Militærfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
To militærfly fra hver sin æra; I forgrunden en B-17G fra 2. verdenskrig og bagved et B-52H fra efterkrigstiden.

Militærfly er flyvemaskiner, der er konstrueret med et militært formål. De kan groft opdeles i operative fly og støttefly. Militærfly har et kalde/'kæle'navn og som regel en kombineret bogstav- og talbetegnelse, og herfra kan arten af fly udledes. Men de fleste lande har deres eget system, nogen gange umiddelbart uigennemskueligt. For eksempel er britiske natbombere fra 2. verdenskrig opkaldt efter byer inde i landet og transportfly efter havnebyer.

Her er indtil videre beskrevet fly fra USA's system, hvor første bogstav beskriver anvendelsen og et evt. 2. bogstav supplerer med information. Er andet bogstav et 'H', er der tale om en helikopter, et V at flyet også benyttes til VIP-transport. For eksempel findes jagerbomberen A-6 (tosædet) i en elektronisk version EA-6 (med 4 sæder og jammingsudstyr mod radar og kommunikation).

Efter typebetegnelsen ses ofte en versionsbetegnelse. Man laver gerne fly i flere versioner fra starten, ligesom der kommer ændringer og opgraderinger til. Som eksempel købte det danske flyvevåben jagerflyet F-16 i 2 versioner: F-16A med et sæde og F-16B med 2 sæder. Flyet findes også i en C- og en D-version, der modsvarer A/B-versionerne, blot med meget nyere teknologi. Versionsnumrene kan ikke sættes i system, da det er forskelligt fra flytype til flytype hvilke opdateringer og modifikationer, der er relevante.

Operative fly og helikoptere[redigér | rediger kildetekst]

Støttefly[redigér | rediger kildetekst]

Fly med speciel konfiguration[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]