Makrel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
En makrel
Pebermakrel på rugbrød

Makrel (Scomber scombrus) er en hurtigsvømmende fisk som om sommeren og udover efteråret optræder i store stimer langs kysten og ude i Skagerrak, Nordsøen og sydlige Norskehavet.

Makrellen er en pelagisk fisk, hvilket betyder at den lever i den øvre del af de frie vandmasser. Makrellen lever på begge sider af Nordatlanten, og er den mest udbredte af de ti forskellige makrelarter.

Om sommeren migrerer makrellen i store stimer til nær kysten og lever af småfisk samt mindre skaldyr, som rejer. I koldere vande samles makrellen i store stimer nær havoverfladen.

Der var en brat nedgang i makrelbestanden i Nordsøen i 1960'erne, på grund af direkte overfiskeri.

Han- og hunmakrellen vokser nogenlunde lige hurtigt, og kan blive ca. 20 år gamle, de kan nå en størrelse på omkring 50 cm, og de kan forplante sig når de er ca. 3 år gamle.

Næringsindhold[redigér | redigér wikikode]

Makrel har et meget højt indhold af B-vitaminer og Omega-3-fedtsyrer, og indeholder næsten det dobbelte sammenlignet med f.eks. laks. Scomber scombrus-arten, indeholder desuden meget færre mængder af tungmetaller end sine artsfæller, og ifølge EPA kan den spises mere end 2 gange ugentligt.


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:
Fisk Stub
Denne artikel om fisk er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.