Gino Bartali

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gino Bartali under Tour de France 1938

Gino Bartali (18. juli 1914 i Ponte a Ema uden for Firenze5. maj 2000) var en italiensk cykelrytter. Han var sammen med Fausto Coppi den mest kendte italienske cykelrytter før anden verdenskrig. Han vandt Giro d'Italia i 1936 og 1937 (bar den rosa førertrøje gennem i alt 50 dager gennem sin karriere) og vandt Tour de France to gange, første gang i 1938 og anden gang i 1948. Bartalis anden sejr i Tour de France 1948, placerede ham i historiebøgerne som den vinder med længst tidsinterval mellem to sejre i det store etapeløb.

Rivalisering med Coppi[redigér | redigér wikikode]

Bartalis karriere var præget af den tætte konkurrence med den fem år yngre Fausto Coppi. Denne meget markante rivalisering inden for cykelsporten delte de italienske fans i to lejre – coppiani og bartaliani. Bartali, som var konservativ og dybt religiøs blev støttet af det landsbrugsdominerede Syditalia, mens Coppi, som var mere udadvendt og sekulariseret, var helten i de urbane, industrialiserede nordlige dele af landet.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

CyklingStub
Denne biografi om en italiensk cykelrytter er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.