Matilde af Flandern

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Matilde af Flandern

Matilda-flanders sm.png

Personlig information
Født 1031 Rediger på Wikidata
Brugge Rediger på Wikidata
Død 2. november 1083 Rediger på Wikidata
Rouen Rediger på Wikidata
Gravsted Abbaye aux Dames Rediger på Wikidata
Religion Romerskkatolsk
Far Balduin 5. af Flandern Rediger på Wikidata
Mor Adele af Frankrig Rediger på Wikidata
Søskende Balduin 6. af Flandern,
Robert af Flandern Rediger på Wikidata
Ægtefælle Vilhelm Erobreren (fra 1053) Rediger på Wikidata
Børn Henrik 1. af England,
Vilhelm 2. af England,
Cecilia af Normandiet,
Robert 2. af Normandiet,
Adela af Normandiet,
Constance af Normandiet,
Richard af Normandiet,
Adeliza,
Agatha af Normandiet,
Matilda af Normandiet Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Regent Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Matilda af Flandern (fransk: Mathilde; [nederlandsk: Machteld; født ca. 1031, død 2. november 1083) var dronning af England og hertuginde af Normandiet som hustru af Vilhelm 1. af England, også kaldet for "Bastarden" og "Erobreren". Hun blev mor til ti børn som overlevede barndommen, blandt dem to konger: Vilhelm Rufus og Henrik 1.. Hun var datter af grev Balduin 5. af Flandern og Adele af Frankrig (Adèle), datter af Robert 2. af Frankrig.

Som niece og barnebarn af kongerne af Frankrig, var Matilda af ædlere byrd en Vilhelm som var født udenfor ægteskabet, og i ifølge en del mistænkelige romantiske fortællinger skal hun i begyndelsen have afvist ham på grund af det. At hun også var i slægt med den angelsaksiske kongehus i Wessex blev også nyttig. Som mange kongelige ægteskaber i denne periode var det et brud på reglerne om blodslægtskab (konsangvinitet; fra latinske consanguinitas, kon- + sangvis, "blod") da Matilda og Vilhelm var i familie langt ude. Hun var omring 20 år da de blev gift i 1051/1052, Vilhelm var omkring fire år ældre, og havde været hertug af Normandiet siden 1035 da han var omkring de 18 år.

Ægteskabet synes at have været vellykket, om antallet børn og at der ikke er kilder på, at Vilhelm havde nogle uægte børn. Matilda var omkring 35 år og havde allerede født de fleste af sine børn, da Vilhelm igangsatte [Normanniske erobring af England|den normanniske erobringen]] af angelsaksiske England i 1066. Han sejlede sit flagskib Mora som Matilda havde skaffet ham. Hun styrede hertugdømmet Normandiet i hans fravær og kom til ham et år senere, og derefter drog de tilbage til Normandiet, hvor hun tilbragte resten af sit liv mens Vilhelm blev i sit nye kongerige. Hun var omkring 52 år da hun døde i Normandiet i 1083.

Bortset fra at styre Normandiet og støtte sin brors interesser i Flandern, havde hun en tæt opfølgning på sine barns uddannelse, som blev usædvanligt godt uddannet sammenlignet med samtidens kongelige. Drengene blev undervist af italienske Lanfranc, som blev gjort til ærkebiskop af Canterbury i 1070, mens pigerne lærte latin i Sainte-Trinité-klosteret i Caen. Sidstnævnte blev grundlagt af Vilhelm og Matilda som en del af den pavelige dispensation som tillod deres ægteskab.