikidata
Musik af Hans Zimmer og Elton John
Klip Tom Finan,
John Carnochan Rediger på Wikidata
Distributør Walt Disney Pictures
Udgivelsesdato USA 15. juni 1994
Danmark 18. november 1994
Længde 89 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $79.300.000
Fortsættes i Løvernes Konge 2: Simbas stolthed
Nomineringer og priser
2 Oscars, 2 Golden Globes
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
Løvernes Konges hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Løvernes Konge (orignaltitel på engelsk: The Lion King) er en Disney-tegnefilm fra 1994, instrueret af Roger Allers and Rob Minkoff, med original musik af Hans Zimmer og Elton John. Filmen er senere blevet en succesfuld musicalBroadway, mens en genindspilning har premiere i 2019, instrueret af Jon Favreau.

Løvernes Konge blev udgivet i amerikanske biografer i juli 1994 og fik en positiv modtagelse af anmelderne[1]. I Danmark blev den udgivet i november 1994 og blev i 2011 genudgivet i biograferne i en 3D-version, hvilket samlet har ført til over en million solgte billetter i Danmark.[2] På verdensplan har den indtjent 968 millioner amerikanske dollars, som er det højeste for en animationsfilm udgivet i 1990'erne[3]. Filmen modtog fire Oscar-nomineringer, heriblandt tre i kategorien "Bedste Originale Sang", hvoraf Can You Feel The Love Tonight vandt[4].

Handling[redigér | redigér wikikode]

Løvernes Konge foregår på den afrikanske savanne, hvor dyrearten af løver hersker over dyreriget fra Pride Rock. Konge Mufasa og Dronning Sarabi's nyfødte søn, Simba (Swahili for "løve"), præsenteres for savannens beboere, af mandrillen Rafiki, der har rollen som løvernes rådgiver. Mufasa præsenterer riget for sin søn og forklarer ham ansvaret af rollen som konge og "Livet's kredsløb", der sammensætter alle levende elementer på savannen, helt ned til hver en regndråbe. Mufasa's yngre bror, Scar, har planer om at fratage Mufasa og Simba deres trone, for at han selv kan overtage posten. Han narrer Simba og hans veninde Nala til at undersøge en elefant-kirkegård, hvor de angribes af tre hyæner, Shenzi, Banzai, og Ib, der er allieret med Scar. Mufasa advares om situationen af sin vagt-chef, næsehornsfuglen Zazu, og han kommer dem til undsætning. Selvom Mufasa er utilfreds med Simbas handling, tilgiver han ham og forklarer at de store konger fra fortiden vogter over dem fra stjernehimlen og at han selv en dag vil vogte Simba fra samme post.

Efter hans plan mislykkedes, vælger Scar for at redde sin bror og nevø i en fælde, hvor Simba fanges i en kløft, der overrandes af en drivende flok gnuer, med fare for at nedtrampe Simba. Scar advarer Mufasa om situationen, velvidende at han vil løbe til kløften for at redde sin søn. Mufasa redder Simba, men da han selv hænger fra kløftens kant, håber han på Scars hjælp. Scar afviser ham og sender ham i døden og beskylder derefter Simba for at have dræbt kongen og rådgiver ham til at forlade kongeriget. Han overbeviser beboerne på Kongesledten, om at kongen og kongesønnen er afgået ved døden og træder selv til som den nye hersker af riget og giver tilladelse til, at hans allierede hyæner kan finde hjemme i løvernes rige. Da Svar fortalte om at Simba og Mufasa's død var det fordi at han troede at de begge var. Han havde nemlig sendt tre hyæner afsted efter ham som skulle have dræbt ham men mislykkedes med missionen. De havde ikke fortalt Svar om at Simba havde haft held med sin flugt da de troede at han ikke ville overleve ude i ørkenen.

Simba flygter og falder sammen i ørkenen, hvor han reddes af Timon og Pumba, en surikat og et vortesvin, som selv er udstødte. De opdrager Simba under mottoet "Hakuna Matata" (Swahili for "ingen problemer"). Som voksen redder Simba hans venner fra en voksen hunløve, der viser sig at være hans barndomsveninde Nala. De forelsker sig i hinanden og hun prøver at overtale ham i at vende hjem til Kongesledten, eftersom det er blevet til en udtørret ødemark under Scars regime. Simba nægter, eftersom han stadig føler sig skyldig i sin fars død og rejser fra Nala. I hans færden møder han rådgiveren Rafiki, som fortæller at Mufasa's sjæl lever videre i Simba. Mufasas spøgelse giver sig til kende på stjernehimlen og informerer Simba at han må træde i hans retmæssige rolle som konge. Simba ved at han ikke længere han løbe fra hans fortid og vender tilbage til Kongesledten i selskab med Nala, Timon og Pumba.

Med støtte fra hans allierede sniger Simba sig forbi hyænerne ved Kongesledten og konfronterer sins onkel. Det resulterer i et opgør, hvor Simba holder Scar til jorden og tvinger ham til at fortælle sandheden om Mufasas død til Kongesletden's løvinder. Scar beder om tilgivelse, men får en livslang bortvisning fra kongeriget. Han angriber Simba, som fænger ham af og skubber ham fra klippekanten. Scar overlever faldet, men dræbes af hyænerne, der kender til hans planer om at forråde dem. Simba overtager stillingen som konge, regnen falder igen og ender tørkeperioden. Til sidst præsenteres Simba og Nala's afkom til den afrikanske savanne og "Cirklen af Liv" fortsætter.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Rolle Art Engelsk version Dansk version
Simba (barn) Løve Jonathan Taylor Thomas Andreas Hviid
Simba (voksen) Matthew Broderick Peter Jorde
Nala (barn) Niketa Calame Amalie Alstrup
Nala (voksen) Moira Kelly Pernille Højgaard
Mufasa James Earl Jones Aage Haugland
Sarabi Madge Sinclair Kirsten Olesen
Scar Jeremy Irons Stig Hoffmeyer
Rafiki Mandril Robert Guillaume Peter Belli
Zazu Næsehornsfugl Rowan Atkinson Peter Zhelder
Timon Surikat Nathan Lane Henrik Koefoed
Pumba Vortesvin Ernie Sabella Lars Thiesgaard
Shenzi Plettet hyæne Whoopi Goldberg Lone Kellermann
Banzai Cheech Marin Donald Andersen
Ed/Ib Jim Cummings
Sarafine Løve Zoe Leader Ann Hjort
Muldvarp-sendebud Muldvarp Jim Cummings Kjeld Nørgaard

Andre Kor: Nicoline Møller, Lise Nees, Trine Dansgaard, Pia Scharling, Johnny Jørgensen, Brian Grønbæk Jensen, Søren Launbjerg.

Nathan Lane var originalt sat til at spille Zazu, og Ernie Sabella som en af hyænerne. Efter et møde i et optagelsestudie, (de medvirkede begge Broadway-stykket Guys and the Dolls), blev de bedt om stemmelægge rollerne som hyæner. Direktørerne følte sig i stedet overbeviste om at de var mere passende til at stemmelægge duoen af Timon og Pumbaa.[kilde mangler]

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Den oprindelige instruktør ønskede at filmen skulle følge et dokumentar-format.

1988: King of the Kalahari[redigér | redigér wikikode]

Udviklingen af manuskriftet begyndte i 1988, mens producerne Jeffrey Katzenberg, Roy E. Disney og Peter Schneider promoverede animationsfilmen Oliver & Co[5] Forfatter Thomas Disch skrev det første udkast med titlen King of the Kalahari[6], hvorefter Linda Woolverton overtog manuskriftet, der nu gik under titlen King of the Beasts (Kongen af Bæsterne) og dernæst King of the Jungle (Junglens Konge)[7]. Den oprindelige konflikt i filmen var mellem løver og gnuer[8].

1990: The Lion King[redigér | redigér wikikode]

Filmen skiftede instruktører og producere i løbet af produktionen, på baggrund af forskellige kreative visioner. Oprindeligt skulle George Schribner alene instruere værket[9], men senere blev Roger Allers hyret som med-instruktør[7]. Efter et halvt år forld Schribner projektet, eftersom han var uenig i beslutningen om at gøre filmen til en musical, mens han selv ønskede filmen skulle være remiscent af en dokumentar[5]. Han blev erstattet af Rob Minkoff, mens producer Don Hahn blev hyret til projektet[10]. Dermed havde filmen nu fire personer som hovedforfattere og instruktører; Brenda Chapman, Allers, Minkoff, og Hahn; Sidstnævnte fandt manuskriptet ufokuseret og at det manglede en overordnet tematik. Det førte til et to ugers-forløb med de fire, samt instruktørene af Skønheden og Udyret, Kirk Wise og Gary Trousdale, hvor manuskriptet fandt sin endelige form[10]. Filmen hed nu The Lion King, tematikken omhandlede opvækst, mens skurken Scar blev gjort til Mufasas bror[11].

1992: Forbedring af det endelige manuskript[redigér | redigér wikikode]

I løbet af 1992 blev manuskriptforfatterne Irene Mecchi og Johathan Roberts føjet til holdet, hvor de bl.a. stod for at forbedre filmens komiske aspekter, såsom duoen Timon og Pumba, samt trioen af hyænerne.[12] Tim Rice stod for teksterne til sangene og arbejdede tæt med holdet, for at sikre de musikalske indslag virkede med filmens handlingsforløb.[10] Det er den første Disney tegnefilm der bygger på et originalt manuskript, frem for et litterært forlæg.

Udgivelse[redigér | redigér wikikode]

Filmens endelige budget udgjorde 45 milioner amerikanske dollars.[13] Filmen blev udgivet i amerikanske biografer i juni 1994,[13] mens den danske premiere fandt sted i november samme år.[14]

Musik[redigér | redigér wikikode]

# Original Titel Dansk Titel Original Kunstner Dansk Kunstner Tekstforfatter Varighed
1 Circle of Life En verden af liv Camen Twilie, Lebo M. Lise Dandanell, Kor Elton John,

Tim Rice

4:00
2 I Just Can't Wait To Be King Jeg blir meget snart majestæt Jason Weaver, Laura Williams, Rowan Atkinson Andreas Hviid, Amalie Alstrup, Peter Zhelder 2:52
3 Prepare Yourself Gør jer klar Jeremy Irons, Whoopi Goldberg, Jim Cummings, Cheech Marin Stig Hoffmeyer 2:52
4 Hakuna Matata Ernie Sabella, Jason Weaver, Joseph Williams, Nathan Lane Andreas Hvid, Henrik Kofoed, Peter Jorde, Lars Thiesgaard 3:40
5 Can You Feel the Love Tonight Føl hvordan dt liv blir fyldt Ernie Sabella, Sally Dworsky, Joseph Williams, Nathan Lane Lise Dandanell, Pernille Højgaard, Peter Jorde 3:33
6 Morning Rapport Dagens rapport Evan Saucedo, James Earl Jones, Jeff Bennett Peter Zhelder 2:58
7 This Land Hans Zimmer 2:55
8 To Die For 4:18
9 The Hyenas 4:08
10 Under the Stars 3:44
11 King of Pride Rock 5;58
12 "Can You Feel the Love Tonight Elton John 4:01
13 Can You Feel the Love Tonight - Remix 4:10
14 Circle of Life Remix Disney Channel Circle of Stars Elton John,

Tim Rice

4:11
Varighed 52:00

"Can You Feel the Love Tonight" vandt både en Golden Globe[15] og en Oscar for bedste sang[4]. Den originale engelske udgave bliver spillet under rulleteksterne i den danske filmudgivelse.

Under produktionen blev der også inviteret et afrikansk kor ind, som skulle sørge for give filmen sjæl[kilde mangler]. Lebo M og hans band leverede dette og mange andre sange, og der kom også to album kaldet Rhythm of Pride Lands og Return to Pride Rock. Der er ydeligere udkommet opsamlingsalbum med titlerne Collection og Best of.

Hans Zimmer var filmens komponist

Hans Zimmer, komponisten bag soundtracket, har tidligere udgivet yderligere album kaldet 'The Lion King Complete Score' også kaldet 'The Lion King Expanded Scores', som var et uofficelt album, bestående af scores og numre fra filmen. Albummet består af numre fra soundtracket' i fuld længde, hvor kun nogle enkelte, i forkortet udgave, kom med i den endelige version, mens resten består af numre nogle alternative versioner, eller aldrig før udgivet numre. I 2014 udkom som en del af Disneys' Legacy Edition (særlige udgaver af de mest elskede klassikeres' soundtrack), en genudgivelse, af overstående album, denne gang under titlen ' The Legacy Collection The Lion King', som 2 disk album, bestående af 33 numre. Disney har også tidligere, udgivet album kaldet 'The Lion King Collection', som var opsamling, af henholdsvis Lion King 1 og 2, samt musik inspireret heraf.[kilde mangler]

Fremtiden[redigér | redigér wikikode]

Efterfølgere[redigér | redigér wikikode]

Disney producerede senere nogle beslægtede film: En efterfølger, Løvernes Konge 2: Simbas stolthed (1998) og en "forgænger", Løvernes Konge 3: Hakuna Matata (2004). Senere igen kom filmen Løvernes garde: Brøler igen (2015), efterfulgt af serien Løvernes garde fra 2016.

Efter den første film, og før efterfølgerne blev lavet, udkom en bog, der også byggede videre på filmen. Bogen hedder Løvernes Konge: Seks nye eventyr, og heri bliver det blandt andet fortalt, at Simba havde en søn som hed Kopa. Disse bøgers popularitet var temmelig begrænset. De indeholder også nogle modstridende oplysninger. Før Løvenes Konge 2 blev lavet, havde Disney i tankerne, at Simba måske skulle have to børn, et af hvert køn, men i sidste ende besluttede man, at han skulle nøjes med en pige Disney gav et firma rettigheder til filmen, og heraf kom historien 'Six New Adventures', hvor Simba havde en søn kaldet Kopa Kopa er ifølge mange non-canon (ikke officiel), og foregik kun i bøgerne.[kilde mangler]

Kontrovers[redigér | redigér wikikode]

Filmen er blevet skyldt for plagarisme, på baggrund af dens ligheder med Osamu Tezukas japanske serie Den Hvide Løve Kimba, produceret mellem 19661978. Produktionsselskabet Disney har dog afvist at de kendte til serien, inden de påbegyndte historien om Simba[16]. Filmens udgivelse i Japan i 1994 blev mødt med protester, eftersom figuren Kimba og dens skaber Osamu Tezuka er anset som kulturelle ikoner. En underskriftindsamling af 488 japanske fagfolk, beskyldte Disney for plagiat og befordrde at Tezuka blev krediteret for filmen.[17]

Filmen blev også anklaget for at bruge ordet "sex", hvilket angiveligt skulle være synligt i en animeret stjernehimmel, halvvejs gennem filmen. Donald Wildmon, en amerikansk konservativ aktivist, beskyldte sekvensen for at promovere seksuel promiskuitet, en påstand som også fik opbakning fra The American Life League. Flere involverede med produktionen, heriblandt animationsdesigner Tom Sito, har påpeget at bogstaverne udgør S-F-X, et fagterm for Special Effects, og var ment som værende en uskydlig signatur fra filmens effekt-holdet.[18]

Genindspilning i 2019[redigér | redigér wikikode]

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Jon Favreau er instruktør på genindspilningen fra 2019

I september 2016 offentliggjorde Walt Disney Pictures at en genindspilning havde påbegyndt produktion.[19] Oprindeligt blev det rapporteret at filmen ville være "live-action", på niveau med andre genindspillinger af Disney film, såsom Maleficent og Skønheden og Udyret, hvilket dog senere blev afkræftet af producerne og instruktøren Jon Favreau, der i stedet informerede om "banebrydende teknologi", inklusiv Virtual Reality, der vil blive brugt i produktionen.[20] I filmen medvirker Donald Glover, Chiwetel Ejiofor, Alfre Woodard, Seth Rogen, Billy Eichner og sanger Beyoncé, samt James Earl Jones, der genoptager hans rolle som Mufasa fra den originale film[21]. Yderligere vil komikeren Amy Sedaris lægge stemme til en ny karakter i filmen.

Selvom genindspilningen gør brug af storyboards fra den oprindelige film,[22] bliver de oprindelige kunstnere ikke betalt eller krediteret for deres arbejde[23]. Det samme gælder manuskriptforfattere af den oprindelige, hvilket de offentligt har udtryk deres skuffelse om.[23]

Soundtrack[redigér | redigér wikikode]

Beyoncé var producer på filmens soundtrack.

Den oprindelige komponist, Hans Zimmer, blev bekræftet i at vende tilbage, i november 2017[24], mens Elton John tog en midlertidig pause fra sin pension for at re-arrange hans egne værker fra original-udgaven, i samarbejde med Beyoncé, inklusiv en ny original sang til filmen.[25] De fem sange fra originalen genopføres; Circle of Life, I Just Can't Wait to Be King, Hakuna Matata, Be Prepared og Can You Feel the Love Tonight, hvoraf den sidste opføres af Beyoncé, Glover, Rogen, and Eichner[26].

Beyoncé skrev og komponerede originalværket Spirit, som blev nomineret til en Golden Globe for bedste originale sang.[27] Hun producerede også albummet The Lion King: The Gift, som blev udgivet som led i filmens biografpremiere.[28] Albummet indeholder gæsteoptrædener af Kendrick Lamar og Jay-Z, samt hendes datter Blue Ivy Carter, og lydspor af dialog fra filmen.

Elton John skrev og opførte sangen Never Too Late, som spiller i løbet af filmens rulletekster. Han har dog efterfølgende kritiseret genindspilningen og dets soundtrack.[29]

Dansk udgivelse[redigér | redigér wikikode]

Den danske premieredato var 17. juli 2019, hvilket markerer 25 års jubilæet for den oprindelige film[30]. Filmen blev udgivet med danske stemmer af bl.a. Nellie Ettison (Nala), Julian Christian Thiesgaard Kellerman (Simba), Kristian Boland (Mufasa), Birgitte Raaberg (Sarabi), Lars Mikkelsen (Scar), Sigurd Holmen Le Dous (Zazu) og Al Agami (Rafiki). Timon og Pumba beholder som de eneste deres originale danske stemmer af Henrik Koefoed og Lars Thiesgaard. Titelsangen “En verden af liv” synges i den danske version af Marie Carmen Koppel.

Filmen fik en lunken modtagelse af danske anmeldere, men klarede sig godt i danske biografer, hvor den solgte 130.000 billetter i løbet af dens første fem dage.[31]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ The Lion King, Rotten Tomatoes, Accessdate: Februar 16, 2019
 2. ^ Biografer og Film, Danmarks Statistik, Accessdate Februar 16, 2019.
 3. ^ All Time Worldwide Box Office Income, Box Office Mojo, Accessdate Februar 16, 2019.
 4. ^ a b 1995 Oscars, Oscars.org, Accessdate Februar 19, 2019
 5. ^ a b The Lion King: A Memoir – Don Hahn (Blu-ray). The Lion King: Diamond Edition: Walt Disney Home Entertainment. 2011
 6. ^ "The Origins of 'The Lion King'". James Cummins Book Seller. Archived from the original on April 13, 2014. Retrieved October 22, 2011.
 7. ^ a b Neuwirth, Allan (2003). Makin' toons: inside the most popular animated TV shows and movies. Skyhorse Publishing Inc. ISBN 978-1-58115-269-2.
 8. ^ The Pride of the King (Blu-ray). The Lion King: Diamond Edition: Walt Disney Home Entertainment. 2011.
 9. ^ Daly, Steve (July 8, 1994). "Mane Attraction". Entertainment Weekly. Retrieved October 24, 2011.
 10. ^ a b c Finch, Christopher (1994). "Afterword". The art of The Lion King. Hyperion. pp. 165–193. ISBN 978-0-7868-6028-9.
 11. ^ The Lion King: Platinum Edition (Disc 2), Origins(DVD). Walt Disney Home Entertainment. June 15, 1994. Accessdate Februar 16, 2019
 12. ^ "Lion King Production Notes" (Presse materiale). Walt Disney Pictures. May 25, 1994. Accessdate Februar 15, 2019.
 13. ^ a b The Lion King - Box Office Box Office Mojo. Hentet 09.12.2019.
 14. ^ Løvernes Konge Det Danske Filminstitut. Hentet 09.12.2019.
 15. ^ Golden Globes Winners & Nominees: The Lion King Hentet Februar 2019.
 16. ^ Schweizer, Peter and Rochelle Schweizer. Disney: The Mouse Betrayed: Greed, corruption, and children at risk, Regnery, Washington, D.C., 1998. Kapitel 11 "The Lyin' King", s. 167–16
 17. ^ Japanese animator protests 'Lion King', UPI, August 18, 1994. Hentet Februar 2019.
 18. ^ Is the Word ‘Sex’ Hidden in ‘The Lion King’? Snopes, Januar 1996. Hentet Februar 2019.
 19. ^ Disney and Jon Favreau Joining Forces on “The Lion KingThe Walt Disney Company. September 28, 2016. Retrieved September 28, 2016.
 20. ^ Amidi, Amid (September 28, 2016). "Get It Right: Disney Is Doing An Animated—Not Live-Action—Remake of 'The Lion King'". Cartoon Brew. Retrieved June 13, 2018.
 21. ^ https://www.express.co.uk/entertainment/films/874452/the-lion-king-2019-release-date-cast-beyonce-plot-trailer-premiere-uk-disney-remake Smith, Reiss (November 2, 2017). "The Lion King: 2019 release date, cast including Beyoncé, plot synopsis and more". express.co.uk. Retrieved November 9, 2017.
 22. ^ Jensen, Julie Roland, Lighederne mellem den nye og originale Løvernes Konge er slående, Soundvenue, Nov 23, 2018, Accessdate Feb 19, 2019
 23. ^ a b Handel Jonathan, Why Original 'Lion King' Writers Are Losing Out With This Year's Remake, The Hollywood Reporter, Jan 11, 2019, Accessdate Feb 19, 2019
 24. ^ Hood, Cooper (November 1, 2017). "Hans Zimmer Set to Score Disney's Live-Action The Lion King". Screen Rant. Retrieved February 3, 2018.
 25. ^ "Sir Elton John confirms new Tim Rice collaboration for Disney's The Lion King remake". Digital Spy. February 10, 2018. Retrieved February 11, 2018.
 26. ^ Cabin, Chris (February 18, 2018). "The Lion King: Live-Action Remake Will Only Use Four Songs from the Original's Soundtrack". Collider. Retrieved February 18, 2018.
 27. ^ Ludvigsen, Jacob (09.12.2019) ‘Marriage Story’ slår Scorsese og Tarantino, ‘Game of Thrones’ forbigået – se alle Golden Globe-nomineringerne Soundvenue. Hentet 09.12.2019.
 28. ^ Aukdal, Sofie Kock (02.08.2019) Beyoncé lader afropoppen brøle igennem på ’Løvernes konge’-albummet ‘The Gift’ Soundvenue. Hentet 09.12.2019.
 29. ^ Lehmann, Jennifer Frydensbjerg (17.10.2019) Elton John sviner Disneys remake af ‘Løvernes konge’: »De ødelagde musikken« Soundvenue. Hentet 09.12.2019.
 30. ^ Lesnick, Silas (April 25, 2017). "Disney Movie Release Schedule Gets a Major Update". ComingSoon.net. Retrieved April 25, 2017.
 31. ^ Mejdahl, Christian (22.07.2019) Trods kedelige anmeldelser: 'Løvernes Konge' slår den ene rekord efter den anden DR. Hentet 09.12.2019.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Priser
Foregående:
Mrs. Doubtfire
Golden Globe for bedste film - musical eller komedie
1995
Efterfølgende:
Babe - den kække gris