Næsebjørn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilrettelse af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
13. juni 2015
Næsebjørn
Coati.arp.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Carnivora (Rovdyr)
Familie Procyonidae
(Halvbjørne)
Slægt Nasua (Næsebjørne)
Art nasua
Videnskabeligt artsnavn
Nasua nasua
Linnaeus 1766
Hjælp til læsning af taksobokse

Næsebjørnen (Nasua Nasua) er en halvbjørn ligesom f.eks. vaskebjørne og kuataquiler.

Næsebjørnen lever i sydvestlige USA, Central- og Sydamerika, oftest i lavlandsregnskove, men findes også i skove bjergterræn i grupper på op til 40 individer. Hannerne lever for sig selv undtagen i parringstiden(januar – februar). For at kontakte de andre individer i gruppen bruger næsebjørnen forskellige lyde. I tilfælde af fare vil de søge op i træerne, hvor de også sover.

Næsebjørnen vejer mellem 2,5 og 7 kg og har en kropslængde på 47-58 cm og en halelængde på 42-55. Halen er ringmønstret. Pelsfarven varierer mellem røde og brune farver. Næsen er lang og blød, lidt ligesom gummi, så den kan komme ned i huller og sprækker med den i søgen efter føde. Desuden har de lange kløer så kan grave efter føden.

Føden består hovedsagelig af insekter, edderkopper og små dyr, men den kan også finde på at spise frugt og svampe.

Hunnerne bliver kønsmodne når de er ca 2 år. Efter at de er blevet parret med en han søger de væk fra gruppen. Hunnen føder alene i en rede i et træ eller i en hule. Kuldet består normalt af 2 til 7 unger.

Næsebjørnen er IKKE en truet dyreart

Som kæledyr[redigér | redigér wikikode]

Det er blevet populært med mindre rovdyr som kæledyr og dermed også næsebjørne. Mange vil dog ikke anbefale dette, da de i visse situationer vil udvise deres naturlige adfærd, i modsætning til f.eks. katte og hunde, som er avlet frem til et roligere temperament. F.eks. vil hannen ofte vise territorial adfærd, og kan angribe indtrængende i hans område. Af den grund ender mange næsebjørne med at blive aflivet.

den lange næse bruges til at lede i jorden efter føde

Hvad skal næsebjørn have at spise?[redigér | redigér wikikode]

Som basisfoder anvendes der i fangenskab tørfoder til hunde. Ud over hundefoderet anbefales det normalt at man dagligt giver frugt og grønt som f.eks. agurk, tomat, melon, pære, æble og salat. Næsebjørnen er vild med snegle, regnorme, græshopper o.lign. Giv et par gange ugentligt et hårdkogt æg med skal. Indimellem kan gives en daggammel kylling eller en mus (aflivet). Kogt kylling er også godt. Hver dag gives friskt drikkevand. Næsebjørnen kan drikke af et trug eller lære at drikke fra en drikkeflaske (f.eks. en drikkeflaske beregnet til ildere). Hvis næsebjørnen får våd hale om vinteren kan halespidsen knække af pga. frosten! Giv derfor altid drikkevandet i en drikkeflaske om vinteren.

Hvordan skal din næsebjørn bo ?[redigér | redigér wikikode]

Det optimale er at have næsebjørnen i et udendørsanlæg som f.eks. et træhus med en voliere i forlængelse. Som minimum bør huset være 3x3 meter tilsvarende for volieren. Kraftige grene sættes på kryds og tværs, så den har noget at klatre på. Til at sove i skal næsebjørnen have et lille hus, som ikke skal være alt for stort – ca. 65x45 centimeter. Gerne ophængt da de jo normalt sover i træer. Aktivering er vigtigt, så den ikke keder sig. Det vil sige at man skal have den meget ude hver dag. Dette hjælper også til at holde den tam.


Aktiveringsforslag:

Hvordan skal du løfte og holde din næsebjørn ?[redigér | redigér wikikode]

Det styrer næsebjørnen helt selv! Da den er meget kontaktsøgende springer den selv op til dig, klatrer op ad benet på dig eller springer op på skulderen. De fleste næsebjørne kan ikke lide at blive løftet under maven, men sæt dig på hug og den vil selv klatre op til dig. Hold ikke næsebjørnen i halen (hvirvlerne kan blive ødelagt). Du kan holde ved haleroden, mens den hviler på brystet af dig, hvis du lige et øjeblik vil have styr på, at den bliver hvor den skal. Hvis du vil have din næsebjørn til at gå i sele er det en god idé at starte så tidligt som muligt med at vænne den til selen (ottetals-sele)

Tip: Køb en fagbog om næsebjørne så du kender til sygdomssymptomer, adfærd, ernæring m.v.