Næsehornsbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Næsehornsbille ?
Næshornbille (Chalcosoma caucasus), hankøn
Næshornbille (Chalcosoma caucasus), hankøn
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Coleoptera (Biller)
Familie: Torbister (Scarabaeidae)
Videnskabeligt artsnavn
Dynastinae
William Sharp Macleay 1819

Næsehornsbillen (Dynastinae) er en gruppe af biller som hører til familien Torbister (Scarabaeidae). Denne underfamilie omfatter nogen af de allerstørste og tungeste biller. I Norden forekommer det bare én art i denne gruppe, næsehornbillen (Oryctes nasicornis).

Der er mere end 300 kendte arter af næsehornsbiller.

Hannernes horn bruges til kamp – både om hunner og om fødesteder på træer, træstammer og afgrøder. Hornene bruges ikke til at såre modstanderen, men nærmere til at tvinge rivaler væk fra det omstridte område. På trods af deres drabelige udseende er disse biller harmløse og spiser kun planteføde.

Nogle næsehornsbiller har en lang udviklingstid. Megasoma-larver tilbringer tre til fire år mellem æg og voksen, mens de udvikler sig i store rådnende træstammer. Ligesom mange arter af næsehornsbiller er de truede af handel med eksotiske insekter, og skovfældning gør dem stadig mere sjældne.

Arter[redigér | redigér wikikode]

Oryctes nasicornis (en:European rhinoceros beetle)
Den Europæiske Næsehornsbille er den eneste Næsehornsbille der lever i den nordlige del af Europa. Dens ernæring er dødt organisk materiale fx. savsmuld. Den lever i den sydlige del af Danmark, Næsehornsbillen er temmelig sjælden i Danmark tæt på at være en en truet dyreart. Billen kan blive 6 cm lang.
Chalcosoma atlas (en:Atlas beetle)
Atlas billen lever i Asien særligt Malaysia den kan blive omkring 13 cm lang.
Common Rhinoceros Beetle (en:Xylotrupes ulysses)
Almindelig Næsehornsbille lever i Australien.
Megasoma elephas (en:Elephant beetle)
Elefantbille (Megasoma elephas) lever i regnskovene i Central- og Sydamerika, Australien og USA kan blive 13 cm lang.
Dynastes hercules (en:Hercules Beetle)
Herkulesbillen er den største og mest kendte af Næsehornbillerne, den kan blive helt op til 18 cm lang [1]. Den lever i regnskovene i Mellemamerika, Sydamerika og på de Små Antiller.
Kabutomushi (Allomyrina dichotoma) (en:Japanese Rhinoceros Beetle )
Den Japanske Næsehornsbille lever i Japan, Korea, Taiwan og Kina. I mange asiatiske lande holdes billen som kæledyr og ses ofte afbilledet som tegneserie figurer fx: Pokémon og Yu-Gi-Oh!.
Strategus aloeus (en:Ox Beetle )
Oxe Billen lever i USA, men mest i Mexico, Syd- og Mellemamerika, billen kan blive 6 cm lang.


Nogle arter, såsom Herkulesbillen (Dynastes hercules), kan blive omkring 18 cm lang, af hvilke 10 cm er horn. Herkulesbillen og næsehornbillen (D. neptunus) er spektakulære, og ligner et par kæmpe-tænger. De findes i amerikanske regnskove og har lodret orienterede horn. Det længste af de to horn buer fremad fra bagved hovedet, mens det andet udgår fra selve hovedet. Et andet imponerende eksemplar er den 13 cm lange Elefantbille (Megasoma elephas) fra regnskovene i Central- og Sydamerika. Hannens hoved har hele 4 horn: Et langt horn med en delt spids, og 3 andre bagved det på forkroppen. En europæisk art, Oryctes nasicornis, har horn som peger bagud. Denne art findes i Danmark.

Næsehornsbillen som husdyr[redigér | redigér wikikode]

I Asien holdes bl.a. billerne som kæledyr, de benyttes også til kampsport dvs. Hanekamp hvor hanerne er udskiftet med biller [2].

Visse steder er billerne skadedyr fx i skovplantager.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: